Milioane de oameni închid luminile cu ocazia acestui eveniment. Clădiri celebre şi locuri importante din Europa până în Asia şi până în America au rămas în întuneric de-a lungul celor şapte ediţii ale “Orei Pământului”. Unii oamenii sărbătoresc “Ora Pământului” printr-o cină la lumina lumânărilor, picnicuri în familie, observații astronomice, printr-o plimbare sau organizând petreceri și concerte în întuneric sau fără surse de electricitate.

Noi am sărbătorim printr-un minunat spectacol ecologic, la lumina făcliilor aprinse. A opta ediţei a “Orei Pământului” a fost sărbătorită pentru a doua oară în Călăraşi. Alături de noi au dansat, au cântat şi ne-au încântat copii talentaţi de la unităţile de învăţământ din Călăraşi. Spectacolul a durat o oră şi jumătate, primele 30 de minute au fost alimentate de curent electric, iar intervalul de 60 de minute dedicat “Orei Pământului” a fost desfăşurat bineînţeles în condiţii care să folosească un nivel minim de energie electrică.
Într-adevăr, a stinge luminile pentru o oră nu va salva planeta sau va opri schimbările climatice, nici chiar dacă vom fi milioane de persoane care vom face acest lucru. Cu toate acestea, acest eveniment înseamnă mai mult decât cele 60 de minute petrecute în întuneric. Scopul acestui gest este de fapt o încercare de a influenţa oamenii să fie şi mai conştienţi de importanţa creării unui eveniment de mari proporţii care să salveze natura de pericolul încălzirii globale. Evenimentul acesta doreşte să oprească degradarea mediului natural al Terrei şi se axează pe clădirea unui viitor comun, în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Speram ca “Ora Pământului” să constituie momentul unei schimbări mai profunde în atitudinea fiecăruia faţă de mediul înconjurător. O schimbare reală şi durabilă începe cu noi înşine! Fiecare eu, fiecare tu, împreună!
Felicitări şi mulţumiri tuturor artiştilor prezenţi pe scenă şi cadrelor didactice implicate: Colegiul „Stefan Banulescu”, Liceul „Danubius”, Colegiul Agricol „Sandu Aldea”, Școala gimnazială ,,Mihai Viteazul” si Asociatia Fluturasii, Școala gimnazială „Tudor Vladimirescu”, Scoala Gimnaziala Nr. 1 Modelu, Scoala gimnazială „Mircea Vodă“, Colegiul Economic Călăraşi, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” , Școala gimnazială ,,Nicolae Titulescu”, Partida Romilor „Pro-Europa”.

La nivel mondial, în tabloul acţiunilor de conştientizare a problemelor mediului înconjurător generate de activitatea umană, se remarcă o Campanie unică în istorie, care în 2010 a reusit să atingă aproximativ 1 miliard 300 de milioane de oameni din 128 de tari. Ora Pământului din anul 2007 a devenit un punct de cotitura, un exemplu pentru toata lumea si a atras atentia intregii planete. Succesul evenimentului a facut ca, începând cu 2008, Earth Hour sa devina o miscare globala anuală, desfăşurată în ultima zi de sâmbătă din luna martie, care este foarte aproape de echinocțiu, astfel încât toate orașele au parte de întuneric în intervalul 20:30-21:30.
România a urmat exemplul mişcării ecologice de pe mapamond şi a luat parte la strigătul vieţii împotriva pericolelor generate de încălzirea globală. Săptămâna aceasta am sărbătorit cea de a opta ediţie anuală a Orei Pământului şi pentru a doua oară în Călăraşi, un eveniment internaţional început de către ong-ul faimos la nivel mondial, World Wide Fund for Nature. Scopul acestui eveniment este de a ruga oamenii şi mai nou, instituţiile, companiile sau autorităţile locale care prin intermediul unui gest simplu de stingere a luminilor pentru o oră, începând cu ora locală 20 si 30, un simplu gest care trage un important semnal de alarma la adresa efectelor dezvoltarii iresponsabile.
Jurnaliştii CESCUJUR au fost activi şi la acest eveniment. Au intervievat spectatorii, au filmat şi fotografiat momentele artistice şi au rezistat până la sfârşitul spectacolului, în pofida condiţiilor meteorologice nefavorabile (frig şi rafale de vânt), ca nişte adevăraţi profesioniştii.