Elevii claselor de învățământ umanist din Liceul Danubius au desfășurat, timp de două ore, în datele de 21 și 24 martie 2023, o cercetare educațională în zona pieței Orizont, investigând câteva dintre reprezentările populației asupra Liceului Danubius și asupra tinerei generații. Activitatea de învățare în condiții concret aplicative, practice, permite o formare temeinică a competențelor specifice științelor socio-umane, dar și a competențelor transversale (comunicare asertivă, rezolvare de probleme, implicare în comunitate, gândire critică, valorificarea tehnologiei digitale). De asemenea, sunt cultivate valori și atitudini dezirabile la nivel societal:

  • Spirit de observație şi interes pentru cunoaşterea obiectivă de tip sociologic
  • Disponibilitate pentru dialog şi relaționare pozitivă cu ceilalți
  • Conştientizarea identității personale şi valorizarea pozitivă a diferențelor
  • Spirit critic, solidaritate şi asumarea responsabilității faptelor personale
  • Acceptarea diversității şi toleranță.
Elevii clasei a XI-a C – Științe sociale (21 martie 2023)
Elevii clasei a XI-a B – Filologie (24 martie 2023)

Vezi albumul foto realizat cu această ocazie.

Eșantionul, format din 161 de respondenți, este reprezentativ pentru persoanele aflate în zonă, în perioadele respective, iar concluziile sunt valide. Instrumentul cercetării, chestionarul, a conținut 8 întrebări închise, cu răspunsuri precodificate.

Analizând răspunsurile, se pot trage următoarele concluzii:

  1. Zona Orizont a fost populată, în jurul orelor 10-11 și 12-13, când a fost realizat sondajul, de persoane adulte (72,7% au peste 35 de ani), aproape în egală măsură bărbați și femei, provenite în special din orașul Călărași.
  2. Aproape 80% dintre respondenți au auzit despre Liceul Danubius, iar 70% au o opinie bună și foarte bună despre acest liceu.
  3. 51% dintre respondenți au o opinie bună și foarte bună despre tânăra generație.
  4. Cele mai deranjante probleme care vizează tânăra generație, sunt: consumul de droguri (67,7%), fumatul (64,6%), consumul de alcool (59%), limbajul colorat (49,1%), dependența de tehnologie (37,3), absenteismul (36%).
  5. Respondenții apreciază la tânăra generație: succesul la examene (49,1%), participarea la olimpiadele școlare (46%), implicarea în comunitate prin programele de voluntariat (39,1%), comportamentul zilnic (35,4%), buna cuviință (31,7%), dezvoltarea polivalentă (26,1%), competențele tehnologice (25,5%).

Centralizarea digitală a răspunsurilor permite și analize suplimentare, care vizează fie eficacitatea operatorilor de sondaj (timpul mediu de completare a formularelor, atingerea țintei de respondenți, consistența răspunsurilor, dovedirea interacțiunii reale), fie specificul opțiunilor pentru fiecare categorie de vârstă, sex, mediu de proveniență etc.

Activitățile premerg săptămânii „Școala altfel”, o perioadă în care se vor desfășura activități de învățare în context non-formal, în baza unui calendar specific.

prof. Dumitrel Toma