1.    DANUBIUS – O INSTITUŢIE DE NERECUNOSCUT

Investiţiile din ultimii ani au transformat acestă unitate şcolara intr-o adevarată ispită pentru tot ce înseamnă elev sau profesor. Toate spaţiile şcolare au fost reabilitate, au fost create cabinete, laboratoare, cabinete IT şi multimedia cu zeci de calculatoare, spaţii de proiecţie, săli de clasă personalizate pe discipline si profesori. În cabinetele noastre elevul poate depaşi spaţiul educaţional traditional, poate patrunde in mediul multi-media si virtual, multe din sali fiind prevazute cu sisteme audio-video (dvd+tv+sunet surround).

Tot in Grupul Scolar “Danubius” s-a creat Centrul Scolar de Jurnalism, care ofera posibilitea elevilor sa creeze emisiuni de radio şi televiziune, ziare şi reviste, galerii foto, care pot fi preluate de presa din intreaga tara. S-a introdus monitorizarea video a incintelor, astfel incat elevii sa fie in siguranţa tot timpul.

Elevii interesati pot sa ne viziteze oricand, usile Grupului Scolar “Danubius” fiindu-le deschise atat la intrarea in cladirea din Strada Baraganului nr. 26, cat si pe Internet, in site-ul http://www.danubius.info.

2.    ELEVUL – IN CENTRUL ATENŢIEI NOASTRE


Elevul care citeşte acest text poate afla in ce constă oferta educationala a Grupului Scolar “Danubius” Călăraşi:

1.    oferim viitorilor liceeni o baza materiala de exceptie, administată cât se poate de bine de personalul instituţiei: elevii pot desfasura activitaţile educationale in spaţii dotate ultramodern si proaspat reabilitate:

cabinetul de geografie, dar si laboratorul de fizica sunt dotate cu sisteme audio-video, alte 4 cabinete sunt dotate cu table inteligente si sisteme de sunet, fiecare sala de clasa dispune de calculatoare conectate la internet; 
cele 3 cabinete de informatica si cabinetele multimedia ofera acces la toate tehnologiile;
cabinetul de jurnalism are in dotare 2 camere digitale, microfoane fara fir, lavaliere, tabla electronica inteligenta, proiectoare, sistem de sunet performant, sisteme de procesare video si audio, staţie radio, etc.
cabinetul AEL este dotat cu sisteme de calcul de ultima generatie, care permit comunicatiile audio si video prin intermediul conexiunilor non-stop si de mare viteza la internet;
cabinetul de consiliere psiho-pedagogica beneficiaza de dotari la fel de atractive;
in sala de fitness elevii pot avea acces la aparate profesionale, la fel ca in orice sala bine dotata din oraş.

2.    utilizand baza materiala existenta, oferim condiţii de instruire demne de mileniul III: politica Grupului Scolar “Danubius” este ca fiecare profesor sa dispuna de propria sala de clasa, astfel se creaza premisele ca toate salile sa fie amenajate si intreţinute corespunzator, iar predarea disciplinelor scolare sa se realizeze in spaţii cu destinaţie specifică si personalizate. În aceste săli de clasă, elevii interacţionează nu numai cu profesorul, ci si cu ambientul, creandu-se premisele pentru o învaţare activă si temeinică.

3.    punem la dispoziţia elevilor o resursa umana competenta si responsabila: procesul instructiv educativ este organizat de un numar de 59 de cadre didactice si maistri instructori dintre care 40 sunt titulari, 15 suplinitori calificati, 3 pensionari si un suplinitor necalificat. Numarul mare de cadre didactice care au obtinut grade didactice in invatamant 58 (respectiv gr. I – 34, gr. II – 11, gr. definitiv -7, debutanti – 6) denota continuitate la catedra si profesionalism, ceea ce constituie unul din punctele tari ale scolii. Personalul didactic auxiliar cuprinde 11 angajati, iar personalul nedidactic un numar de 12 angajati.

Calitatea resursei umane si a resursei materiale contribuie la obtinerea urmatoarelor succese:

»    100% – procent de promovare la Bacalaureat (filiera teoretica);
»    100% – procent de promovare a examenelor de certificare a competentelor profesionale de nivel I si II;
»    100% – procentul de obţinere a atestatelor profesionale;
»    anual, elevii de la filiera tehnologica obţin cele mai bune rezultate la olimpiadele tehnice la nivel judetean (6 elevi calificaţi la faza naţională in anul scolar 2006-2007 , 9 elevi in anul scolar 2007-2008) şi 10 elevi  în anul şcolar 2008-2009;

4.    elevii noştri vin la şcoală nu numai pentru a învăţa, ci si pentru a se dezvolta ca personalităţi autonome, implicate in plan social, cultural, artistic: oferta noastră constă intr-o multitudine de activităţi extracurriculare si extrascolare care contribuie la formarea caracterului, la identificarea si stimularea altor aptitudini proprii.

Elevii nostri sunt implicaţi in proiecte:

۩ culturale:

trupe de teatru care participa la spectacolele din Călăraşi sau la festivalurile de teatru;
baluri si spectacole susţinute de catre elevi si pentru elevi

۩ ecologice

activităţi de colectare a deseurilor reciclabile
marsuri si mitinguri in spiritul mişcarii ecologiste

۩ tehnice

in “Danubius” exista o staţie colectivă de radioamatori
elevii comunică in intreaga lume folosindu-se de undele radio (www.danubius.info/radio.htm)

۩ sociale

excursii, tabere scolare
serbari pentru elevii de la centrul de plasament

۩ jurnalistice (RADIO, TELEVIZIUNE, PRESĂ SCRISĂ)

realizeaza materiale audio-video pe care le furnizeaza mass-mediei locale sau nationale
realizează emisiuni de radio şi televiziune.
tehnoredacteză ziare.
desfasoara activitati de teren: iau interviuri, fac sondaje de opinie, ancheteaza situatii
invata sa foloseasca aparatura de productie radio-tv si creeaza produse media valoroase http://www.jurnalism.calarasi1.ro

۩ educaţionale

Proiectul national Cultura si Civilizaţie Rurală şi Urbană Românească

☺    colaborari cu elevi din alte instituţii de învăţământ din alte oraşe concretizate în:
☺    vizite de documentare in alte orase;
☺    realizare de materiale in comun;
☺    participare la concursuri (
http://www.ccrur.eu)

Proiectul educational „Liderii Mileniului III”, initiat de TENARIS-SILCOTUB si organizat de FUNDATIA CODECS

☺    cursuri extrascolare extrem de atractive si stimulative pentru elevi;
☺    tabere in tara;
☺    rezultatele pot fi vizualizate in sectiunea
http://www.danubius.info/lmt

5.    o oportunitate deosebită pe care o au elevii noştri este de a fi angajati inca din timpul liceului, sau de a realiza activităţi aducatoare de venituri:

۩ elevii pot colabora cu instituţii de presă, pot furniza materiale audio-video, articole sau alte produse, îşi pot pune in aplicare cunoştinţele tehnice pe care le au
۩ elevii de la profilul tehnic sau de la S.A.M. pot desfaşura activităţi aducatoare de venituri:

depanarea aparatelor electrice sau electronice;
intretinerea sau repararea echipamentelor de telecomunicaţii (telefoane mobile, retele de calculatoare etc.);
activităţi in construcţii