Creația, sub toate formele ei, reprezintă un motor al creșterii economice, al emancipării și dezvoltării sociale și culturale, iar protecția ei reprezintă o formă de încurajare și de recompensare a creatorilor. O societate nu poate progresa dacă nu există o cultură a respectului pentru proprietatea intelectuală și pentru actul creator. Premisele acestea stau la baza tuturor inițiativelor care promovează educația Creativității și a Proprietății Intelectuale. România, asemenea altor state de pe Glob, are un trecut dureros în privința valorizării și respectării drepturilor omului, în general, al proprietății, în special, iar asumarea acestui trecut nu este întotdeauna un proces facil și confortabil. Fenomene precum naționalizarea, plagiatul, pirateria, au reprezentat și reprezintă încă practici sociale frecvente. Schimbarea poate să fie produsă doar prin educație, prin stimularea proceselor creative, prin încurajarea spiritului de inventator și inovator care este latent în fiecare elev. În felul acesta, exersând și cultivând interesul pentru nou, pentru optimizare, fiecare elev poate da aripi propriului potențial creator. De la a crea, apoi, până la a înțelege necesitatea protecției propriei creații, implicațiile economice ale demersului creator, nu mai există decât un pas. Pentru a parcurge acești pași, elevii au nevoie de profesori care reușesc să își depășească propriile reflexe și limite educaționale, de profesori care înțeleg povara și consecințele negative pe care fraudele intelectuale le produc.

În perioada 31 noiembrie – 1 decembrie, Liceul Danubius a fost reprezentat la Seminarul Național privind Proprietatea Intelectuală și Educația – eveniment organizat de Academia Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, în colaborare cu instituțiile românești din domeniu: Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), Organizaţia Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), având alături parteneri instituționali din domeniul educației – Ministerul Educației, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din București (USAMV București), dar și alți parteneri din sectorul creativității – Ministerul Culturii, Societatea Română de Televiziune, Uniunea Producătorilor de Fonograme din România etc.

Seminarul s-a adresat unui număr de 80 de profesori de științe socio-umane din liceele românești, câte doi din fiecare județ, el reprezentând un nou moment în scurta și efervescenta istorie a promovării creativității și proprietății intelectuale în mediul educațional românesc. Din partea județului Călărași au participat profesorii Budu Laura – Liceul Agricol „Sandu Aldea” și Dumitrel Toma – Liceul Danubius.

În pregătirea seminarului, profesorii au urmat un curs la distanță, desfășurat în perioada 27 septembrie – 22 octombrie 2023, prin intermediul căruia am putut afla informații utile despre distincția dintre mai multe tipuri de drepturi asociate proprietății intelectuale, despre modalitățile de protecție a mărcilor, a produselor cu indicație geografică, a desenelor și modelelor industriale, despre brevete, sisteme naționale și internaționale de protecție, despre concurența neloială, despre aplicarea drepturilor de proprietate în domeniul plantelor etc. Mai jos se găsesc fișierele care pot fi consultate de toți cei care își doresc să aprofundeze aspectele legate de proprietatea intelectuală sau de profesorii care vor să integreze în lecțiile lor aspecte care au legătură cu proprietatea intelectuală.

Seminarul național, organizat ca secvență de pregătire față în față a profesorilor participanți la programul de formare, a permis accesul la lecțiile și experiențele profesionale a numeroase personalități din mediul educațional național și internațional, dar și din instituțiile creativității din România.

Finalizarea cu succes a acestui proces de învățare va depinde de realizarea unui eseu/proiect de lecție care să surprindă modalitățile concrete în care profesorul poate stimula/încuraja/orienta/extinde interesul elevilor către teme care privesc creativitatea și protecția drepturilor de proprietate asupra creațiilor, însă performanța va fi atinsă dacă numărul profesorilor și elevilor care vor valorifica opționalul Educație pentru drepturile de proprietate intelectuală va crește. Sperăm ca în anul școlar viitor și Liceul Danubius să ofere elevilor acest opțional.