Autori: Prof Verman Daniela, Prof. Ispir Mirela

In perioada 25-28 aprilie 2018, in cadrul programului Scoala Altfel, elevii Liceului Danubius, insotiti de doamnele profesoare Verman Daniela si Ispir Mirela, au desfasurat excursia didactica, dedicata Centenarului Unirii. Programul excursiei a fost urmatorul:

Ziua 1 -25 aprilie 2018 a avut loc deplasarea pe traseul Calarasi-Bucuresti-Pitesti-Ramnicu Valcea-Sibiu-Sebes. Cazarea a fost asigurata la pensiunea Faur din comuna Petresti, judetul Alba.

Ziua 2-26 aprilie 2018:

  • In prima parte a zilei obiectivul a fost Castelul Hunedoara, edificiu in stil gotic, datand din secolul al XV lea. Elevii au identificat elemente ale stilului gotic (ogiva, rozeta, arcul in cruce pe ogive) dar si structura tipica fortificatiilor medievale, respectiv santuri, zidiri masive, drumul de rond, turnuri de aparare, metereze (compuse din creneluri si merloane), machicot, etc. Colectia de mobilier, arme, tablouri, tapiterii, etc. din cladire au intregit imaginea vietii cotidiene din evul mediu.
  • Dupa pranz am vizitat Cetatea Deva, accesul fiind realizat cu liftul, care ofera o perspectiva uimitoare asupra orasului. Constuita pe Dealul Cetatii  (altitudine 378m), in secolul al XIII lea, gratie pozitiei strategice, domina Valea Muresului, care in evul mediu era principala artera comerciala catre Europa Centrala. Zidurile dispuse in cercuri concentrice aveau rolul de a asigura capacitatea defensive maxima, deoarece aici au lociut, ori au fost in vizita toti voievozii si principii Transilvaniei din evul mediu.

Ziua 3- 27 IV 2018:

  • Tinta principală a zilei a fost Cetatea Unirii-Alba Iulia. Cetatea Alba Carolina a fost construita in secolul al XVIII lea pe Dealul Citadelei, avand rolul de fortificație strategică a Imperiului Habsburgic. Pe acelasi amplasament in antichitatea a fost construit castrul roman al Legiunii a XIII a Gemina, iar in evul mediu este atestata cetatea Balgrad in sec XI,  ca resedinta a voievodului Gyla. Habsburgii,  cand au construit cetatea Alba Carolina (numele vine de la marmura alba folosita pentru constructii) au folosit pamantul excavat din santurile de aparare, pentru a acoperi ruinele vechilor fortificatii. Am intrat in cetate prin Poarta a treia, impresionanta constructie in stil baroc, primul obiectiv fiind Catedrala romano-catolica Sf Mihail, edificiu in stil romanic datand din sec IX-X, una dintre cele mai vechi din Europa. Aici pe langa arhitectura impresionata a catedralei, am admirat mormantul voievodului Iancu de Hunedoara(1441-1456). Pe traseu am admirat statuia lui Mihai Viteazul(1593-1601) datorita caruia Alba Iulia a intrat in istorie ca orasul unirii, deoarece la 1 noiembrie 1599, aici s-a proclamat principe, realizand anul urmator prima unire, dupa alipirea Moldovei. A urmat Obeliscul dedicat conducatorilor rascoalei taranesti din 1784, Horea, Closca si Crisan, ridicat pe locul unde primii doi au fost intemnitati. Muzeul  Principia, construit pe locul unde au fost descoperite ruinele castrului roman Apulum, au prilejuit o lectie de istorie interactivă. Elevii au vizionat un film care prezenta istoria castrului si a legiunii XIII Gemina, iar apoi am admirat in situl arheologic marturii ale stramosilor romanii datand din secolul II: o caramida cu inscriptia XIII G, urma unei sandale romane, sala tezaurului, etc. Fascinanta lectie de istorie!!! Obiectivul principal al vizitei a fost evident Sala Unirii, acolo unde la 1 Decembrie 1918 a fost semnata Rezolutia unirii Transilvaniei cu Romania desavarsindu-se astfel procesul de constituire a statului national unitar roman. Aici am semnat in Cartea de Onoare ca reprezentat al  Liceului Danubius Calarasi. Muzeul Unirii a completat imaginea evenimentelor desfasurate in anul 1918.
  • Cetatea Calnic a fost un alt obiectiv al zilei. Este o cetatea taraneasca foarte bine conservata, care a fost inclusa in patrimonial mondial UNESCO. Construita in secolul al XIII lea de o familie de nobili sasi, a fost vanduta comunitati satesti, in secolul al XV lea. Elevii au putut admira obiecte de mobilier, unelte, piese de imbracaminte,ceramic pictata, menite sa sugereze o imagine asupra culturii rurale din evul mediu. Am vizitat donjonul, acolo unde am admirat cele doua clopote, capela, turnul slaninii. Ulterior am urcat la Biserica Evanghelica, construita in sec XVI, aflata la 200 de m pe deal.

Ziua 4-28 aprilie 2018:

La intoarcerea catre casa am ales un traseu diferit, fiindca am inclus pe lista obiectivelor Cetatea Fagaras. Primele informatii despre existent unei fortificatii dateraza din sec XIII, insa din secolul XV este atestata actuala Cetate, ca fortificatie cu caracter military. Mihai Viteazul a considerat-o cetate de scaun, iar Principi Transilvaniei  din sec XVII, au utilizat-o ca al doilea centru administrative, dupa Alba Iulia. Aici au avut loc 11 Diete ( adunari reprezentative in Transilvania) desfasurate in Sala Tromului.Elevii au  putut admira elemente arhitecturale specific fortificatiilor(  ziduri de aparare, metereze, santuri cu apa), dar si o impresionanta colectie de mobilier, arme, bijuterii, ceramic, manuscrise, etc. specific evului mediu.

A fost o excursie bogata in obiective, care a oferit experiente educationale inedite pentru elevi.