ROMÂNIA, DEȘTEAPTĂ-TE!
Școala românească a ajuns doar o cursă după hârtii… și atât. Absolvenții nu sunt pregătiți nici pentru piața muncii, nici pentru viață.
Profilul ei își găsea justificarea în comunism: mii de absolvenți „înseriați” ieșeau de pe băncile școlii numai buni pentru fabrici și uzine. Profesori la fel de „înseriați”, cu metode standardizate, îi pregăteau, evident, pentru produse standardizate.
Din fericire, vremurile s-au schimbat. Profesiile și meseriile s-au diversificat și sunt într-o continuă updatare. Se impune să pregătim noile generații pentru a face față nu doar meseriilor prezente, ci și celor care vor urma. Cum? Școala să se centreze pe nevoile și pe profilul elevului! Așa cum se întâmplă în Finlanda, țara unde, dacă vrei să vizitezi o școală, plătești taxă de 400 de euro. Sunt atât de buni încât dau lecții și altora.
Cu toate acestea, în spațiul public românesc, auzim frecvent vorbindu-se doar despre dezinteresul elevilor, pe care aceștia îl recunosc și îl justifică: „ȘCOALA ROMÂNEASCĂ NU MĂ ÎNVAȚĂ. NU MĂ PREGĂTEȘTE. NU MĂ AJUTĂ.”
De aici, abandonul școlar, rezultatele slabe la evaluările naționale și prăbușite de-a dreptul la testele PISA. (Ce paradox mioritic! Evaluezi un elev după standarde internaționale, dar îl formezi după un model comunist.)
….
Ediția din 10 noiembrie 2024 a emisiunii „România, te iubesc” a adus în prim-plan puncte nevralgice ale sistemului educațional din România și a propus soluții realiste. Nu ne rămâne decât să recunoaștem realitatea, să o acceptăm și să luăm măsuri:
1. CURRICULA DECISĂ ȘI DE ELEVI;
Elevii își aleg direcțiile în care vor să se specializeze, în acord cu profilul și așteptările lor.
2. AUTONOMIE PENTRU PROFESORI;
Eliminarea cadrului rigid, a planurilor și planificărilor depășite ar contribui la activități educaționale personalizate, adaptate la nevoile elevilor. Ar dispărea lecțiile rigide și „regizate”, fără valoare adăugată.
3. EDUCAȚIE PENTRU TOȚI, NU DOAR PENTRU VÂRFURI;
Școala românească se concentrează adesea doar pe elevii foarte buni. Acest aspect întărește impresia că este eficientă, deși sistemul educațional ar trebui să se asigure că fiecare elev are sprijinul necesar pentru a ajunge la potențialul său maxim.
4. O REȚEA DE CONSILIERI EDUCATIVI;
Aceștia să fie într-o legătură permanentă cu elevii, profesorii și conducerea școlii, pentru a monitoriza progresul tinerilor și pentru a se asigura că fac alegerile potrivite.
5. REDUCEREA ABANDONULUI ȘCOLAR;
Dacă România ar adopta măsurile propuse mai sus, abandonul școlar va fi redus semnificativ.
6. MEDITAȚIILE INTERZISE;
În România, meditațiile reprezintă o problemă națională. Acestea devin, adesea, o „taxă neoficială” și o cangrenă pentru sistem. Școala să se facă la școală!
Implementarea măsurilor de mai sus ar aduce un viitor educațional promițător, echitabil și adaptat nevoilor elevilor.
Pentru mai multe informații valoroase despre o educație pe bune, regăsiți în emisiunea „România, te iubesc”: https://youtu.be/_Dfqa3tFbxE?si=KHAdHJkcnsMwXAHY