Din fericire, ne bucurăm de un mediu de informare liber și gratuit pentru toată lumea. Pe rețelele de socializare și pe internet, oricine poate publica orice. Cu toate acestea, se impune să discernem între ce este adevărat și ce este fals.

Prin „fake news”, am ajuns să înțelegem, în zilele noastre, mult mai mult decât informații false și înșelătoare, prezentate ca știri. Sintagma a devenit o armă folosită pentru a submina și a discredita jurnalismul.

De aceea, elevii clasei a XI-a B, specializarea Filologie (Jurnalism) și jurnaliștii CESCUJUR, coordonați de către doamnele profesoare Loredana Mira Fulga și Luciana Radu, s-au întâlnit, astăzi, la un curs interactiv, în cadrul căruia au clarificat principalele cauze ale destabilizării industriei de știri și dezinformării.

Alte obiective avute în vedere în cadrul activității de astăzi au fost: înțelegerea și criticarea rolului pe care îl au platformele în dezvoltarea și perpetuarea crizei dezinformării, exemple de bune practici emergente în rândul jurnaliștilor, dar și rolul organizațiilor de știri care răspund eficient la criză.

Studiul de caz pe care elevii l-au prezentat a avut ca subiect cele mai răspândite fake news despre pandemie.

La sfârșitul activității, am ajuns la următoarele concluzii: să evaluăm în mod obiectiv cauzele și consecințele relatării și distribuirii de informații false, să ne poziționăm lucid și critic înainte de a distribui materiale virale și să ne oprim din a consuma fake news de dragul SENZAȚIONALULUI.

Nu în ultimul rând, avem nevoie de ajutorul profesorilor și al bibliotecarilor pentru a ne controla tendința superficială de a căuta pe Google majoritatea informațiilor.

De noi ține să schimbăm lumea, pentru că noi #creștem_cu_dragoste❤️

Centrul de Jurnalism ! #Danubius_TheBest