Un nou eveniment în cadrul Proiectului Educațional Omagial dedicat memoriei profesorului dr. Sorin Danciu, părintele învățământului jurnalistic din județul Călărași.

  • În anul 1995, încep primele cursuri teoretice de jurnalism, la Liceul Danubius, predate de profesorul Sorin Danciu.
  • În anul 1998, sub coordonarea domnului profesor, se creează primul cabinet de jurnalism, destinat practicii jurnalistice a elevilor din liceul Danubius.
  • În anul 2008, alături de prof. Loredana Fulga, domnul profesor înființează prima televiziune a elevilor din Liceul Danubius.
  • În primii 5 ani de existență a televiziunii elevilor, acoperind perioada 2008-2013, se desfășoară 90 de activități și proiecte care implică elevii centrului de jurnalism. Vezi aici lista proiectelor. Vezi arhiva online a celor peste 200 de filme realizate de elevi.
  • în primii 6 ani de existență a centrului de jurnalism, se publică Ziarul Amicii, o publicație a elevilor jurnaliști. Vezi arhiva online.
  • În 2 iunie 2016 se lansează noul studio de televiziune Cool TV.
  • În 30 decembrie 2019, domnul profesor dr. Sorin Danciu părăsește această lume și pășește în lumea fără umbre.
  • În 22 decembrie 2021, în prezența elevilor și absolvenților jurnaliști, dar și a membrilor consiliului profesoral, se dezvelește Placa Comemorativă de la intrarea în Centrul Școlar și Cultural de Jurnalism din Liceul Danubius.

Mărturiile elevilor

Îmi amintesc prima conferință de presă din clasa a IX-a, al cărei invitat fusese. Povestindu-ne despre viața lui, m-am gândit cât de uimitor este și câte povești ascunde un chip. Poate că stelele de pe cer sunt ființele trecute pe lumea cealaltă, care ne arată cât de fericite sunt.

Amalia

Chiar dacă o legendă a jurnalismului s-a stins, amintirea lui va dăinui prin munca și realizările pe care le-a lăsat în urmă. Nu voi uita niciodată momentul în care editam video lângă domnul Danciu și acesta îmi explica ce stiluri să folosesc.

Dănuț

Pentru mine, Sorin Danciu va rămâne printre oamenii mei preferați. Chiar și copiilor mei le voi povesti despre omul care a realizat ceva de care au m-am atașat enorm. Ceva ce m-a dezvoltat ca om!

Alina

Domnul Sorin Danciu făcea în așa fel încât ora de jurnalism să fie liniștitoare, interesantă, atractivă, prin lucrurile pe care le povestea. Domnul profesor va rămâne întotdeauna în memoria liceului in în memoria elevilor săi.

Marina

Îmi voi aduce aminte cu drag de temele pe care le aveam date de dânsul, adică reportajele pe care le făceam împreună cu cei din clasă. Aveam ecusoane și mergeam prin oraș pentru a întreba lumea sau a cere opinii.

Andra

Mă bucur că am făcut parte dintre elevii pe care i-ați învățat ani la rând tainele jurnalismului, și că ați creat această poveste frumoasă de care alte licee nu au parte.

Geanina

Ați fost un profesor minunat, de la dumneavoastră am învățat să pot vorbi în public, să iau un interviu unor necunoscuți, să nu îmi pese de părerea altora legat de ceea ce îmi place mie să fac. Mă uit la locul dumneavostră de la catedră și nu vă văd, dar în inima mea veți rămâne mereu.

Cristian

Intrarea în Centrul Școlar și Cultural de Jurnalism, vegheată permanent de fondatorul său

Amintiri vii din istoria Centrului Școlar și Cultural de Jurnalism

ACELE MOMENTE…

CESCUJUR – 1 AN

CESCUJUR – 2 ANI

CESCUJUR – 4 ANI

CESCUJUR – 5 ANI

O altfel de aniversare – CESCUJUR la 6 ani

CESCUJUR – RELANSARE

Repere biografice

Biblioteca Județeană Călărași – ITINERARII CULTURALE – PE URMELE PERSONALITĂȚILOR LOCALE

SORIN DANCIU(n. 10.07.1958- Bucureşti și d. 30.12.2019- Călărași)

Prof. dr. Sorin Danciu povestește câteva secvențe importante ale vieții sale: „Am mers la Facultatea de Filologie nu pentru că voiam să devin profesor, ci pentru că era varianta prin care puteai ajunge ziarist fără să treci pe la ”Ștefan Gheorghiu”! Pentru care trebuia să ai și trei ani de muncă, fizică, în combinat, de exemplu! Nu aveam timp de pierdut pentru asta, motiv pentru care m-am dus la Facultatea de Filologie, cu gândul că voi ajunge ziarist. Am fost la doi pași să intru în celebra echipă a revistei ”Flacăra” condusă de poetul Adrian Păunescu, dar destinul a vrut altfel pentru că momentul a coincis cu dezastrul din Cenaclul Flacăra care a dus la interzicerea lui Păunescu, până în 1989! Venit în Călărași, prin repartiție guvernamentală, la liceu, m-am pomenit cu domnul David care m-a invitat să mă alătur echipei de la ”Vremuri Noi”! Era noul redactor-șef, omul care pusese pe roate ziarul de la Călărași!… Am continuat, însă, colaborarea la ziar, chiar la revista pe care o scotea, anual dar și, mai ales, am fost promovat ca secretar al cenaclului ”Albatros”, tot la solicitarea domnului Aurel David! Alături de Mircea Sântimbreanu am pus pe roate un cenaclu care adunase atât de multe valori, atunci!… După Revoluție am devenit eu coordonatorul unui ziar – ”Actualitatea” – iar domnul David a devenit primul nostru colaborator!”

Studii: absolvent al Liceului ”Mihai Eminescu” din Călăraşi (1977). În cadrul Facultăţii de Filologie urmează cursurile Lectoratului francez – specializarea Jurnalistică (1980-1983), sub coordonarea specialistului francez Patrice Vermeulain; Facultatea de Filologie (specializarea Română – Franceză) a Universităţii ”Ştefan cel Mare” din Suceava (1984); gradul didactic I l-a obţinut sub coordonarea academicianului Eugen Simion; master la E.S.A.V. (Ecole Supérieure Audio-Visuelle); doctor în Jurnalism și Științele informației și comunicării la Universitatea Paul Sabatier din Toulouse (Franţa, 2010).

Profesia/Ocupația: realizator radio-TV, jurnalist de presă locală, editor.Activitatea profesională/Funcții: din 1984 este profesor la Liceul ”Danubius” din Călăraşi; a condus publicaţiile ”Actualitatea” (din 22 decembrie 1989), ”Opinia publică”, ”Ancheta de Sud”, ”Jurnalul de Călărași”, ”Anunțul de Călărași”; realizator de emisiuni radio (”Voces Campi”) şi TV (”Satline”); director la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Călăraşi (din 2001); întemeietor şi preşedinte al agențiilor de presă şi publicitate ”SORIDAPRESS”, ”MEDIA STAR”; a fondat ”Radio Muntenia 1”, ”Televiziunea 1+1 TV”, ”NewStiriRomânia”, Centrul Școlar și Cultural de Jurnalism (în 2007) – o instituție unică în domeniul educației, media, audiovizualului și Festivalul Mondial de Umor ”Dictatorii Râsului”, devenit una dintre cele mai mari manifestări de acest tip din Europa (a întemeiat cursurile Şcolii de Jurnalistică la Liceul ”Danubius” din Călăraşi); proprietar al Trustului Multimedia ”Călăraşi 1”; membru al Uniunii Ziariştilor Români; membru al Asociaţiei Filologilor din România şi vicepreşedinte al Patronatului Presei din România – ROMEDIA.Colaborări la publicații: a colaborat la ziarul ”Vremuri Noi”, unde redactor-șef era Aurel David.

Opera: Americanschi dnevnic, Izdatelstvo Kalendar, [Sofia], [s.a.]; Cartea alba-neagra sau Tragica dispariție a clasei activistului de partid și fericita naștere a tovarășului om de afaceri, Editura Sorida Press, Călărași, 1998; Dialoguri pentru dureri de cap: [convorbiri cu Ion Iliescu, Radu Câmpeanu, Ion Raţiu, Teodor Meleşcanu], Editura Sorida Press, Călăraşi, [1999]; Evenimentele zilei și alte bazaconii: umor politic, Editura Sorida Press, Călărași, 1999; Misterele lui Pavel Coruț, Editura Sorida Press, Călărași, 2000; Inițiere astrală, Editura Crigarux, Piatra Neamț, 2003; Ziaristul – paznic de stradă sau de la Ceaușescu, la Iliescu, via… Caritas!, Editura Sorida Press, Călărași, [2004]; Mica carte roșie, Editura Sorida Press, Călărași, [2004]; Jurnalist– Ulicen pazaci ili ot Ceaușescu, do Iliescu pît… Piramida!, Editura FDS, Sofia, [2004]; Poezia lui Adrian Păunescu – între instanță morală și istoria literară: ”Până la ieșirea din tunel”, Editura Sorida Press, Călărași, [2005]; Mă cheamă Mădălina! Ecografie pe suflet într-o după-amiază de vineri…, Editura Sorida Press, Călărași, 2004; Luminița de tunel, Editura Sorida Press, Călărași, [2005]; Jurnal american, Editura Semne, București , [2005]; Dialoguri pentru dureri de cap, Editura Sorida Press, Călărași, [2005]; Mă cheamă Mădălina! Viaţa şi moartea Mădălinei Manole, Editura Sorida Press, Călărași, 2010; Ultima soluție – comunismul, Editura Sorida Press, Călărași, 2010; La dernière solution – le communisme, Editura Sorida Press, Călărași, 2010; Communism – the ultimate solution, Editura Sorida Press, Călărași, 2010.