Playlist cu filme didactice

Miercuri, 17 noiembrie 2021, a avut loc în format online acțiunea metodică cu tema „Proiectarea activității de învățare în clasa a IX-a din perspectiva paradigmei predării fizicii în clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a”.  Abordarea acestei teme s-a făcut folosind  lucrarea elaborată de MINISTERUL EDUCAȚIEI  prin CENTRUL NAȚIONAL DE POLITICI ȘI EVALUARE ÎN EDUCAȚIE „REPERE METODOLOGICE PENTRU APLICAREA CURRICULUMULUI LA CLASA a IX-a ÎN ANUL ȘCOLAR 2021-2022, DISCIPLINA FIZICĂ”.  Activitatea a făcut parte din Calendarul Acțiunilor Metodice propus de Inspectoratul Școlar Călărași pentru semestrul I al anului școlar 2021-2022.   

Acțiunea, coordonată de doamna inspector școlar, prof. Toza Silvia, reprezentantă ISJ Călărași, a fost susținută de profesorul Gagiu Gheorghe, cu elevii Grupului Școlar „Transporturi Auto”. Domnul profesor a fost sprijinit de colegii din Catedra de Fizică de la Liceul „Danubius”: Croitoru Constantin, Simion Marilena și Fulga Loredana.

Tema lecției a fost „Principiul I al mecanicii sau Principiul inerției” și a fost apreciată în mod deosebit pentru legătura cu viața cotidiană, folosirea de materiale didactice neconvenționale și a unor filmări realizate personal de domnul  profesor în acest scop.

Prin experimentele efectuate în timpul lecției, elevii au observat proprietatea corpurilor de a-și păstra starea de repaus sau de mișcare rectilinie în lipsa acțiunilor exterioare, ori de a se opune stării de repaus sau de mișcare rectilinie uniformă în prezența acțiunilor exterioare.

Elevii au explicat efectele diferite ale inerției asupra corpurilor aflate în mișcare, au analizat și comentat situații în care inerția prezintă pericol pentru siguranța circulației și cum poate fi el preîntâmpinat, au argumentat rolul inerției în tehnică, au transferat cunoștințele dobândite în interpretarea științifică a unor observații cotidiene (transportul mărfurilor și a lichidelor pe drumurile publice, rolul inerției în tehnică, mersul pe bicicletă, centura de siguranță, deplasarea cu mijloace de transport).

Prof. Loredana Fulga

Fișier ppt – Principiul I al Mecanicii (comprimat în format zip)