Buna seara!

Este intr-adevar seara in acest moment si sunt extrem de emotionat, deoarece am descoperit acest articol acum cateva minute! Initiativa este extraordinara si multumesc mult celor care au avut aceasta idee!
Numele meu este Costea Ion si sunt absolvent al Liceului „Danubius” (fost nr. 2), promotia 1984. Da, mai sunt putine luni pana se implinesc 36 de ani de la momentul absolvirii si 40 de ani de la data admiterii la liceu! In aceste clipe de rastriste, gandurile zboara libere, asa incat, cautand informatii despre Doamna Profesoara Anca Ursache, careia ii port continua mea recunostinta in suflet si gandire, am gasit acest articol.
Ar fi extraordinar sa pot sa-mi revad Profesorii si colegii si sa depanam amintiri!
Intorcandu-ma la articol: am avut in clasele IX-X, ca diriginta, pe Doamna Savin Maria (sper sa nu ma insel legat de numele de botez) si in clasele XI-XII, pe Doamna Profesoara de Limba Romana, cu regret recunoscand ca s-ar putea sa nu-mi aduc aminte corect numele, insa cred ca este Doamna Stefanescu. Profilul absolvit: electrotehnica, ca sef de promotie.
In acest punct fac, cu ingaduinta Dumneavoastra,  o mica paranteza, legat de ceea ce voi scrie: toti profesorii m-au influentat intr-un  mod anume, insa Doamna Profesoara Anca Ursache a fost si ramane Profesorul meu de suflet, deoarece, ulterior absolvirii am avut alti Profesori de chimie, personal devenind unul.
Am absolvit in anul 1984, an cand am intrat la Facultatea de Chimie Industriala a UPB-ului (folosind titulaturile de la acea data; in prezent au alte denumiri, dupa cum stiti), sectia Tehnologie Chimica Organica. Au urmat cele 9 luni de armata (o perioada extraordinara, intr-o scoala militara, unde am avut sansa de a-mi aprofunda cunostintele de chimie organica, engleza si de a invata bridge, care si-a pus amprenta asupra traseului personal in viata).
In anul 1985 am inceput viata de student, care a fost extraordinara! Doamna Profesoara Ursache stie pasiune mea pentru Chimie Organica, care mi-a devenit scop in viata si parte a propriei existente! Nu exemplific momente din viata de student, insa am continuat micile evenimente din liceu (olimpiadele si sesiunile de comunicari si referate stiintifice de chimie organica), acum la un nivel diferit, cu rezultate notabile, astfel incat in anul III de facultate Profesorul meu de Chimie Organica, regretatul savant Florin Dinu Badea), mi-a propus sa raman asistent in grupul Domniei sale, lucru care s-a si intamplat, imediat ce am absolvit facultatea (sectia Tehnologie Chimica Organica): in decembrie 1990 am dat examenul de ocupare al postului de preparator universitar (se reinstaurase acest post, gratie Revolutiei de la 1989; am fost prima generatie in 1990, care am prins orasul Bucuresti „deschis”, din punct de vedere al repartitiilor guvernamentale). Ca urmare, in semestrul doi, incepand cu data de 25 februarie 1991, mi-am inceput cariera universitara, ca preparator, apoi asistent si sef de lucrari, intrerupand (cu un mare regret!!!) activitatea didactica si de cercetare, in 17 septembrie 2007. Insa, cei aproape 17 ani de cadru didactic mi-au adus satisfactii incomensurabile, pe plan profesional, familial, dezvoltare personala pe multiple planuri: titlul de doctor in chimie (1997), postdoctorat in Japonia (1998-1999), articole stiintifice, carti, munca cu studentii in laborator, zile si nopti castigate langa reactiile chimice sau scriind, contacte cu Profesori si figuri notabile la niveluri national si international din domeniul chimiei organice (in special). Amintiri de nesters, insa in anul 2007 am facut o schimbare radicala, trecand in domeniul administrativ central (tot chimie), fapt facilitat de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Pe scurt, am ocupat functia de director general al Agentiei Nationale de Chimicale (avea o denumire mai lunga; am folosit una scurtata), perioada de doi ani cand am reprezentat Romania la Comisiunea Europeana, Bruxelles, (in comitetele de initiative legislative UE in domeniul chimiei) si la Agentia Europeana pentru Chimicale (ECHA) din Helsinki, unde, incepand cu septembrie 2009 am inceput activitatea ca angajat, in departamentul de identificare al substantelor. In prezent, sunt angajat la ECHA (European Chemicals Agency) si stabilit in Helsinki, Finlanda, insa, din momentul pensionarii, voi reveni 100% in Bucuresti locul de resedinta.
Sunt multe de spus!!! Realizarea cea mai mare este pe plan personal: sunt casatorit (sotia absolventa 1995 a aceleiași facultati) cu o Doamna extraordinara si avem un baiat (20 de ani), student in Helsinki, anul I, la Chimie Industriala.
Amintire din timpul liceului: sunt multe, insa cea mai importanta pe plan profesional, ramane participarea la olimpiada nationala de chimie organica, Oradea 1984, impreuna cu alti colegi din alte generatii, impreuna cu Doamna Profesoara Ursache. Mai este o amintire pe plan afectiv, emotional, pe care o port in suflet si sper sa o pot (re)impartasi cu Doamna Profesoara Ursache.
Inchei aici, tot in circumstante de izolare cauzate de o amarata de proteina, cu speranta ca imi voi revedea colegii si Profesorii sanatosi si plini de viata!

Cu mult drag,
Ion Costea
Helsinki, 13 aprilie 2020, ora 22:35