ANEXA 1. COMPONENŢA DOSARULUI ACTIVITĂŢII

Vizualizeaza Anexele A, B, C

 


A.FIŞA ACTIVITĂŢII

Numele şi adresa unităţii de învăţământ aplicante: Liceul   “Danubius” str. Bărăganului, nr. 26,  municipiul Călăraşi, judetul Călăraşi

Nivelul/nivelurile de învăţământ: preşcolar, liceal şi postliceal;

Numărul elevilor din şcoală: 840

Numărul cadrelor didactice din şcoală:74

Coordonatorul activităţii (nume şi prenume, funcţie, date de contact):

prof.-ing. Coman Lucica, director, e-mail coman_lcc@yahoo.com,  tel.  0726292338

1. Titlul activităţii:  “Cum pot să-mi aleg corect drumul?”-Workshop: “Simularea proceselor” – invitat SC Tenaris Silcotub SA Călăraşi.

2.  Domeniul în care se încadrează: tehnic

3.  Scopul activităţii:

Prin acest atelier tematic: “Simularea proceselor” – invitat SC Tenaris Silcotub SA Călăraşi, ne-am propus să reliefăm dimensiunea economică a unei întreprinderi (produse, clienţi, procese, dezvoltare), cât şi dimensiunea umană a acesteia (întreprinderea ca un organism viu compus din oameni cu competenţe şi parcursuri individuale foarte diverse).

De asemenea, am dorit să dezvoltăm la elevi spiritul de a exersa şi de a conştientiza valorile pozitive ale întreprinderii ca loc sigur de creare de bunuri şi de dezvoltare personală / profesională, am urmărit motivarea şi creşterea dorinţei lor de a învăţa, pentru a-şi facilita integrarea în viaţa activă, la un loc de muncă.

4.  Obiectivele educaţionale ale activităţii:

– Facilitarea unei informări şi orientări profesionale în privinţa realităţilor de la locul de muncă, pentru a avea o viziune mai clară asupra intereselor şi funcţionării unei întreprinderi;

– Motivarea şi creşterea dorinţei elevilor de a învăţa, pentru a facilita integrarea lor în viaţa activă;

– Ameliorarea strategiilor de recrutare şi formare continuă a întreprinderilor datorită cunoaşterii aprofundate a mecanismelor de pregătire şi a complexităţii factorilor care influenţează procesul de formare profesională iniţială;

– Dezvoltarea la elevi a spiritului de a întreprinde şi de a conştientiza valorile pozitive ale întreprinderii ca loc sigur de creare de bunuri şi de dezvoltare personală / profesională.

5.  Elevi participanţi; număr total de participanţi, procent de participanţi din numărul total de elevi din grupul ţintă:

elevi participanţi: 44 elevi

număr total de participanţi (elevi, cadre didactice, reprezentanţi agent economic Tenaris Silcotub SA Călăraşi, redactor ziar local “Observator de Călăraşi”, părinţi):  58 participanţi

procent de participanţi din numărul total de elevi din grupul ţintă: grupul ţintă a fost constituit din elevii claselor a XI-a, a XII-a şi a XIII-a , care au participat în procent de 92%

6.  Durata şi locul desfăşurării activităţii:

Activitatea a durat 2 ore şi s-a desfăşurat în sală de clasă, dotată cu videoproiector şi mese aranjate în semicerc.

7.  Descrierea activităţii. Descrieţi pe scurt activitatea, în cel mult 5-10 rânduri, menţionând elementele de succes ale acesteia (conţinut, metodele, sarcini de lucru, caracter interdisciplinar, parteneriate etc.).

Activitatea a făcut parte dintr-o serie de trei activităţi susţinute în data de 03.04.2013, în cadrul  evenimentului intitulat „Săptămâna Parteneriate active şcoală-întreprindere pentru îmbunătăţirea formării profesionale iniţiale – PAŞI – FPI”, eveniment desfăşurat la nivel naţional, la care a participat, alături de alte 100 de unităţi de învăţământ profesional şi tehnic din România, şi Liceul “Danubius” din Călăraşi.

Evenimentul sus-menţionat se încadrează proiectul strategic ,,Parteneriate active şcoală-întreprindere pentru îmbunătăţirea formării profesionale iniţiale – PAŞII FPI”. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară nr. 1 „Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 „Acces la educaţie şi formare profesională iniţială de calitate”.

Acţiunea a început cu o prezentare a activităţii şi produselor realizate de compania multinaţională Tenaris Silcotub SA.

Tenaris Silcotub este cel mai important producător român de ţevi din oţel de diametre mici utilizate în diverse aplicaţii din industria mecanică, auto-moto, a petrolului şi a gazelor naturale, industria chimică şi petrochimică, industria energetică. Unităţile sale de producţie sunt situate în România, la Zalău – fabricarea ţevilor, cu o capacitate anuală de producţie de 180.000 de tone de ţevi, şi la Călăraşi – oţelărie, cu o capacitate anuală de producţie de 470.000 de tone de oţel.

Elevilor le-a fost prezentat procesul de realizare a ţevilor, pornind de la obţinerea oţelului, turnarea acestuia sub formă de blumuri, laminarea blumurilor pentru obţinerea platbandei  şi, în final, fabricarea ţevilor din platbanda de oţel.

A fost propusă pentru simulare ultima etapă în procesul de fabricaţie a ţevilor, şi anume activitatea de realizare a ţevilor din platbandă, prezentarea situaţiei fiind exprimată astfel:

Realizarea a 160 cm de ţeavă cu o toleranţă de ± 3%, în condiţii de 0  defecte şi 100% produse conforme. Tot materialul care cade de pe urma procesului va fi considerat lipsit de valoare, adica rebut.”

Obiectivele activităţii au fost:

1. Să determinati o strategie de fabricatie prin care să produceţi întreaga comandă la cel mai mic cost (usd/cm):

2.Să calculaţi indicatorii următori: CTT,  timpul de utilizare efectivă a liniei,  costul unitar al produsului finit (usd/cm).

3. Să identificati posibilităţi de îmbunătăţire a procesului de producţie.

4.Să determinaţi care este cea mai bună practică a grupului.

 

Etapele exercitiului au fost:

1.Faceti un test si definiti strategiile (30 minute):

– Identificarea zonelor cu probleme

– Stabiliţi strategia de fabricatie

– Stabiliţi strategia pentru controlul rezultatelor.

2.Competitie (8 minute)

3.Faceti calcule si întocmiţi un raport (20 minute)

4.Analizaţi în grup rezultatele şi identificaţi posibile îmbunătăţiri (5 min/grup)

5.Determinaţi care este practica cea mai bună în grupul vostru şi transmiteţi-o fiecărui grup (20 min).

 

Pentru exemplificare, am ales activităţile desfăşurate pentru atingerea obiectivului 1: Să determinati o strategie de fabricatie prin care să produceţi întreaga comandă la cel mai mic cost (usd/cm):

Elevii au fost împărţiţi câte 6, în 7 ateliere de lucru, şi-au stabilit responsabilităţile în cadrul echipei, fiecare îndeplinind câte o operaţie în cadrul procesului de fabricaţie, care a cuprins:

a. Debitarea platbandei,

b.   Îndreptarea neregularităţilor pe muchia tăiată/pregătirea marginilor,

c.  Înfăşurarea platbandei pe dorn,

d. Tăierea capetelor,

e. Verificarea produsului obţinut, pe baza unei liste de cerinţe (dacă  bucata de ţeavă este cilindrică, dacă se poate aşeza vertical pe ambele capete, dacă banda este fixată pe exteriorul ţevii, dacă sudura realizează o spiră completă, de-a lungul ţevii, etc.)

8.  Descrieţi rezultatele obţinute în urma activităţii.

Sperăm că am facilitat dorinţa profesioniştilor din mediul economic de a-şi împărtăşi experienţa şi că i-am sprijinit în efortul lor de a lua contact cu comunitatea locală şi cu viitorii angajaţi, context oferit de acest proiect. De asemenea, s-a realizat cunoaşterea reciprocă a problematicii de pe piaţa muncii de către elevii şi reprezentanţii şcolii şi a problematicii din mediul şcolar de către reprezentanţii întreprinderilor şi creşterea motivaţiei elevilor prin descoperirea culturii organizaţionale a întreprinderilor – în beneficiul propriei dezvoltări profesionale.

9.  Precizaţi dacă elevii/profesorii/părinţii şi-au manifestat dorinţa de continuare a acestei activităţi şi modalitatea în care puteţi asigura acest lucru.

Participanţii la activităţile desfăşurate au completat, la sfârşitul acţiunii, chestionare de evaluare a satisfacţiei, având păreri bune şi foarte bune despre evenimentul la care au luat parte, despre multitudinea categoriilor de factori implicaţi şi fiind mulţumiţi de calitatea acţiunilor, în general. Atât profesorii cât şi invitaţii, dar mai ales elevii au fost mulţumiţi de implicarea lor activă în derularea tuturor activităţilor şi au fost convinşi de beneficiul acestora pentru viitorul lor.

Vizualizeaza formularele de feedback prin care s-a evaluat satisfactia beneficiarilor in privinta activitatilor desfasurate

Reprezentanţii agentului economic sunt mulţumiţi de colaborarea cu Liceul ”Danubius” Călăraşi şi doresc întărirea acestei colaborări, prin continuarea vizitelor elevilor în întreprinderea lor, prin sprijinirea elevilor în redactarea unui CV şi a unei scrisori de intenţie, prin alte activităţi de cooperare în domeniul formării elevilor şi a profesorilor în diferite domenii de interes educaţional şi industrial, în scopul adaptării elevilor pentru tranziţia de la şcoală spre locul de muncă, astfel încât să fie implicate din ce în ce mai multe compartimente ale firmei, cum ar fi: compartimentul de “Sănătate şi securitate a muncii”, compartimentul de “Asigurarea a calităţii produselor”, compartimentul de “Resurse umane”, etc.

10.  Motivaţia propunerii activităţii ca fiind cea mai…(maximum ½  pagini): argumente ale cadrelor didactice, ale elevilor, ale părinţilor.

– Elevii au învăţat să gândească şi din punctul de vedere al angajatorului, au identificat obiectivele acestuia şi au încercat să le îmbine cu dorinţele şi aşteptările lor;

– Elevii au înţeles importanţa şi obligaţiile ce derivă dintr-un contract de parteneriat cu clienţii firmei şi ce se poate întâmpla dacă produsele livrate nu sunt la calitatea cerută;

– Elevii s-au străduit să realizeze produsul cerut, în cel mai scurt timp, în condiţii de concurenţă, cu pierderi minime, cu maximă calitate, realizând că exact aşa se întâmplă şi în realitate;

– Cadrele didactice şi ceilalţi invitaţi au facilitat procesul de înţelegere a realităţii de către elevi, le-au explicat simbolistica activităţii pe care o desfăşurau şi au susţinut echipele în efortul lor de a fi cei mai buni;

– Părinţii au perceput pozitiv strădania şcolii şi a agentului economic de a sprijini elevii pentru o tranziţie mai uşoară spre locul de muncă viitor;

– Agentul economic a reuşit să-şi promoveze mesajul său de colaborare cu întreaga comunitate şi să-şi prezinte cele mai importate realizări şi perspectivele de dezvoltare.

B. Ataşaţi cele mai relevante mărturii ale elevilor/profesorilor/părinlilor referitoare la activitatea propusă.

Vizualizeaza formularele de feedback prin care s-a evaluat satisfactia beneficiarilor in privinta activitatilor desfasurate

C.   Ataşaţi „dovezi” ale activităţii (fotografii, filme, documente, etc.)

Vizualizeaza albumul foto

Vizualizeaza filmul realizat cu aceasta ocazie

Articol de presa Observator de Calarasi

Articol publicat in site-ul liceului Danubius (print screen, link)

Comunicat de presa