Sambata, 16 februarie 2013, in sediul Directiei pentru Cultura si Patrimoniu Cultural Calarasi, elevi si profesori din patru licee calarasene (Colegiul National “Barbu Stirbei”, Liceul “Danubius”, Liceul Tehnologic “Dan Mateescu” si Colegiul Economic), au participat la trei activitati educationale ce le-au fost dedicate. Pe durata a mai mult de 7 ore, acestia, alaturi de invitati si personalitati locale si nationale, au fost martorii unui maraton educational. Activitatile, sintetizate sub titlul “One day… three stories…” (O singura zi, trei povesti…) au avut ca numitor comun ideile de leadership civic, implicare, responsabilitate, comunicare si promovare a comunitatii. Cele trei evenimente, in jurul carora s-a circumscris ziua, au vizat trainingul ACT (Actioneaza, Comunica, Transforma) (desfasurat cu elevi din Colegiul “Barbu Stirbei” si Liceul “Danubius”), festivitatea de prezentare publica a produselor finale si de premiere Connecticity (la care au participat elevi din Colegiul “Barbu Stirbei”, Liceul “Danubius”, Liceul Tehnologic “Dan Mateescu” si Colegiul Economic) si aniversarea a cinci ani de existenta a Centrului Scolar si Cultural de Jurnalism Calarasi (CESCUJUR) din Liceul “Danubius” Calarasi.

Inceput joi, 14 februarie, trainingul ACT (Actioneaza, Comunica, Transforma), reprezinta un program al Asociatiei Clubul Liderii Mileniului Trei din Zalau, in parteneriat cu Asociatia ADAMOS, beneficiar al unui grant de finantare prin programul Raiffeisen Comunitati. Principalii responsabili pentru conceperea si implementarea acestui program sunt Irina Moldoveanu si Dragos Apostu, ei fiind ajutati in Calarasi de patru profesori tutori: Ancuta Abele, Simona Mihai, Adela Barz si Dumitrel Toma. Programul se desfasoara atat in Zalau cat si in Calarasi, fiind centrat pe mai multe obiective: dezvoltarea de competenţe „soft” şi transferabile, cât şi abilităţi de leadership civic, construirea de experienţe practice pentru participanţi în vederea utilizării competenţelor şi abilităţilor dobândite, cu scopul comunicării într-un mod original şi inovator a viziunii lor asupra comunităţii, creşterea gradului de sensibilizare şi implicare a comunităţii în sprijinirea iniţiativelor tinerilor prin intermediul promovării proiectului de echipă, realizat de elevi. Proiectul se va finaliza prin elaborarea unei viziuni de viitor asupra propriului oras, a tinerilor participanti, materializata si comunicata printr-un mesaj grafic intuitiv. Proiectul beneficiaza de sustinerea primariei municipiului Calarasi. Sambata, cele patru grupe de elevi si-au cunoscut tutorii si au initiat primele activitati in directia elaborarii viziunii si a obiectivelor pentru etapele urmatoare. In final, elevii au fost rasplatiti cu diplome de participare la sectiunea de training si cu tricouri personalizate cu datele proiectului.

Viziteaza site-ul proiectului si vezi albumul foto realizat in urma trainingului ACT

A doua activitate desfasurata sambata a vizat prezentarea publica a produselor finale si premierea participantilor la proiectul Connecticity. Proiectul Connecticity a fost initiat de Alexandru Grama, reprezentand Asociatia ArtPerspective din Bucuresti, si urmeaza altui proiect desfasurat in Calarasi: “Diversitatea ca Libertate de Exprimare”. Proiectul Connecticity a debutat in luna octombrie 2012 si s-a materializat in mai multe intalniri de lucru cu elevii, crearea a trei trasee turistice pentru orasul Calarasi, o sesiune de training, explorari ale traseelor turistice si realizarea de catre cele patru grupe a produselor finale (filme, reviste, slide-show-uri) prin care s-au promovat trasele turistice si obiectivele de interes cultural si social din municipiul Calarasi. Elevii participanti la acest proiect au provenit din patru licee calarasene (Liceul tehnologic “Dan Mateescu”, Liceul “Danubius”, Colegiul Economic si  Colegiul National “Barbu Stirbei”), fiind coordonati de profesorii Ancuta Abele, Daniela Minea, Decu Marilena si Dumitrel Toma. Proiectul a beneficiat de sustinere logistica din partea Centrului de Jurnalism din Liceul “Danubius”, prin implicarea doamnei prof. Loredana Mira. Un participant activ la sesiunile de deschidere si de inchidere a primei editii a proiectului, domnul Florin Radulescu, specialist in domeniul cultural si fervent suporter al studierii, intelegerii si promovarii urbei calarasene de catre elevi,reprezinta o resursa de competenta care se afla in continuare la dispozitia elevilor pentru un dialog profund pe tema orasului Calarasi. Scopurile proiectului au vizat dezvoltarea capacitatii elevilor de receptare a valorilor urbane de care sunt inconjurati, precum si exprimarea creativa si artistica in cadrul produselor de promovare a orasului. Elevii participanti, sustinatorii, precum si profesorii implicati, au fost rasplatiti cu diplome. La ceremonia de premiere au participat prof. Moisescu Olimpiu, directorul Liceului Tehnologic “Dan Mateescu”, si prof. Verman Daniela, directorul adjunct al Liceului “Danubius”.

Vizualizeaza produsele finale ale proiectului Connecticity si albumul foto

Vezi coperta si articolul publicat din Jurnalul de Calarasi

 

A treia poveste a zilei a fost reprezentata de aniversarea a 5 ani de la infiintarea, in 15 februarie 2008, a Centrului Scolar si Cultural de Jurnalism din Liceul “Danubius” Calarasi. Prezenti la festivitate, mai multi absolventi si elevi, alaturi de profesorii coordonatori ai centrului: prof. dr. Sorin Danciu, directorul Directiei de Cultura si Patrimoniu Cultural Calarasi, gazda evenimentului, si prof. Loredana Mira, directorul CESCUJUR, au putut rememora, gratie unui film documentar retrospectiv realizat de elevii jurnalisti, cele mai captivante si semnificative momente din istoria CESCUJUR. Centrul Scolar si Cultural de Jurnalism din cadrul Liceului “Danubius” a reprezentat principala rampa de formare si lansare a unor jurnalisti autentici, care, la numai 20 de ani, ulterior absolvirii liceului, au putut fi angajati in mari trusturi media de nivel national (Antena 1, Antena 3, Jurnalul National,  OTV etc). Printre obiectivele CESCUJUR s-au aflat politicile de recrutare a tinerilor elevi interesati de activitatile jurnalistice, formarea acestora, implicarea in proiecte si programe educative, culturale sau sociale de nivel local, national si international, precum si promovarea tuturor acestora, prin cele trei instrumente avute la dispozitie: Televiziunea Cool TV, Radio Shiq si revista Amicii.

Viziteaza site-ul CESCUJUR si vizioneaza filmul retrospectiv si albumul foto dedicate aniversarii CESCUJUR – 5 ani

Ziua de sambata, desi libera pentru majoritatea angajatilor din invatamant, a permis totusi reunirea intr-un program educational consistent, in afara scolii, a unor oameni interesati de perspectivele tinerilor din Calarasi, profesori, directori, reprezentanti ai asociatiilor Clubul Liderii Mileniului Trei, ArtPerspective Bucuresti si ADAMOS, angajati culturali, in mijlocul acestora aflandu-se si domnul Liviu Tomoiaga, senator in cadrul Colegiului nr. 1, care a raspuns cu generozitate invitatiei organizatorilor. Domnia sa a si adresat cateva cuvinte celor prezenti, incurajandu-i sa se exprime vizavi de activitatea politica a acestuia, asteptand feedback si fiind interesat de imbunatatirea tuturor aspectelor de ordin educational, cultural si social din comunitatea calaraseana.