Liceul”Danubius”, PRODUCȚIE MEDIA – Tehnician operator text/imagine.

WOW!…

A fost greu…  Sistemul de învățământ nu se poate schimba radical, ci treptat.

Dacă ar fi să definesc într-un singur cuvânt „TEHNOREDACTAREA”, acesta ar fi „CREAȚIE”.

Să faci tehnoredactare este destul de greu, foarte puțini reușesc să dea ”BUN DE TIPAR”.

La prima oră de curs le-am spus: „Tehnoredactarea computerizată nu înseamnă procesare de text. Ea presupune, pe lângă prelucrarea textului într-o formă atractivă din punct de vedere vizual (dar şi corect gramatical), şi îmbinarea acestuia cu imagini şi/sau alte elemente grafice. Pe piaţa mondială de software de grafică există multe programe specializate, de la unele profesionale, comerciale, la altele gratuite („open source”). Datorită caracteristicilor de care dispun, unele programe au devenit deja un standard în tehnoredactarea profesională, fiind utilizate pe larg atât de către edituri şi agenţii de publicitate, cât şi de tipografii din toată lumea. Dacă vreți un job în tehnoredactare nu vă bazați doar pe orele de la școală, ci investiți economiile voastre în componente pentru calculatorul de acasă, pentru a lucra cât mai mult. Ingredientele de bază sunt cunoașterea părții tehnice și implementarea ei prin moduri cât mai creative. A fi stăpân pe partea tehnică este cea mai ușoară parte în design. De îndată ce o ai sub control, n-ai cum să mergi înapoi, decât înainte. Transformați-vă jobul în pasiune începând de astăzi. „

După trei săptămâni de la începerea anului școlar, Mihai-Cristian Vasile, elev în clasa a XII-a E, de la Producție Media cu  specializarea – Tehnician operator procesare text/imagine, mi-a spus că are să-mi dea o veste: „Doamna profesoară, sunt foarte fericit, am reușit să-mi iau ceva componente pentru calculator!”

Aproape că mi-au dat lacrimile…

Acest tânăr, de-a lungul anului școlar, a renunțat la orice distracție pentru a investi cât mai mulți bani în propriul calculator…

În martie, din  cauza pandemiei, s-au închis școlile, iar din punctul meu de vedere cele mai afectate au fost laboratoarele, așa că întrebarea cheie a fost: „Câți vor reuși să termine lucrarea de atestat în vederea calificării profesionale?”

El este unul dintre cei care au reușit…

A avut o lucrare destul de grea…”CREAREA UNUI LOGO DESIGN”, iar eu i-am fost aproape indiferent de oră sau zi. Știam că ziua învață pentru bacalaureat, iar noaptea lucrează la atestat. Când telefonul mă anunța târziu în noapte că am un mesaj, eram sigură că a mai lucrat ceva, iar eu…am de corectat.

Iată un fragment din povestea lui…

„Pentru a crea un logo de calitate nu este atât de ușor pe cât pare, trebuie luată în considerare forma, dacă să fie de tip grafic sau text, ce culori trebuie abordate, să fie luată în considerare tema firmei sau brand-ului, să fie un produs unic și cel mai important să se raporteze la cerințele clientului și la așteptările sale. Analizând companiile mari și logo-ul reprezentativ al acestora, am hotărât să creez un logo propriu și original pentru mașina viitorului, datorită faptului că trăim într-un secol al vitezei iar mai toată lumea este în continuă mișcare și mereu în grabă. Logograma creată de mine, în comparație cu alte logo-uri de renume, este mai complex, amplu, cu multe detalii, care transmite posesorului de mașină că se află într-un automobil puternic, scump, de mare valoare, ce inspiră o superioritate în momentul în care se află la volan. Realizarea oricărui produs finit și de calitate, va fi mereu reprezentat de un logo specific, care este văzut drept oglinda produsului. În multe cazuri, când vine vorba de un anumit produs, logograma este pusă mereu în valoare mai mult decât produsul. Un exemplu sunt firmele de haine, în care logo-ul are o valoare foarte mare (Nike, Puma, Adidas, Supreme etc), deoarece prețul și calitatea este determinată de firmă, iar firma este reprezentată de logo. Pe viitor, sper ca logo-ul meu să fie folosit pentru ceea ce a fost conceput, iar compania respectivă să-l folosească cu mândrie.”

Mihai-Cristian Vasile, tehnoredactor, din satul Ciocănești, jud. Călărași

P.S. Dragi angajatori, investiți în proaspeții absolvenți! Unii chiar merită…

Cod COR

– 343 507 – tehnoredactor (studii medii sau postliceale)
– 264 218 – tehnoredactor (studii superioare)

Articol scris de prof. Loredana Fulga