Vineri, 6 noiembrie 2019, s-a desfășurat în cadrul Centrului de Jurnalism al Liceului Danubius premierea ambasadorilor juniori și seniori care au participat la proiectul Liceul Danubius – Școală Ambasador a Parlamentului European.

În anul școlar 2018-2019, coordonator al programului în Liceul Danubius a fost ambasadorul senior Valentina Stanciu, alături aflându-se 15 ambasadori juniori și 4 ambasadori seniori (Loredana Mira, Mirela Ispir, Florina Cristea, Dumitrel Toma).

Vezi albumul foto

În cadrul acestei ceremonii, s-a predat și ștafeta coordonării, doamna prof. Mirela Ispir fiind noul coordonator al programului pentru anul școlar curent. Tradiția predării coordonării a fost instituită când prof. Loredana Mira a preluat coordonarea programului de la prof. Dumitrel Toma (in anul 2017-2018). Ulterior, prof. Valentina Stanciu a preluat coordonarea programului, de la Loredana Mira, pentru anul 2018-2019. Pe durata celor 3 ani, programul a beneficiat de o implicare semnificativă a tuturor ambasadorilor juniori și seniori, liceul poziționându-se constant în poziții de top în urma evaluărilor anuale.

Programul se desfășoară la inițiativa Biroului de informare al Parlamentului European și cu sprijinul Asociației APDD – Agenda 21.

Conditiile minime pe care scoala trebuie sa le indeplineasca in acest an scolar pentru mentinerea titlui de Scoala-Ambasador a Parlamentului European:

1.       Mentinerea / actualizarea echipei de ambasadori (profesori si elevi; recomandare: intre 3-5 ambasadori seniori, dintre care 1 profesor coordonator al programului la nivelul scolii; intre 10 – 15 ambasadori juniori).

2.       Formarea echipei de ambasadori seniori si juniori. Ambasadorii seniori predau elevilor materialele didactice privind UE si se asigura ca ambasadorii juniori sunt in masura sa impartaseasca cunostintele despre institutiile europene si despre Parlamentul European cu colegii lor, incurajandu-i sa devina cetateni europeni activi – recomandam minimum 1 lectie / modul (lectiile pot fi realizate atat cu ambasadorii juniori si/sau cu alte clase din scoala);

3.       Mentinerea punctului de informare despre UE, dedicat Europei si institutiilor europene (de exemplu, brosuri, un site de Internet, activitate pe retelele de socializare si alte materiale de informare).

  1. Organizarea si implementarea a minimum 3 activitati dedicate programului (cel putin 2 pana la finalul lunii februarie 2019), ca de exemplu:

·         Dezbatere despre Uniunea Europeana si ce beneficii exista pentru tineri datorita Uniunii Europene / ce inseamna sa fi cetatean al UE / importanta participarii la vot;

·         Activitate dedicata Parlamentului European: dezbatere pe modelul unei sesiuni a Parlamentului European pe o tema de interes european aleasa de scoala / sau Preluarea unei teme dezbatute in Comisiile Parlamentare – elevii se vor documenta pe tema respectiva, vor discuta si vor urmari votul din Parlamentul European pe tema studiata / sau Simularea unei sesiuni de alegeri pentru Parlamentul European realizata la nivelul scolii, etc.

·         Diseminarea de informatii: Ambasadorii juniori pot sustine sesiuni de informare despre Uniunea Europeana si Parlamanetul European la alte clase din scoala lor sau in alte scoli

5.       Organizarea si implementarea a minimum 2 activitati pentru a marca Ziua Europei;

6.       Sa posteze pe pagina de Facebook a programului EPAS, initiata de EPLO – https://www.facebook.com/EPASRO/

ü  minimum 3 postari pentru activitati (maximum 5 fotografii postate /activitate)

ü  minimum 1 postare  despre  punctul de informare (maximum 5 fotografii postate/activitate)

ü  minimum 2 postari despre Ziua Europei (maximum 5 fotografii postate/activitate).

Programul EPAS poate fi promovat in social media, pe site-ul scolii si/sau pe pagina de Facebook a scolii, in alte medii, etc. In afara promovarii activitatilor derulate, de exemplu ambasadorii juniori pot realiza filmulete video (de 1 – 2 minute) – tematica filmuletelor poate include experienta lor in rolul de ambasadori juniori si una sau mai multe activitati pe care le-au realizat in calitate de ambasadori juniori. In filmulete pot aparea ambasadorii juniori, sau pot fi realizate colaje din poze sau filmari de la activitatile EPAS. Filmuletele pot fi postate pe pagina de FACEBOOK EPAS a programului.

Postarile trebuie sa fie facute in conformitate cu regulile de vizibilitate ale scolii si Legea protectiei datelor cu caracter personal GDPR 2016/679. 

  1. Sa realizeze si sa trimita catre APDD – Agenda 21 cele 2 rapoarte aferente activitatilor derulate in scoala in cadrul programului EPAS;

In plus fata de activitatile enumerate, este la alegerea fiecarei scoli sa realizeze orice alte activitati in cadrul programului EPAS. Dorim sa facem urmatoarele precizari:

  1. Este incurajata derularea de lectii in baza manualului EPAS
  2. Pot fi invitati la evenimente EPAS din scoala Deputatii Romani in Parlamentul European
  3. Va reamintim ca puteti desfasura activitati atat cu scoli care nu sunt in program, cat si cu alte scoli participante la programul EPAS, atat din tara, cat si din alte State Membre ale Uniunii Europene.
  4. Website-ul www.dedataastavotez.eu a fost transformat in www.together.eu. Spatiul incurajeaza cetatenii UE sa se intalneasca, dezbata si sa se implice pentru a ajuta la construirea Europei pe care ne-o dorim cu totii. Incurajam scolile sa se alature comunitatii online.
  5. Pot fi realizate Activități de diseminare de tipul participarea la Târguri Educaționale unde este prezentat programul EPAS, sau prezentarea EPAS în cadrul altor proiecte de tip ERASMUS/Youth Exchange la care școala participă. ÎNSĂ, astfel de activități realizate în cadrul altor proiecte cu tematică similară dar trecute ca activități EPAS vor fi considerate activități de diseminare și nu activități de program. Acestea vor fi punctate la capitolul diseminare dar nu vor fi punctate la activități de program obligatorii.

Pentru menținerea titlului de Școală-Ambasador vor fi luate în considerare activitățile realizate strict în cadrul și pentru programul EPAS.

  1. Scolile care doresc sa realizeze din bugetul propriu diferite materiale de promovare a programului EPAS (de exemplu brosuri, pliante, afise, roll-upuri, tricouri, etc.) sunt obligate sa ceara acordul EPLO (Biroului de Legatura al Parlamentului European) pe identitatea vizuala a materialului.