Săptămâna “Să ştii mai multe, sa fii mai bun!” a fost traită intens în atelierul de creaţie amenajat în sala 210 a liceului.

            În ziua de luni, laboratorul de limba franceză a fost rapid asaltat de un întreg arsenal de unelte şi materiale destinate atât domnişoarelor (ustensile pentru pictat, desenat, vopsit, decupat, fabricat bijuterii, ţesut, cusut ş.a.), cât şi domnilor de la profilul tehnic (cauciucuri, fierăstrău pendular, flex, cabluri, cleşti, bormaşină, panze şi lame cu diferite destinaţii).

Nerabdarea elevilor de a trece la fapte era vizibilă şi audibilă. Deşi îmi planificasem minuţios activităţile după discuţii îndelungate avute cu toate clasele la care predau, constatam că socoteala din clasă nu se mai potrivea cu cea din … atelier. Prin urmare, am decis să ascult vocea colaboratorilor mei, oferindu-le în funcţie de context atât sugestii, cât şi libertate în bricolarea/confecţionarea micilor opere de artă.

La nivel theoretic, titlul iniţial dat proiectului a fost “Meşteşuguri tradiţionale din perspectivă modernă”, ponderea fiind acordată meşteşugurilor “feminine”: cusut, ţesut, decorat (tehnica şerveţelului pictat sau simplu) şi mărgelit, băieţii fiind solicitaţi cu precădere la partea de recondiţionare a cauciucurilor. Timpul avut la dispoziţie a fost de 6 ore împărţite în câte 3 cursuri pe parcursul întregii săptămâni.

Din punct de vedere practic, lucrurile au decurs uşor diferit spre plăcuta mea surprindere, în sensul că unii băieţi au participat cu succes la tehnica şerveţelului pe diverse suporturi (borcane, sticle, pet-uri, lemn, ceramică), iar alţii au preferat iniţierea în confecţionarea bijuteriilor, pe lângă activitatea legată de obţinerea jardinierelor din cauciucuri. Un alt aspect a fost dilatarea timpului. Activităţile au fost atât de antrenante încât “ne-am trezit” că se întunecă şi noi nu ne îndurăm să plecăm acasă.

Doamna Ştefan Ana ne-a sprijinit în majoritatea activităţilor, participând la tehnica şerveţelului cu un grup de copii de la C.P. “Sfântul Ştefan” Perişoru. A fost momentul în care elevii din “Danubius” şi-au asumat rolul de îndrumători, dovedind multă răbdare şi tact în lucrul cu cei mici.

Jardinierele, întruchipând o broscuţă, o lebădă şi o buburuză îşi îndeplinesc funcţia practico-estetică în faţa liceului, unele produsele obţinute cu tehnica şerveţelului au fost prezentate în interiorul clasei elevilor de la şcolile generale care ne-au vizitat cu ocazia “Târgului liceelor”, iar bijuteriile vor fi expuse în cadrul unui mini-târg cu vânzare în săptămânile următoare.

            Sunt încântată de felul în care au decurs lucrurile, surprinsă de numărul mare de elevi iubitori de frumos şi dornică să repetăm cât mai multe experienţe de acest gen pe viitor. Mulţumesc tuturor participanţilor! 

Va rugam sa vizualizati albumul foto realizat cu aceasta ocazie.

Profesor: Piperea Maria-Alexandra