„Când am ieșit de la școală și mergeam spre stația de autobuz împreună cu colega mea, Titica Florea, am găsit un portofel. Amândouă eram surprinse de acest lucru și, pe moment, nu știam cum să reacționăm. Până la urmă, ne-am decis să sunăm la Poliție. Știam că dacă am decide să luăm banii, ar fi fost ilegal și greșit din punct de vedere moral. Portofelul avea o sumă de 15 lei, trei carduri de farmacie și un cupon de pensie. Având în vedere că Titica trebuia să plece la autobuz, m-am întors singură spre liceu pentru a da portofelul domnilor polițiști. Eram emoționată pentru că nu am mai avut asemenea întâmplări. Mă bucur că am luat decizia de a suna la poliție, deoarece, probabil, această sumă de mică de bani era importantă pentru pensionarul care și-a pierdut portofelul. Sper ca acesta va fi returnat cu bine.”

Așa descrie Alexandra Medeșan, elevă în clasa a XI-a B, întâmplarea în mijlocul căreia s-a aflat joi, 11 decembrie, alături de colega ei – Titica Florea, când, descoperind pe stradă un portofel, au decis să anunțe Poliția la numărul de urgență 112, astfel încât acesta să fie returnat proprietarului de drept. Un gest moral impecabil, care dovedește educația de calitate și valorile care le orientează conduita. 

Felicitări, Alexandra și Titica!

Poliția Călărași și Liceul „Danubius” vă recunosc și validează, inclusiv prin această cale, comportamentul vostru moral și exemplul de respectare a legii.

În baza art. 243 din Codul Penal, însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor constituie infracțiune contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii. Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.