Vineri, 9 octombrie 2015, s-au desfășurat la Călărași activitățile proiectului partenerial „Memoria culpei”, proiect inițiat pentru a marca Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului.

Deși implicarea orașului Călărași în problematica Holocaustului nu este foarte bine cunoscută pe plan local, acesta are o contribuție specială, remarcabilă, evreii aduși aici cu unul dintre cele două trenuri plecate din Iași, în urma Pogromului de la Iași, fiind protejați de comunitatea evreiască locală, dar și de cea din București. Este o poveste cu final fericit, având în vedere că la Călărași nu s-au înregistrat atrocități sau atitudini ostile comunității evreiești. Totuși, realitățile care privesc Trenul Morții sunt cutremurătoare. Povestea Trenului Morții este prezentată în filmul realizat de Liceul „Danubius”. Prezentarea acestor realități istorice poate reprezenta preambulul pentru un viitor proiect comunitar, care să permită construirea în Călărași a unui Memorial al Holocaustului.

Invitată specială la aceste evenimente a fost doamna Camelia Moise, regizoarea filmului „Mărturii din lagărele morții: Auschwitz, Treblinka, Majdanek si Bialystok”, domnia sa acceptând să participe la o secvență de educație non-formală, sub forma conferinței de presă, elevii putându-i adresa întrebări despre realitățile Holocaustului, dar și despre procesul realizării filmului.

Proiectul partenerial a beneficiat de susținerea școlilor și liceelor participante, dar mai ales de ajutorul oferit de Primăria Călărași, activitățile în plen fiind organizate în Sala de Ședințe a Consiliului Local, dar și de Muzeul Municipal Călărași, gazda atelierelor artistice organizate cu această ocazie.

Elevii implicați au participat și la o campanie de informare publică, în fața elevilor din cadrul Școlii Gimnaziale „Carol I” Călărași, sub coordonarea domnului prof. Marin Neață – Directorul școlii, dar și cu susținerea ad-hoc a domnului Bogdan Bogatu – profesor de istorie.

Alături de elevi și profesori s-a aflat și doamna prof.Magdalena Tuță – inspector școlar pentru istorie și științe socio-umane în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Călărași.

La activități au fost prezenți 170 de elevi din instituțiile școlare partenere, sub îndrumarea directorilor și profesorilor participanți:

Liceul “Danubius” Călărași – Director-prof. Constantin Croitoru, Director adjunct-prof. Adrian Popescu, coordonator prof.Dumitrel Toma
Liceul Tehnologic “Dan Mateescu” Călărași – coordonator – prof. Ancuța Abele, prof. Amalia Marin
Școala Gimnazială “Iancu Rosetti” Roseți – prof. Liliana Gheorghe
Școala Gimnazială nr. 1 Jegălia –prof. Cristina Dumitru
Școala Gimnazială nr. 8 Mircea Vodă Călărași – prof. Nicolae Filip
Școala Gimnazială nr. 1 Nicolae Bălcescu – Director-Marcela Stanciu, prof.Cristina Chesaru, prof.Dănuleasa Alexandra
Școala Gimnazială „Carol I” Călărași – Director-prof.Marin Neață, prof. Bogdan Bogatu

În pregătirea acestei zile comemorative, școlile și liceele partenere au realizat scurte filme cu tematică asociată Holocaustului.

Vezi Proiectul partenerial „Memoria Culpei”

Vizionează playlistul cu filmele realizate în cadrul proiectului:

Filmele realizate de Liceul „Danubius” Călărași

Varianta completă

Varianta Trailer

Toate activitățile au fost filmate de Alexandru Botezatu, freelancer în presa călărășeană, produsul realizat de el putând fi urmărit mai jos.

 

Activitățile proiectului au fost promovate și prin articolele semnate de doamna Camelia Moise, aceasta punând în lumină povestea gării Călărași, dar și valorificând experiența prezenței în fața elevilor pentru a transmite câteva lecții de comunicare, utile tuturor.

„Gările poartă cu ele trenuri întregi de… amintiri. Revederi și despărțiri, temeri, bagaje cât să cari o viață. Gările marilor orașe au povești scrobite, mai parfumate, de budoar, cu multe scrisori trimise de-o parte și de alta sau, mai urât mirositoare, a boală și prăpăd, din timpul războaielor. Gările mici însă, de orașe mai în devenire, au altfel de povești… dar la fel de încărcate și încercate de istorie! Îmi spunea bunica despre poveștile ce se scriau în fața ochilor ei de copilă, când își conducea iubitul la armată, de pe vremea când vedea în gară fruntași de sate ce ad hoc s-au numit chiaburi și dușmani de clasă și care nu s-au mai întors acasă, că și-au dat sufletul pe la canal. I-a văzut cu lanţuri legate de mâini şi de picioare, călcând mărunt mărunt, până oprea trenul, să-i ducă fie la Sighet, la Poarta Albă și oriunde… Și bunicii mele, altcineva îi povestise că, în urmă cu câțiva ani văzuse alte grozăvii, într-o altă gară. O gară ce astăzi nu mai amintește cu nimic de evenimentele petrecute acum 74 de ani. Gara din Călărași.” Citește mai departe în www.rnews.ro

„Nu se poate spune că există o singură manieră corectă de a comunica. Stilul nostru personal vorbește însă, poate, mai mult decât toate cuvintele pe care le-am putea folosi. Fără să realizăm că astfel stau lucrurile, mulţi tind să caute ce e rău în ceea ce fac, fie ei înșiși, fie ceilalți, și nu să se concentreze asupra lucrurilor bune care îi caracterizează și care pot vorbi cel mai bine despre cine sunt ei… Am avut ocazia de a comunica lucruri importante, la un eveniment petrecut recent. Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului este un eveniment național ținut pe 9 octombrie în România, dedicat comemorării victimelor Holocaustului. Am realizat un film cu acest subiect, ce a fost difuzat în fața mai multor copii ce învață în licee aflate în Călărași. După film, hai la povești!” Citește mai departe în www.gandesteiute.ro

Albumul foto poate fi vizionat mai jos.

Ziua Nationala de Comemorare a Holocaustului – 2015

Afișul proiectului