Vineri, 28 noiembrie, în cadrul Centrului Cultural “Barbu Ştirbei”, la inițiativa Școlii Gimnaziale „Tudor Vladimirescu” din Călărași, s-a desfășurat un amplu spectacol dedicat sărbătoririi a 96 de ani de la momentul Marii Unirii. 

„România în zi de sărbătoare” este numele proiectului școlar care a implicat numeroase instituții școlare din județul Călărași: Şcoala Gimnazială nr 1 com. Dragalina, Şcoala Gimnazială „Iancu Rosetti” com. Roseţi, Şcoala Gimnazială nr. 1 com. Jegălia, Şcoala Gimnazială „Mircea Nedelciu” Fundulea, Liceul Tehnologic „C-tin George Calinescu” com. Grădiştea, Liceul „Danubius” Călăraşi, Liceul Tehnologic nr.1 Fundulea, Liceul „Alexandru Odobescu” Lehliu și Grădiniţa cu Program Prelungit „Rostogol” Călăraşi, și care nu ar fi putut reprezenta un succes în lipsa susținerii Primăriei Călărași, a Inspectoratul Şcolar al Județului Călăraşi, a Casei Corpului Didactic Călărași, Protoieriei Călărași, Muzeului Municipal Călărași, Muzeului Dunării de Jos și Asociației Naționale a Veteranilor de Război Filiala 5 Călărași.

În cadrul spectacolului, elevii școlilor participante au prezentat momente artistice complexe, recitări de poezii, interpretări de cântece, dansuri populare, artistice etc.

Toți copiii care au urcat pe scenă au dovedit aptitudini artistice remarcabile, confirmarea efortului de cizelare depus de profesori dar și a înzestrării native. Costumele populare în care au fost îmbrăcați aproape toți protagoniștii spectacolului, au valorificat filonul tradiționalist care pătrunde și caracterizează atât de puțin etosul local. Spectacolul a prilejuit deopotrivă întoarcerea în timp, în vremuri eroice și memorabile, datorită prezentării realizate de profesorul Constantin Dincă,  dar și conștientizarea importanței identității naționale în momente tensionate, când pericolele externe se manifestă în proximitatea comunităților locuite de români.

Apartenența României la o Europă a acceptării, a toleranței, a colaborării și unității în diversitate, ar trebui să reprezinte garanții că evenimente istorice reprobabile, precum războaiele mondiale care au marcat secolul trecut, nu se mai pot repeta. 

Ceremonia s-a bucurat de prezența unui public numeros, alături de care s-au aflat și decidenți din administrația publică (prefectul județului, primarul municipiului) dar și școlară (inspectorul școlar general adjunct).

Toți cei prezenți au putut asista la un eveniment de familie românească, familia în care școala, biserica și teatrul se reunesc și cultivă în sufletele copiilor speranța, încrederea în forțele proprii, mândria de a aparține unei culturi specifice, unei culturi naționale. 

Tot în cadrul acestui eveniment s-a realizat și premierea elevilor care au participat la Expozitia de Desene deschisa în cadrul Școlii cu clasele I-VIII „Tudor Vladimiresc” Călărași.

Centrul Școlar și Cultural de Jurnalism, prezent în cadrul acestui eveniment, a implicat elevii liceului Danubius în activități de jurnalism, elevii îndeplinind roluri specifice: fotoreporter, cameraman etc.

Vizualizați albumul foto realizat de elevii CESCUJUR.