Marți, 8 aprilie 2014, în baza unui acord interministerial încheiat intre Ministerul Justiției și Ministerul Educației Naționale, elevii clasei a XII-a C din cadrul Liceului „Danubius” Călărași, sub coordonarea prof. Dumitrel Toma, au vizitat Tribunalul Călărași, la inițiativa acestei instituții.

Gazda acestei vizite, doamna judecătoare Radu Rodica, Președintă a Secției Penale, a prezentat elevilor activitatea instituției, condițiile de accedere în sistemul de justiție, exigențele unei cariere în magistratură, provocările generate de noile coduri, penal și de procedură penală, de asemenea, a vorbit despre relațiile profesionale dintre avocați, procurori și judecători, dar a prezentat și o sală de judecată și boxele acuzaților care se află în regim de detenție în timpul desfășurării proceselor. Doamna judecătoare Radu Rodica a prezentat elevilor propriul traseu profesional, studiile finalizate, relația cu sistemul de învățământ (fiind absolventă de școală normală și chiar fostă angajată a Inspectoratului Școlar Călărași).

Împreună cu doamna grefieră Cristina Popescu, doamna judecătoare a simulat în fața elevilor desfășurarea unei ședințe de judecată. 

Elevii și-au putut manifesta curiozitățile, au formulat întrebări pertinente, însă este de remarcat că niciunul dintre aceștia nu și-a propus să urmeze o carieră în drept. Un interes deosebit a fost acordat sancțiunilor contravenționale și penale care vizează comportamente specifice delincvenței juvenile. Concluzia întâlnirii a vizat obligativitatea cunoașterii și respectării cadrului legal de către toți cetățenii, pentru a fi evitate sancțiunile și consecințele acestora.

Elevii au primit permisiunea de a realiza fotografii în interiorul instituției și au fost invitați la ședințele de judecată care se desfășoară în regim public.