Introducere: Clubul IMPACT Danubius a desfăşurat prima reprezentaţie de teatru forum din stagiunea „Hai cu noi să fii actor, oferind un ajutor” în cadrul unui proiect de antreprenoriat social realizat cu sprijinul Fundaţiei Noi Orizounturi şi Romanian American Foundation. 

 

Azi, 25 noiembrie 2013, prin intermediul CESCUJUR –  Clubul IMPACT Danubius a desfăşurat prima activitate din proiectul: „Hai cu noi să fii actor, oferind un ajutor”. Începând cu ora 10:00, Sala CESCUJUR s-a umplut rapid cu cei 40 de elevi care au cumpărat bilete la spectacol. Prezenţa lor a permis colectarea celor 80 de lei, care vor completa suma de 600 de lei, primită prin câştigarea proiectului, de la Fundaţia Noi Orizonturi cu sprijinul Romanian American Foundation, în colaborare cu ISJ Călăraşi, în cadrul programului „IMPACT – Un model de dezvoltare sustenabilă ”. Cumpărând un bilet în valoare de 2 lei, spectatorul – elev la Danubius, a contribuit la eforturile de finanţare a proiectului şi a primit lecţii interesante despre viaţă, despre comportamentul corect în situaţiile limită, în care se comit abuzuri prin violenţa de limbaj sau prin agresiune fizică.

După primirea spectatorilor, acţiunea a debutat cu o prezentare generală a  mişcării IMPACT, la nivel naţional şi local, subliniindu-se ideea paşilor mărunţi, atitudinii corecte şi oferirii de modele pozitive pentru comunitate, atât de des bulversată de lipsuri, devieri comportamentale, în procesul amplu de civilizare, transformare pozitivă a mediului social al ţării. A prezentat Puişor Cristian Silvian – lider adult la club.

Teatrul forum, inventat de Augusto Boal, ca teatru al oprimaţilor în 1993, atunci când este făcut bine, captează atenţia spectatorilor, îi fascinează, îi introduce în lumea pe care o prezintă. El provoacă audienţa, o determină să-şi concentreze atenţia asupra subiectului expus, o instigă să se implice activ în experienţă. În reprezentaţia de la Sala CESCUJUR, elevii au traversat stări de spirit diferite, de la revoltă la amuzament, de la indignare la compătimire şi ataşament faţă de personaje. Cum era firesc, pe scenă au urcat mai mulţi spectatori, care  au încercat să micşoreze, prin jocul lor, influenţa opresorului, excelent jucat de Petcu Liviu, lider adult IMPACT, fost elev al liceului. Au evoluat astfel elevii: Dulcă Samuel (X F), în locul poliţistului (Nedelcu Ionuţ – XII E), Ciutacu Florentina (IX B)– în locul profesoarei (Ciobanu Andreea Rebeca – XII D), Mirea Ionuţ (XII D), în locul oprimatului (Marinică Florian – XI B), Matache Georgiana (IX B) în locul chelneriţei (Mocanu Simona – X B) şi Anghel Florin (X C) din nou în locul oprimatului. În afară de cei menţionaţi, au mai fost pe scenă, interpretându-şi rolurile cu profesionalism, Ionică Denisa Paula Gabriela (XII C), Marinache  Marius (XII E), Baiaram Mirel (X G), Puişor Cristian Silvian. Repetiţiile şi coordonarea scenică au fost admirabil conduse de Ştefan Ana, lider adult la club.

Aplauzele de la sfârşitul spectacolului (ora 10:50) au răsplătit eforturile actorilor şi organizatorilor, meritând o menţiune specială echipa CESCUJUR, coordonată excepţional de Mira Loredana, conducătorul centrului.

Următoarele spectacole vor fi desfăşurate în fiecare dintre liceele oraşului (următorul fiind Colegiul Naţional Barbu Ştirbei Călăraşi), unde sperăm să se alăture şi alte numere în spectacol, până la strângerea celor 1300 lei prevăzuţi pentru ajutorarea celor 40 de copii de la Şcoala cu Clasele I-IV Tonea, din Comuna Modelu, aparţinând unor grupuri sociale defavorizate, cu materiale didactice, necesare învăţării şi motivării pentru o frecvenţă mai bună.

Puişor Cristian Silvian – lider adult Clubul IMPACT Danubius Călăraşi

 

Pentru detalii suplimentare vă rugăm contactaţi:

Puişor Cristian Silvian

Email: cristian.puisor.impact@gmail.com

Telefon: 0724567622

Despre Fundaţia Noi Orizonturi: – înfiinţată în anul 2000 – misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, dezvoltând abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societaţii. FNO a creat două programe de educaţie nonformală prin experienţă pentru tineri: Programul VIAŢA (un program de educaţie prin aventură, constând în tabere anuale pentru copii în staţiunea Straja) şi Programul IMPACT (Cluburi de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri). Metodele de lucru utilizate în cadrul programelor FNO sunt educaţia prin serviciu în folosul comunităţii (service learning) şi educaţia prin aventură (adventure education). Pentru mai multe informatii despre programele FNO, vizitaţi: www.noi-orizonturi.ro, www.tabara-viata.ro, www.facebook.com/FundatiaNoiOrizonturi.  

Despre Romanian American Foundation: Misiunea Romanian-American Foundation (RAF) este promovarea şi consolidarea condiţiilor necesare unei economii de piaţă sustenabile şi unei societăţi democratice, care să asigure accesul la oportunităţi pentru toate segmentele populaţiei din România.  RAF realizează investiţii sociale în trei arii programatice: antreprenoriat, educaţie şi dezvoltare comunitară. Fundația susţine proiecte, idei şi organizaţii care pot avea un impact substanţial în comunităţi şi care au un potenţial ridicat de creştere şi dezvoltare. (www.rafonline.org).