Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului reprezintă un eveniment național, aprobat de Guvernul României in 2004, la propunerea mai multor organizatii ale supravietuitorilor Holocaustului, precum și a Federației Comunităților Evreiești din România, și organizat în memoria deportărilor masive ale populației evreiești, începute în 9 octombrie 1941.

În acele vremuri tulburi ale istoriei, sute de mii de cetățeni români, semenii nostri, au fost ridicați din case și de pe străzi, au fost înghesuiți în trenuri ale mortii sau au fost obligați să parcurgă distanțe mari, de zeci și sute de kilometri, în marșuri prin ploaie și zăpadă, dincolo de Nistru. Pe drum, precum și in Transnistria, au murit zeci de mii de evrei ca urmare a tratamentului inuman, a frigului, a bolilor sau chiar impușcati.

La finalul celui de-al doilea razboi mondial, numarul membrilor comunității evreiești din Romania se înjumătațise, numărul victimelor holocaustului cifrându-se la peste 300.000. “Dintre toți aliații Germaniei naziste, România poartă responsabilitatea pentru cea mai mare contribuție la exterminarea evreilor, în afara Germaniei însăși. Masacrele săvârșite la Iași, Odessa, Bogdanovca, Dumanovca și Peciora sunt printre cele mai hidoase crime comise împotriva evreilor în timpul Holocaustului. România a comis un genocid împotriva evreilor, iar supraviețuirea unor evrei în anumite părți ale țãrii nu schimbă aceastã realitate” (Raportul final al Comisiei Internaționale pentru studierea Holocaustului în România).

Pentru a pregăti acest eveniment al memoriei publice, profesorii din 5 unități școlare din municipiul Călărași și din localitățile limitrofe (Dumitru Cristina –  Școala Gimnazială nr.1 Jegălia, Arpășeanu Polixenia, Dincă Daniel – Școala Gimnazială “Tudor Vladimirescu” Călărași, Gheorghe Liliana –   Școala Gimnazială „Iancu Rosetti” Roseți, Toader Violeta,  Achim Lica – Liceul Tehnologic „Constantin George Calinescu” Grădiștea, Dumitrel Toma – Liceul Danubius Calarasi) au realizat un parteneriat educativ județean, acesta avand titlul “De ce sa uitam?”. În baza acestui parteneriat școlar,  în data de 8 octombrie, au fost prezenți în cadrul Liceului “Danubius” Călărași,  40 de elevi, însoțiți de profesorii coordonatori. La aceste activități a participat și inspectorul școlar pentru disciplinele Istorie și Socio-umane, prof. Magdalena Tuță. Programul activităților a inclus prezentarea de către profesorii de istorie a contextului istoric care a permis în mod nefast existența unui Holocaust românesc, vizionarea unor filme în care sunt reflectate marturiile supraviețuitorilor genocidului, realizarea unor creații artistice de către elevi, inspirați de tematica evenimentului.