Miercuri, 3 aprilie, la Liceul „Danubius” s-au desfăşurat activităţi dedicate parteneriatelor active şcoală-întreprindere (Săptămâna PAŞII FPI) , din cadrul proiectului POSDRU/85/1.1/S/63196 „Parteneriate active şcoală-întreprindere pentru îmbunătăţirea formării profesionale iniţiale-PAŞII FPI”.

Activităţile au avut următoarele obiective specifice:

  • Sprijinirea elevilor în descoperirea culturii organizaţionale a întreprinderilor şi evidenţierea valorilor pe care le promovează (echitate, utilitate socială);
  • Evidenţierea dimensiunii economice a întreprinderii (produse, clienţi, procese, dezvoltare), cât şi a dimensiunii umane (întreprinderea ca un organism viu compus din oameni cu competenţe şi parcursuri individuale foarte diverse);
  • Dezvoltarea la elevi a spiritului de a întreprinde şi de a conştientiza valorile pozitive ale întreprinderii ca loc sigur de creare de bunuri şi de dezvoltare personală / profesională;
  • Motivarea şi creşterea dorinţei de a învăţa, pentru a facilita integrarea lor în viaţa activă;
  • Facilitarea unei informări şi orientări profesionale în privinţa realităţilor de la locul de muncă, pentru a avea o viziune mai clară asupra intereselor şi funcţionării unei întreprinderi, inclusiv din perspectiva protecţiei mediului, a sănătăţii şi securităţii la locul de muncă.

Participanţi: Inspectorul de specialitate aria curriculară „Tehnologii”, d-nul Peicu Aurel, cadrele didactice din cadrul ariei curriculare “Tehnologii”şi elevi din Liceul “Danubius” Călăraşi, reprezentanţi ai agentului economic – Tenaris Silocotub SA Călăraşi, părinţi, mass media, reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Descrierea activităţilor derulate la nivelul şcolii :

Activitatea 1 , centrată pe  promovarea dialogului social / parteneriatului şcoală – întreprindere (57 participanţi): “Cum pot să-mi aleg corect drumul?”- Masă rotundă cu implicarea tuturor participanţilor.

Activitatea s-a concretizat într-o întalnire de lucru între elevii, cadrele didactice şi reprezentanţii întreprinderilor pentru a elabora acţiuni educative precum şi aplicaţii / studii de caz cu scopul  completării pregătirii profesionale a elevilor  S-a urmărit conştientizarea şi sensibilizarea cadrelor didactice în vederea sprijinirii elevilor pentru integrarea pe piaţa muncii. Cooperarea principalilor factori interesaţi (angajatori, reprezentanţi ai autorităţilor locale) va corela mai bine oferta de formare profesionala cu nevoile pieţei muncii de la nivel local.

Activitatea 2 (70 participanţi): Workshop (atelier de practica) pe tema “10 reguli de aur pentru a reuşi la un interviu de angajare”) – simularea unui interviu de angajare – invitat, agent economic ,,TENARIS SILCOUB”, CĂLĂRAŞI.

Această activitate organizată de Liceul ”Danubius” şi-a propus să crească gradul de conştientizare a elevilor şi a părinţilor cu privire la oportunităţile pieţei muncii şi să pregătească elevii în vederea participării la un interviu pentru angajare.

Activitatea 3 (56 participanţi): “Prezentări despre sănătate şi securitate la viitorul loc de muncă” şi workshop – atelier tematic: “Simularea proceselor” – invitat SC Tenaris Silcotub SA Călăraşi.

Această activitate, a fost centrată pe elevi, şi-a propus să  valorifice atitudinea generală a profesioniştilor din mediul economic de a-şi împărtăşi experienţa şi dorinţa de extindere a competenţelor lor profesionale într-un context de înaltă performanţă oferit de acest proiect. De asemenea s-a realizat cunoaşterea reciprocă a problematicii de pe piaţa muncii de către elevi şi reprezentanţii şcolii şi a celei din mediul şcolar de către reprezentanţii întreprinderilor şi creşterea motivaţiei elevilor prin descoperirea culturii organizaţionale a întreprinderilor – în beneficiul propriei dezvoltări profesionale.

Director: prof. ing. Lucica Coman

 

Vezi albumul foto realizat cu aceasta ocazie