Un nou articol aparut in cotidianul Observator de Calarasi reflecta evolutia proiectului Connecticity.

„Joi, 25 octombrie 2012, a avut loc cea de-a doua întâlnire a elevilor participanţi la proiectul „Connecticity”, iniţiat de Alexandru Grama, din partea Asociaţiei de Tineret „Art Perspective” din Bucureşti, şi desfăşurat în oraşul Călăraşi graţie implicării elevilor şi profesorilor din cadrul Liceului „Danubius”, Liceului Tehnologic „Dan Mateescu”, Colegiului Naţional „Barbu Ştirbei” şi al Colegiului Economic.

În cadrul celor două întâlniri, desfăşurate la „Danubius”, elevii s-au putut cunoaşte, au fost formate patru echipe mixte, cu elevi din fiecare instituţie parteneră, au fost efectuate exerciţii de închegare a echipelor, au fost elaborate steagurile şi elementele de identitate vizuală ale fiecărei echipe şi a fost iniţiat un grup pe Facebook, care să permită comunicarea şi promovarea materialelor realizate. Întâlnirea de joi a fost coordonată de Alexandru Grama şi Alina Ciulei (colaboratoare a asociaţiei “Art Perspective”, realizatoarea și prezentatoarea emisiunii “The High Life” de pe Like TV), alături de elevi aflându-se şi profesorii Loredana Mira şi Dumitrel Toma. Proiectul presupune implicarea elevilor într-un proces amplu de dezvoltare personală, prin activităţi de training, dar şi prin participarea la sesiuni de explorare a unor trasee turistice din Călăraşi, în scopul realizării unor produse finale în care să se regăsească atât perspectiva personală, subiectivă asupra obiectivelor turistice, cât şi bogaţia şi frumuseţea, de multe ori ignorate, ale oraşului. Coordonatorii elevilor participanţi pentru fiecare echipă în parte sunt: prof. Marilena Decu – Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei”, prof. Ancuţa Abele – Liceul Tehnologic „Dan Mateescu”, prof. Daniela Minea – Colegiul Economic şi prof. Dumitrel Toma – Liceul „Danubius”.

Lansarea proiectului a avut loc la data de 11 octombrie 2012, la care a participat Florin Rădulescu, specialist în probleme de patrimoniu al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional – Călărasi, expertiza acestuia urmând a fi valorificată în procesul de definire a unor trasee turistice care să pună in evidenţă obiectivele istorice, culturale şi sociale ale oraşului Călăraşi. Loredana Mira, coordonatoarea Centrului de Jurnalism al Liceului „Danubius”, a fost prezentă alături de elevi. În cadrul sesiunilor de training, elevii vor putea fi iniţiaţi în elemente de tehnică fotografică, editare video, concepere de mesaj, prezentare etc. Produsele finale realizate de echipele participante (filme, expoziţii de fotografie, slide-show-uri, creaţii artistice etc.) vor promova deopotrivă oraşul Călăraşi, ca destinaţie turistică, dar şi viziunea personală şi originală, asupra propriului oraş, a elevilor participanţi la proiect.

Creaţiile elevilor vor fi puse în valoare la finalul programului

Programul se va finaliza prin organizarea unui eveniment, într-un spaţiu public din oraş, în care să fie puse în valoare creaţiile elevilor. Scopul proiectului este acela de conştientizare asupra ideii că oraşul este mai mult decât suma unor clădiri inerte, acesta fiind însuşi o fiinţă vie ce poate prelua chipul şi trăirile oamenilor din „inima” lui. Prin acest proiect, profesorii îşi propun să dezvolte şi să valorifice abilităţile, calităţile şi talentele artistice ale tinerilor prin activităţi concrete de implicare activă în viaţa oraşului. În acest fel vor fi create legături între grupuri de tineri din oraşe ale ţării, dar şi din oraşe internaţionale pentru a promova şi împărtăşi experienţe cultural-artistice şi de leadership. Prin împletirea abilităţilor artistice ale tinerilor cu experienţele urbanistice se doreşte completarea şi conturarea unei identităţi civice atât de necesară pentru o societate civilizată. Proiectul îi va ajuta pe tineri să-şi dezvolte abilităţile lor artistice, simţurile de percepţie, să se dezvolte personal şi de asemenea să împărtăşească experienţele personale cu grupuri similare din ţări partenere. În final, toate aceste grupuri „urbane” vor duce la crearea unei reţele pentru împărtăşirea experienţelor de descoperire a oraşelor prin metode artistice, să construiască încredere şi parteneriate pentru viitoare proiecte şi întâlniri de tineret. Toţi participanţii vor avea libertatea să folosească orice mijloc de exprimare artistică cu scopul de a colecta informaţii audio-vizuale, scriptice sau de altă natură şi de a le prezenta în final sub forma unui caleidoscop de sunete şi culori dedicate oraşului – aceste prezentări făcându-se în cadrul unui eveniment public. Toate aceste prezentări vor fi de asemenea distribuite şi organizaţiilor partenere din alte ţări. În final, vom realiza o interconectare între oraşele prezentate ca diferite viziuni artistice realizate de tineri. Toate prezentările vor fi de fapt ca un fel de percepţie stilizată asupra oraşului, nu există percepţii corecte sau greşite, vor exista doar diferite puncte de vedere (percepţie artistică).”

Citeste tot articolul in site-ul cotidianului Observator de Calarasi

Articol despre lansarea proiectului Connecticity | Album foto

Articol despre cea de-a doua intalnire din cadrul proiectului Connecticity | Album foto