Un nou articol aparut in cotidianul Observator de Calarasi reflecta actiunea de sarbatorire a Zilei Mondiale a Alimentatiei, actiune coordonata de Liceul „Danubius”.

Peste 50 de elevi călărăşeni au vizitat ieri Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi, pentru a sărbători Ziua Mondială a Alimentaţiei. Prin receptivitatea conducătorilor celor două instituţii, dr. Raluca Nineta Stanciu (DSVSA) şi prof. Silviana Şestacovschi (ISJ), faţă de propunerea sărbătoririi în condiţii speciale a Zilei Mondiale a Alimentaţiei, un număr de 50 de elevi de clasa a VIII-a, proveniţi din cinci unităţi şcolare gimnaziale din judeţ (Şcoala Gimnazială nr. 1 Dragoş Vodă, Şcoala Gimnazială nr. 2 Perişoru, Şcoala Gimnazială nr. 1 Radu Vodă, Şcoala Gimnazială “Mircea Vodă” Călăraşi şi Liceul „Danubius”), au desfăşurat un amplu program educaţional, incluzând ateliere de lucru în cadrul Liceului „Danubius”, vizitarea cabinetelor şi a dotărilor liceului, dar şi o vizită de documentare în Laboratorul de Microbiologie Alimentară aparţinând Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi.

Iniţial a fost o idee, ideea de a sărbători Ziua Mondială a Alimentaţiei. Am formulat o cerere către inspectorul general în care am înştiinţat în privinţa programului, partenerilor, care sunt şcolile care participă, în ce condiţii transportăm elevii, care sunt profesorii responsabili, care este programul zilei. Şi-a dat acordul, doamna director de la DSVSA a fost deosebit de generoasă pentru că fără vizita laboratorului programul nu ar fi avut acelaşi impact asupra copiilor”, ne-a declarat Dumitrel Toma, profesor în cadrul Liceului “Danubius”. Angajaţii DSVSA au oferit elevilor expertiza de specialitate în privinţa modului de evaluare a calităţii alimentelor şi le-au pus la dispoziţie mostre din produse alimentare neconforme standardelor în vigoare, explicându-le ştiinţific efectele acţiunii microbiene asupra acestora.
Elevii implicaţi au putut realiza şi produse jurnalistice (emisiuni radio, articole de presă), în cadrul Centrului de Jurnalism din Liceul “Danubius”, sub coordonarea prof. Loredana Mira. Programul a vizat deopotrivă sensibilizarea elevilor în privinţa problemelor actuale ale alimentaţiei: criza alimentară globală, sănătatea alimentară etc., dar şi orientarea şcolară şi profesională, prin prezentarea specializărilor oferite de Liceul “Danubius” absolvenţilor clasei a VIII-a. Organizarea activităţilor a fost posibilă datorită implicării profesorilor responsabili Florenţa Tudorache, Cornelia Olteanu, Daniela Elena Toma, Mariana Aldea şi a directorilor unităţi de învăţământ Gabriela Tatuc, Nicolae Filip, Andrei Bencu, Lucian Trică şi nu în ultimul rând Emil Isvoranu, directorul Liceului “Danubius”, care a oferit o excelentă găzduire. Iniţiatorii şi coordonatorii acestui proiect au fost Claudia Bănea, biolog angajat al Laboratorului Sanitar Veterinar de Stat din cadrul DSVSA Călăraşi şi Dumitrel Toma, profesor în cadrul Liceului “Danubius”.

Citeste tot articolul in site-ul cotidianului Observator de Calarasi

Citeste articolul de prezentare a activitatii

Vezi albumul foto online