Joi, 11.10.2012, Liceul „Danubius” a fost gazda evenimentului de lansare a proiectului CONNECTICITY, initiat de Alexandru Grama, din partea Asociatiei de tineret Art Perspective, si desfasurat in orasul Calarasi gratie implicarii elevilor si profesorilor din Colegiul National „Barbu Stirbei”, Colegiul Economic, Liceul „Danubius” si Liceul Tehnologic „Dan Mateescu”.

Proiectul presupune implicarea elevilor intr-un proces amplu de dezvoltare personala, prin activitati de training, dar si prin participarea la sesiuni de explorare a unor trasee turistice din Calarasi, in scopul realizarii unor produse finale in care sa se regaseasca atat perspectiva personala, subiectiva asupra obiectivelor turistice, cat si bogatia si frumusetea, de multe ori ignorate, ale orasului.

Coordonatorii elevilor participanti sunt:

Colegiul National „Barbu Stirbei” – prof. Marilena Decu
Colegiul Economic – prof. Minea Daniela
Liceul Tehnologic „Dan Mateescu” – prof. Abele Ancuta
Liceul „Danubius” – prof. Dumitrel Toma

La evenimentul de lansare a participat  domnul Florin Radulescu, specialist in probleme de patrimoniu al Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul National – Calarasi, expertiza acestuia urmand a fi valorificata in procesul de definire a unor trasee turistice care sa puna in evidenta obiectivele istorice, culturale si sociale ale orasului Calarasi.

Doamna Loredana Mira, director al Centrului Scolar si Cultural de Jurnalism, a fost prezenta alaturi de elevii jurnalisti din Liceul „Danubius”. In cadrul sesiunilor de training, gratie implicarii domniei sale, elevii vor putea fi initiati in elemente de tehnica fotografica, editare video, concepere de mesaj, prezentare etc.

Produsele finale realizate de echipele participante (filme, expozitii de fotografie, slide-show-uri, creatii artistice etc.) vor promova deopotriva orasul Calarasi, ca destinatie turistica, dar si viziunea personala si originala, asupra propriului oras, a elevilor participanti la proiect. Programul se va finaliza prin organizarea unui eveniment, intr-un spatiu public din oras, in care sa fie puse in valoare creatiile elevilor.

Vezi albumul foto realizat cu aceasta ocazie.

Scopurile proiectului:

Conştientizarea ideii ca oraşul este mai mult decat suma unor cladiri inerte, este el insuşi o fiinţa vie ce poate prelua chipul si trairile oamenilor din inima lui!

Prin acest proiect ne propunem sa dezvoltam şi sa valorificam abilităţile, calitaţile, talentele artistice ale tinerilor prin activitaţi concrete de implicare activa in viaţa oraşului.In acest fel vom crea legaturi intre grupuri de tineri din oraşe ale ţarii dar si din oraşe internaţionale pentru a promova, impartaşi şi experimenta experienţe cultural-artistice şi de leadership. Prin impletirea abilităţilor artistice ale tinerilor cu experienţele urbanistice ne dorim sa completam şi sa conturam o identitate civica atât de necesara pentru o societate civilizata.Acest proiect îi va ajuta pe tineri sa-şi dezvolte abilităţile lor artistice, simţurile de percepţie, sa se dezvolte personal şi de asemenea sa impartaşeasca experienţele personale cu grupuri similare din ţari partenere.In final toate aceste grupuri „urbane” vor duce la crearea unei reţele pentru impartaşirea experienţelor de descoperire a oraşelor prin metode artistice, sa construiasca incredere şi parteneriate pentru viitoare proiecte şi intalniri de tineret.

Obiectivele proiectului:

Conturarea unei identitaţi urbane şi promovarea valorilor culturale ale oraşelor participante „Nu exista un trecut şi un viitor mai bun decât prezentul (pagini de istorie). Un oraş fara identitate este precum Robinson Crusoe fara Insula”
Crearea unei comunitaţi de tineri ce impartaşesc aceleaşi valori civice, culturale şi general—umane.„Am ales sa stau aici—voi alege sa inţeleg!” (psihologie urbana)
Identificarea şi dezvoltarea abilitaţilor artistice ale participanţilor.„Misterul unui oraş sta in gingaşia cu care este inconjurat de catre cultura!” (orientari culturale)
Stimularea participarii tinerilor in acţiunile incluse in proiect.
Implicarea activa a comunitaţii locale in derularea proiectului.
Prezentarea rezultatelor proiectului in cadrul unui eveniment deschis publicului larg.
Crearea unui produs finit sub forma unei broşuri electronice, brosura ce va contine prezentari prin care sa fie promovate rezultatele proiectului.

Descrierea proiectului:

Oraşul in care locuim este ca un organism viu ce creşte, se dezvolta si se schimba, aratându-ne in fapt diferite faţete ale existentei sale de-a lungul timpului. Uneori avem senzaţia ca ştim foarte bine oraşul, dar va trebui sa admitem in final ca totusi exista zone geografice sau fapte istorice cam neclare in mintea noastra. Şi cum orice fiinţa ca sa creasca frumos trebuie sa fie ingrijita este necesar sa ne ingrijim de oraşul in care locuim prin educarea tinerilor de a fi persoane active şi participative la viaţa oraşului, in sensul cunoaşterii şi pastrarii tradiţiilor, a descoperirii tendinţelor moderniste şi a valorificarii lor intr-un spirit specific zonei geografie şi istorice in care traiesc.
Cum niciodată nu e prea târziu pentru o reimprospătare istorică, venim cu o soluţie pentru a descoperi şi redescoperi oraşul in care traim printr-o metodă neconvenţională şi interactivă. Şi care este cel mai bun mod de a intelege oraşul dacă nu acela de a-l simţi prin văz, miros, pipăit? Pe baza unor cercetări au fost stabilite  trasee turistice transpuse sub forma unor hărţi cu ajutorul carora tinerii să străbată orşul pe trotuar. In acest proiect vom selectiona şi pregăti 16 tineri cu vârste cuprinse intre 16 si 19 ani din liceele din Calarasi. Ei vor fi indrumati de traineri pregătiţi in diferite domenii profesionale, consiliere scolară, leadership, fotografie, jurnalism. Proiectul se va desfaşura concomitent in alte oraşe din România şi Europa, fiecare implicănd un numar aproximativ egal de tineri. Pentru a atinge obiectivele proiectului se vor forma grupuri a câte 4 tineri coordonaţi de un trainer şi fiecare grupă de tineri se va angaja in activităţi de documentare si redescoperire a oraşului, pe o zonă geografică recunoscută ca zona veche a oraşului. Pentru aceasta tinerii vor folosi metode artistice, creative şi specifice talentului şi personalităţii lor aşa incat să realizeze un produs final de tipul broşuri, filme video, album foto. Aceste produse ale muncii lor vor fi prezentate pe un site comun al tuturor partenerilor din proiect. In acest fel vor avea ocazia să lucreze in echipă, să colaboreze şi sa se documenteze despre oraşul in care locuiesc, ca apoi in cadrul unui eveniment cultural amplu să prezinte produsele proiectului

Rezultatele proiectului:

Toţi participanţii vor avea libertatea să folosească orice mijloc de exprimare artistică cu scopul de a colecta informaţii audio-vizuale, scriptice sau de alta natură şi de a le prezenta in final sub forma unui caleidoscop de sunete şi culori dedicate oraşului — aceste prezentări făcându-se in cadrul unui eveniment public. Toate aceste prezentări vor fi de asemenea distribuite şi organizaţiilor partenere din alte ţari. In final, vom realiza o interconectare intre oraşele prezentate ca diferite viziuni artistice realizate de tineri din diverse oraşe europene. Toate prezentările vor fi de fapt ca un fel de percepţie stilizată asupra oraşului, nu există percepţii corecte sau greşite, vor exista doar diferite puncte de vedere (percepţie) artistică.