Prezentarea celor 90 de actiuni realizate in primele 17 luni de activitate ale CESCUJUR (CENTRUL SCOLAR SI CULTURAL DE JURNALISM).
Perioada:  septembrie 2008- ianuarie 2010

Responsabili: prof. Loredana Mira, prof. Sorin Danciu

OASPEŢII DIN CĂLĂRAŞI – REPUBLICA MOLDOVA
Ø Septembrie – 2008

Pe  27 septembrie 2008, CESCUJUR a fost gazda unei emisiuni, având ca invitaţi profesori, educatori şi politicieni din Călăraşi. Dar nu Călăraşi-ul nostru, ci din Republica Moldova. De asemenea, a fost prezent şi primarul oraşului din Moldova.
Acestora le-a fost prezentat Centrul de Jurnalism de către domnii profesori Danciu Sorin, Mira Loredana şi de către d-na directoare Silviana Şestacovschi, dar totodată le-a fost prezentat întregul liceu, pentru a le arăta ce îmbunătăţiri s-au făcut în ultimele 6 luni. Trebuie să menţionăm că unii dintre invitaţi ne-au mai vizitat liceul cu puţin timp în urmă. Domnii profesori le-au mai prezentat şi planurile de viitor, dorind ca liceul Danubius să devină mai cunoscut pentru ceea ce fac elevii aici.
Reporterii noştri le-au luat câteva interviuri celor prezenţi, dorind să afle gândurile lor. Invitaţii din Moldova au fost foarte încântaţi de liceul nostru şi doresc să ajungă şi ei la acelaşi nivel, dar nu cred că ne vor întrece, deoarece este foarte mult de muncă.
De asemenea, au mai fost surprinşi de faptul că realizatorii acestei emisiuni sunt chiar elevii noştri, şi că nu avem cameramani şi reporteri celebri. Am demonstrat că nişte simpli copii pot face treabă bună nu ca cei de la Pro Tv sau Antena 1, însă nu uitaţi, nimeni nu s-a născut învăţat.

FESTIVALUL “7 ARTE” –  LA CENTRUL DE JURNALISM
Ø Octombrie – 2008

Noul sezon al emisiunii „Clubul Number One” a avut invitaţi de excepţie. Festivalul de film „7 ARTE” a planificat ca una din zilele festivalului  să se desfăşoare în Centrul Şcolar şi Cultural Jurnalism.
Lectorul universitar doctor Doru Niţulescu, regizor la Universitatea de Arte Teatrale şi Cinematografie I.L. Caragiale, Goran Mihailov student la Universitatea de Arte Teatrale şi Cinematografie I L Caragiale, Emil Velter  directorul festivalului, au fost amfitrionii întâlnirii cu tinerii jurnalişti călărăşeni la Centrul Şcolar de Jurnalism Danubius.
„Sunt impresionat! Nu mi-am imaginat că o asemenea dotare poate exista într-un liceu  din România ! Şi m-a impresionat calitatea copiilor, extrem de inteligenţi , cu întrebări pertinente şi un simţ al observaţiei care m-a bucurat foarte mult, înseamnă că avem viitor!”-  lector universitar dr. Doru Niţulescu

A fost prezentat ABC-ul cinematografiei , au fost prezentate secvenţe din ultimul film  al regizorului Andrei Tarkowski, inclusiv makingoff-ul (filmarea… filmării). Iar dialogurile care au urmat au făcut ca timpul planificat pentru această întâlnire (2ore) să depăşească 3 ore şi jumătate .A fost un experiment fericit în deschiderea Festivalului Naţional de Film „7 Arte” şi o nouă prestigioasă pagină a emisiuni Clubul Number One.

BALUL BOBOCILOR – “DANUBIUS”2008
Ø Octombrie – 2008

Şi în această toamnă a avut loc Balul Bobocilor coordonat de prof. Daniela Verman Consilier educativ împreună cu trei eleve: Alina Nicoleta Matei, Adina Simion şi Roxana Bogdanov.
Prezentatorii au fost Alina Nicoleta Matei şi Auraş Zăgăreanu.
Participanţii de la Miss şi Mister au avut de trecut prin cele patru probe: prezentarea costumelor, concurs de inteligenţa, dans şi improvizaţii,încântand juriul cu inventivitatea lor. Câştigătorii de la Miss şi Mister au fost Crângaşu Andra şi  Agap Gabriel Laurenţiu, fiind favoriţii juriului şi ai elevilor mai mari, încă de la începutul concursului. După premierea participanţilor petrecerea a continuat cu muzică bună, dedicaţii şi dans pe măsură.

LAUREAŢI PREMIAŢI DE PRIMAR
Ø Octombrie – 2008

O surpriză plăcută au avut-o elevii din cadrul Centrului Şcolar şi Cultural de Jurnalism Danubius care au participat la „Festivalul de film 7 arte”. La secţiunea “Primul  Cadru”: filmul “Evul Mediu, lângă autostradă” realizat de Ştefăniţă Purcea a primit locul I iar  filmul “Trecerea de pietoni”, realizat de Stoica George, locul al II-lea. Dorind să felicite personal tinerii jurnalişti, primarul municipiului Călăraşi  a venit în cadrul “Centrului de Jurnalism” pentru a le acorda diplome de onoare şi premii de încurajare.
La rândul său,  primarul  Nicolae Dragu a primit  o diplomă de onoare din partea Centrului Şcolar şi Cultural de Jurnalism iar  la final, pentru cei care nu au putut viziona filmuleţele realizate de laureaţi, au fost readuse pe mica scenă a studioului, încântând privirile spectatorilor.

PROIECTUL COMENIUS LA CESCUJUR
Ø Octombrie – 2008

CESCUJUR a avut deosebita plăcere de a-i avea ca invitaţi speciali în cadrul unei emisiuni realizată de Loredana Mira având ca scop prezentarea proiectelor dar şi a coordonatorilor din fiecare ţară.Ca de fiecare dată, musafirilor noştri li s-au prezentat modul de activitate al elevilor de la centru dar şi cu câtă pasiune duc lucrurile la bun sfârşit. Amicii noştri din străinătate au rămas plăcut impresionaţi de liceul nostru, de aparatura existentă în cadrul studioului. Câteva păreri personale pe care ni le-au împărtăşit: au fost impresionati de oraşul minunat pe care l-au cunoscut, oamenii „primitori şi deschişi la minte”, dar şi de ţara noastră. Unii dintre ei au vizitat-o pentru prima oară. Finalul emisiunii a fost unul memorabil, deoarece invitaţii şi-au putut lăsa amintirile în scris, acestea regăsindu-se şi azi în „Cartea de Onoare” a Grupului Şcolar Danubius Călăraşi. Amintiri frumoase le au şi elevii care au putut purta o conversaţie cu oaspeţii şi chiar făcând fotografii cu ei.
FESTIVALUL DE TEATRU PENTRU ELEVI ŞI STUDENŢI – “TREPTE CĂTRE TEATRU”
Ø Octombrie – 2008

La sfârşitul lunii octombrie  a avut loc deschiderea celei de-a doua ediţii a Festivalului de teatru pentru elevi şi studenţi „TREPTE CĂTRE TEATRU”. Emoţiile celor din Danubius au fost cu atât mai mari, când la înmânarea dosarelor de prezentare s-au auzit nume sonore precum trupa din cadrul Universităţii U.N.A.T.C – I.L. Caragiale, dar şi copiii de la OKAUA, ambele trupe din Bucureşti. Alte echipe participante au fost: trupa “Trepte”, ”Thaliamar”din Mangalia, ”Echo”-Ştefan Bănulescu ,”Pirandello” al Colegiului Naţional Barbu Ştirbei, dar nu în cele din urmă trupa “DANUBII ACT”, care a avut deosebita plăcere de a i se acorda diplomele pentru realismul transpunerii, acesta fiind premiul special al juriului, însoţit de Cupa Victoriei, dar şi de medalii.
Dumitru Oprea Madalin şi Cristu Adela Florina au primit şi ei diplome pentru interpretare, pentru interpretare masculina, respectiv feminina.
Numele Liceului Danubius a fost ridicat la rang înalt datorită profesorului coordonator Camelia Croitoru, care a primit din partea juriului premiul special pentru realizarea spectacolului “NOTA 0 LA PURTARE”, care a adus trupei “DANUBII ACT” trei medalii, o cupă şi numeroase diplome.

CESCUJUR, ALĂTURI DE GABRIELA SZABO ŞI ANDREEA RĂDUCAN!
Ø Octombrie – 2008

Asociaţia “Salvaţi Dunărea si Delta” impreuna cu „Energy Holding” au lansat proiectul ”Tabăra Verde”; cu ajutorul celor 150 de voluntari, au împădurit  12 ha de teren în Lunca Dunării, în apropiere de Călăraşi. Proiectul a fost sprijinit de Mobexpert şi Romsilva. În ultima zi de plantare, voluntarilor de la Colegiul Tehnic “Ştefan Bănulescu” şi reprezentanţilor ”Centrului Şcolar şi Cultural de Jurnalism” li s-au alăturat Andreea Răducan, Dana Săvuică, Radu Naum, Zolti Toth (Sistem), jurnalişti şi reprezentanţi ai partenerilor. ”Tabăra Verde” s-a desfăşurat între 4 şi 9 noiembrie, cea care a plantat primul puiet fiind Gabriela Szabo. În ultima zi de plantare şi-au adus contribuţia la reducerea cantităţii de dioxid de carbon din atmosferă şi Andreea Răducan, Dana Săvuică, Radu Naum, Zoli Toth,  care au demonstrat practic că una dintre cele mai uşoare metode de a îmbunătăţi calitatea aerului şi solului este să plantezi copaci. Cei 5000 de puieţi de plopi plantaţi în cadrul proiectului vor absorbi anual dioxidul de carbon emis de aproximativ 100 de autoturisme de capacitate medie. Plantarea copacilor reprezintă una dintre cele mai uşoare modalităţi de a reduce cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă, gaz care produce efectul de seră şi duce la încălzirea planetei. Procesul prin care copacii absorb dioxid de carbon este numit sechestrare. Copacii absorb CO2 pentru a produce oxigen şi lemn, ambele fiind extrem de utile oamenilor şi animalelor. Un copac absoarbe în 100 de ani aproximativ 1000 kg CO2, începând cu 2,5 kg pe an în primii 5 ani şi ajungând la 14 kg CO2 între anii 20 şi 50 de viaţă. Repartizarea pădurilor pe teritoriul României este neuniformă, suprafaţa acestora fiind mult prea mică în unele zone de câmpie şi luncă, conform studiilor RNP Romsilva. Judeţul Călăraşi are cea mai mică suprafaţă împădurită din România, doar 0,5 % din suprafaţa judeţului fiind acoperită de păduri. Costel Popa, directorul Asociaţei Salvaţi Dunărea şi Delta a declarat că “acţiunea noastră are un dublu scop: pe de o parte vom ajuta la stabilizarea solului în Lunca Dunării într-o zonă inundabilă a Dunării, iar pe de altă parte vom ajuta, prin fiecare copac plantat, la sechestrarea carbonului eliminat de maşinile noastre. Nu în ultimul rand, voluntarii noştri, majoritatea elevi, ne-au dat o lecţie de responsabilitate faţă de mediul în care trăim!”

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A MĂRII NEGRE
Ø Octombrie – 2008

La CESCUJUR s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Mării Negre. La această întâlnire au fost prezenţi Mariana Ivan de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, cadre didactice, elevii de la specializarea Stiinte ale naturii, dar şi câţiva elevi ai clasei 11 C. Am aflat de la doamna Mariana Ivan că în 1996, 6 ţări riverane au semnat la Istanbul “Planul strategic de acţiune pentru Marea Neagră”, astfel că acest plan conţine cel mai cuprinzător set de strategii şi politici iniţiate pentru salvarea şi reabilitarea uneia dintre cele mai poluate mări ale lumii,  Marea Neagră. De asemenea, dna. prof. Anişoara Ştefănescu a premiat elevii care au participat la colectarea hârtiei în anul şcolar trecut. Răzvan Clopot a primit premiul I, Andrei Dorobanţu – premiul II, Claudia Lazăr- premiul III, iar menţiune a primit Georgian Ghiţă. Manifestarea s-a încheiat cu o prezentare cu ocazia Zilei Internaţionale a Mării Negre realizată de către Georgiana Barbu, elevă a clasei 10 A, dar  prezentată de Mădălina Apostol- clasa a- IX- a D.

JUDEŢUL – LUAT LA ÎNTREBĂRI !
Ø Noiembrie – 2008

Elevii de la Centrul Şcolar şi Cultural de Jurnalism au fost prin comune pentru realizarea unor reportaje despre starea de spirit a călărăşenilor din mediul rural. În legătură cu alegerile parlamentare din 30 noiembrie, părerile oamenilor au fost împărţite, deoarece unii au răspuns că vor merge la vot, iar alţii, nu. De asemenea, am întrebat sătenii ce aşteaptă de la viitorii parlamentari şi cum li se pare activitatea Căminului Cultural din localitatea lor.
Majoritatea au răspuns că de la viitorii parlamentari aşteaptă mărirea pensiilor şi  a salariilor. Cât despre activitatea Căminului Cultural, unii ne-au spus că au o părere bună pentru că se organizează multe festivităţi, iar alţii au avut păreri proaste datorită faptului că nu mai sunt folosite, pentru că au devenit altceva .
Această realizare pentru noi a fost o experienţă de neuitat şi abia aşteptăm să o retrăim.

JUDEŢUL-LUAT LA ÎNTREBĂRI – Editia a II-a
Ø Noiembrie – 2008

Şi uite aşa, am plecat din nou prin judeţ pentru a afla gândurile oamenilor despre  viaţa lor, dar şi despre votarea din 30 noiembrie. Am făcut echipe de câte doi şi am trecut la treabă. Vreau să spun că am întâlnit oameni foarte drăguţi, care au răspuns cu mare plăcere întrebărilor noastre, iar unii ne-au povestit despre vremurile trecute, dar şi despre neajunsurile şi nemulţumirile lor. Bineînţeles, am întâlnit şi oameni care ne-au refuzat, fiind prea grăbiţi sau pur şi simplu nu au vrut să  răspundă,deoarece erau prea supăraţi pe cei care sunt la conducere. Majoritatea ne tot întrebau de la ce partide suntem, dar noi le răspundeam mândri că suntem de la CESCUJUR!

CLUBUL NUMBER ONE
Ø Noiembrie – 2008

La utima ediţite din anul 2008 a emisiunii Clubul Number One, i-am avut ca invitaţi pe unii dintre marii caricaturişti ai lumii,cum ar fi Peter Neuvendijk venit special din Olanda Octavian Bour, Vladimir Kazanevski, Marlene Pohle. Acestia ne-au prezentat marile lor realizări de la începutul carierelor lor şi până în ziua de azi. Unul dintre ei, ne-a făcut şi o demonstraţie,făcându-i domnului Sorin Danciu o caricatură portet La sfârşitul emisiunii, ne-au lăsat câteva impresii, fiind foarte „scurţi”. Au plecat fiind plăcut impresionaţi de micii jurnalişti.

ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ, CU TOATE PARTIDELE…
Ø Noiembrie – 2008

Reporteri CESCUJUR au realizat un film despre campania electorală. Şi despre reacţia oamenilor, la întâlnirea cu echipele de campanie. Priviţi aici secvenţe şi urmăriţi filmul integral pe www.jurnalism@călărasi1 .ro
DE VORBĂ CU DIRECTORUL
Ø Noiembrie – 2008

În studioul de televiziune Danubius s-a desfăşurat o nouă ediţie a emisiunii „DE VORBĂ CU DIRECTORUL”, în cadrul căreia domnii profesorii Emil Isvoranu şi Anca Ursache, directorii Liceului ”Danubius”, împreună cu elevii claselor a IX-a şi a X-a au dezbătut anumite propuneri şi nemulţumiri. Înainte de a începe dezbaterea, directorii s-au adresat elevilor şi le-au promis că problemele puse în discuţie se vor rezolva cu siguranţă. Problemele discutate au avut în vedere înfrumuseţarea liceului şi disciplina.

Ne-a făcut o mare plăcere să-i avem alături de noi pe domnii profesori şi abia aşteptăm ediţia următoare!

”VREAU CA DANUBIUS SĂ DEVINĂ CEL MAI BUN LICEU DIN JUDEŢ”

Am venit la conducerea şcolii unde sunt titular de 7 ani să continui lucrurile frumoase demarate în această unitate şi să începem şi alte proiecte benefice pentru educaţia şi pregătirea elevilor.
Vreau să fie respectate prevederile regulamentului şcolar, să fie mai multă ordine, disciplină şi punctualitate şi ne dorim ca relaţia cu părinţii să se îmbunătăţească. Vestimentaţia elevilor să fie una decentă, să nu se mai fumeze în şcoală, în curtea unităţii şi lângă şcoală, ne dorim ca atmosfera să fie una destinsă şi prietenoasă şi să se pună un accent mai mare pe latura practică şi educaţională.
La emisiunea DE VORBĂ CU DIRECTORUL, elevii de la clasele aIX-a şi aX-a, mi-au transmis că vor difuzoare pe hol, muzică în pauze, calorifere pe coridor, refacerea instalaţiilor sanitare şi a celei electrice, mai multă protecţie şi siguranţă în şcoală, modernizare unor săli de clasă, şi o colaborare mai bună cu cadrele didactice. Eu o să ţin cont de aceste cereri şi o să le rezolv în măsura posibilităţilor.
Dorim pe viitor o strânsă legătură cu Primăria – Consiliul Local, Consiliul Judeţean, familia şi agenţii economici, iar Grupul Şcolar DANUBIUS să devină unul dintre cele mai bune licee din Judeţul Călăraşi!

GALA DE CRACIUN 2008
Ø Decembrie – 2008

PREMII DE PERFORMANŢĂ
Redactor Şef Ziar – AURAŞ ZĂGĂREANU

„Anul şcolar trecut, la filmarea Simpozionului „Cultură şi civilizaţie rurala si urbana calaraseana”, eram, ca şi acum, la sunet. Când avem oaspeţi de excepţie, doamna profesoară face selecţia pentru echipa tehnică: “cei mai buni dintre cei buni”. Gândiţi-vă ce am păţit când a văzut secvenţa cu imaginea invitatului pe scenă, iar la sunet, tocurile doamnei profesoare şi discuţiile cu următorul invitat pe scenă.
Cum a fost posibil? Nu ţineam tot timpul căştile pe urechi şi nu am avut controlul sunetului. Erau 4 lavaliere şi 2 microfoane şi trebuia să schimb butoanele. De atunci nu am mai dat căştile de pe urechi nici o secundă, oricât de lungă ar fi fost filmarea.
Aşa am cunoscut cu adevărat definiţia cuvântului RESPONSABILITATE!”

Regia de Transmisie – GEORGE STOICA

„DRAGĂ MOŞULE, SCOATE CARDU’!
Ştim că anul viitor va fi criză financiară, dar noi sperăm într-o minune! Dorinţele noastre sunt pentru îmbunătăţirea activităţilor desfăşurate în centru. Iată dorinţele noastre:

– un UPS, pentru ambele calculatoare de la regia tehnică;
– spoturi de lumini, pentru a nu mai avea probleme cu imaginea în timpul emisiunilor;
– acumulatori, pentru funcţionarea tuturor microfoanelor;
– aparat de fotografiat;
– o cameră de filmat SONY 1350, pentru a avea calitatea imaginilor HD;
-HDD extern, pentru că lucrăm cu fişiere de ordinul GB şi nu avem spaţiu;
– trepied mobil, pentru a filma mai bine în afara studioului;
– mufe şi cabluri, pentru prelungiri atunci când este nevoie;
-cască wireless şi placă de sunet externă, pentru a avea puncte de comunicare cameraman-regizor, nu cum avem acum, regizor-cameraman;
-un microfon wireless, unidirecţional.

Eu, in calitate de regizor de transmisie, si colegul meu, Auraş Zăgăreanu, redactor-şef al ziarului, am reuşit să ne desfăşurăm activitatea, însă colegul nostru, Ionuţ Ivan, regizor de emisie, a cam şomat.
Pentru activitatea de la radio, mai avem nevoie de:

-Sisteme audio pe holuri
-un mixer audio
-staţie de amplificare
-şi un microfon wireless.

Odată cu primirea acestor daruri, vom atinge două obiective: rezultatele noastre vor fi mai bune, iar doamna profesoară nu se va mai enerva atât de des şi va reduce considerabil pachetele de ţigări pentru fiecare emisiune. Mulţumim anticipat!

Cu stimă şi respect, redactorii, reporterii, realizatorii de emisiuni, cameramanii, sunetiştii, foto-reporterii şi nu în ultimul rând, regizorii de transmisie ai CENTRULUI!”

PREMII DE EXCELENŢĂ
Alina Nicoleta Matei
„Vreau să mulţumesc brandului Sorin Danciu, pentru că face posibil să avem oaspeţi de excepţie în studioul de televiziune Danubius, astfel încât doamna profesoară devine perfecţionistă şi mai exigenta, iar noi şi mai, şi mai PROFESIONIŞTI!”

Ionut Ivan
„Este inevitabil să nu se strice câte ceva! Scump sau ieftin, trebuie să cumpărăm! Motiv pentru care, mulţumim domnilor profesori Emil Isvoranu şi Anca Ursache, directorii liceului şi Consiliului de Administraţie, Dumitrel Toma, Florentina Scurtescu, Daniela Verman, Aurel Ştefan, Lucica Coman, Lenuţa Nicola, Anişoara Ştefănescu şi Terezia Stoicea, pentru aprobarea referatului întocmit de doamna profesoară Loredana Mira, şi nu în ultimul rând, fostei directoare, d-nei Silviana Sestaccovschi , actual inspector scolar general.”

Elena Serban
„30 noiembrie a fost pentru noi “marele examen, am aşteptat rezultatul votului şi am avut aceleaşi emoţii ca şi parlamentarii care au candidat! Centrul Şcolar şi Cultural de Jurnalism fiind singura instituţie acreditată de Biroul Electoral Central pentru realizarea sondajului Exit-poll. A fost pentru noi o mare mândrie, dar şi o mare responsabilitate! “Marele examen profesionist” l-am absolvit! Rezultatele erau aşa cum noi anunţaserăm!”

Georgiana Jurubita
„Este extraordinar, cu ajutorul Centrului am vizitat propriul judeţ, comune şi oraşe pe care nici de pe hartă nu le ştiam! Am realizat sondaje şi interviuri şi ca bonus, ne-am distrat şi foarte bine! Dar, ca să fii selectat pentru sondaje, a fost un adevărat examen!”

Andreea Cioacă
„Luna trecută, domnul director Emil Isvoranu a dat doamnei profesoare articol pentru ziar cu titlul “Vreau ca Danubius să devină cel mai bun liceu”! Cu siguranţă, prin ceea ce facem aici, în studiourile de Radio şi Televiziune, vom contribui şi noi la realizarea visului domnului director, pentru că SUNTEM CEI MAI BUNI!”

Mădălina Iagăr
„Odată cu inaugurarea acestui Centru, am inaugurat noi vise. Este o şansă pe care foarte puţini o au şi de care ar trebui să profităm din plin! Acest Centru este şansa vieţii noastre!!!”

PREMII DE EXCELENTA

Steluţa Preda
„Una din condiţii e să nu rămâi corigent la vreo materie. Doamna profesoară ne-a spus că, dacă după primul semestru avem vreo corigenţă, în al doilea semestru părăsim Centrul. Am spus că nu e corect. Nu avem timp suficient, venim la 8 dimineaţa şi mai devreme de ora 18 nu plecăm niciodată!
Răspuns: “Sunt profesoară de 9 ani de zile, din experienţa  mea, nici un elev nu se apucă de învăţat imediat cum ajunge acasă. Aşa că … toată seara ai tot timpul să înveţi”! ARE DREPTATE!”

IULIANA PAŞALĂU
„Profesorii Loredana Mira şi Sorin Danciu mi-au schimbat viaţa implicându-mă în acest proiect. ”Vă mulţumesc că existaţi!” VĂ IUBESC!”

GEANINA DINCĂ
„Câteodată avem mult de lucru şi doamna profesoară este nevoită să ne mai învoiască de la vreo oră, sau să ne scutească de la vreo ascultare. Motiv pentru care, în numele întregii echipe, mulţumesc tuturor profesorilor şi profesoarelor pentru înţelegerea acordată.”

Alexandra Zechil
Eu locuiesc la ţară, vă daţi seama ce înseamnă acest Centru pentru mine: <<RAIUL PE PĂMÂNT>>!”

Elena Catrina
La începutul anului şcolar, doamna profesoară a impus reguli şi principii de neimaginat. Am crezut că e nebună!
“Nu lăsaţi geaca pe scaun, nu mâncaţi în studio, nu folosiţi calculatorul decât pentru activitatea de presă, nu navigaţi pe internet decât dacă vă cer să căutaţi ceva, nu instalaţi nimic pe calculatoare etc”. Unele calculatoare sunt destinate numai radioului, ziarului sau televiziunii, să te ferească sfântul să descarci o melodie pe calculatorul ziarului, nu respecţi regulile? AFARĂ,  deşi  aici nu se pun note şi nici absenţe!

PREMII DE ONOARE

Valentin Manu
„Educaţia  primită în Centru e completă. Pe lângă profesionalismul dobândit prin realizarea emisiunilor de radio, televiziune şi presă scrisă, aici înveţi cum să te porţi, cum să râzi, cum să vorbeşti , cum să te îmbraci, cum să mănânci, etc. Pot spune  că se aplică Codul deontologic al jurnalistului dar şiCodul bunelor maniere!”

Mădălina Apostol
„La teorie, domnul profesor ne-a predat Codul deontologic al jurnalistului. Doamna profesoară la practica „deontologic în sus, deontologic în jos”, m-am enervat, am luat caietul să citesc din nou Codul deontologic, că, poate nu am reţinut tot. Ei bine, aveam dreptate- multe lucruri nu existau şi a doua zi am spus: Răspuns: “aşa e, pe lângă codul deontologic predat de domnul profesor, mai există ca o anexă, Codul deontologic LORE ,care este valabil aici”. Cam aşa stau lucrurile în Centru.”

Adela Cristu
„Eram programată foto-reporter, la una din emisiuni, am făcut vreo 60-70 de fotografii PROASTE. Nu vă imaginaţi cum urla şi ţipa doamna profesoară: “dispari, să nu te mai văd!” Trebuia să facă selecţie de fotografii pentru ziar şi genericul emisiunii, şi…nu avea din ce! Toată noaptea nu am putut să dorm, îmi părea atât de rău! Eu trebuia să fac fotografii pentru ziar, nu pentru HI5. Atunci am înţeles PROFESIONALISMUL!”

George Fronea
„Acum două săptămâni mi-am rupt piciorul, astfel încât a trebuit să-l pun în ghips. Abia aşa am înţeles cât de mult îmi place aici! Şontâc, şontâc, la Centru tot am venit!”

Cosmin Stan
„Eram la ora de fizică, recapitulare optică. Din toată clasa, doar câţiva învăţaseră, era foc şi pară pe cei care făceau parte din Centru! “De mâine nu mai vii la Centru! Cum crezi că poţi face faţă la partea tehnică,  când tu nu ştii noţiuni fundamentale de reflexie, refracţie a luminii , oglinzi, lentile?” O să filmezi şi o să fotografiezi ca dracu! Am încasat un 3, dar am înţeles că nu trebuia să învăţ pentru notă, de aceste noţiuni aveam nevoie peste câteva ore, la Centru.”

Alexandru Cernea
„Aici e o a doua familie, mulţumesc părinţilor pentru sprijinul acordat!

DECLARAŢIILE PERSONALITĂŢILOR PREZENTE

NICOLAE DRAGU-Primarul Municipiului Calarasi
Îi felicit pe cei doi profesori pentru felul în care i-au pregătit pe aceşti elevi! Sunt cu atât mai bucuros de reuşita acestui studio de televiziune cu cât l-am susţinut de la bun început. Sper ca tinerii jurnalişti care se pregătesc aici să ia cât mai repede locul ziariştilor necinstiţi care mai bântuiesc prin presă!

EMIL ISVORANU – Grupului Scolar „Danubius”
„În primul rând, vreau să le mulţumesc profesorilor Loredana Mira si Sorin Danciu, dar şi  consiliului de administraţie. Fără ei, acest centru nu ar fi existat. Îi felicit pe elevii claselor de jurnalism, dar nu numai! Sunt foarte mândru şi cred că aceste eforturi vor da roade în viitor, în încheiere, vă doresc tuturor multă sănătate, sărbatori cât mai fericite, şi un an nou cât mai bun!”

LILIAN OSTROPEL – Prefectul Judetului Calarasi
„Mulţumesc pentru oportunitatea de a adresa câteva  cuvinte din partea  instituţiei prefectului.Sunt bucuros că am fost invitat la această gală a tinerilor jurnalişti,aici,la liceul Danubius! Ce pot să vă spun? Sunt foarte plăcut impresionat de ceea ce am găsit aici, exact cum a spus şi Domnul Profesor Sorin Danciu,care eu îl stimez şi apreciez foarte mult. Aş dori de asemenea, să o felicit pe Doamna Profesoara Loredana Mira, care s-a ocupat indeaproape de aceşti tineri pentru a da performanţă. Încercăm să fim  foarte aproape de dumneavostră şi de a găsi înţelegere în toate problemele pe care le aveţi. Mulţumesc frumos.”

ANCA URSACHE – director adjunct – Grupul Scolar „Danubius”
„Este o mare mândrie pentru noi existenţa centrului de jurnalism, lucru, pentru care, mulţi ştim, în primul rând domnilor profesori care pun suflet în tot ceea ce fac Sorin Danciu şi Mira Loredana…vă mulţumim vouă, elevilor care sunteţi alături de cei doi profesori. Sufletul centrului şcolar şi cultural de jurnalism şi pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, vă spun vouă şi colegilor mei, un călduros la mulţi ani…sărbători fericite….să aveţi în anul 2009 multă sănătate şi numai împliniri!”

LIVIUL ANGHEL – Director – Centrul Cultural Calarasi
În primul rând, vă mulţumesc pentru invitaţia pe care mi-aţi adresat-o. Am constatat, că aici s-a pus accentul pe profesionalism şi pe actul artistic. Pe mine m-a bucurat foarte mult! E firesc să se întample aşa, să fie aduse mulţumiri profesorilor care coordonează acest centru, dar trebuie felicitaţi copii pentru ce am văzut aici, s-a dat dovada profesionalismului lor în mai multe rânduri, în acest eveniment. Vă mulţumesc foarte mult şi vă felicit pentru tot ce faceţi şi sper ca pe viitor să gasim soluţii pentru a avea o colaborare mult mai bună între acest centru şi Centrul Cultural şi Judeţean din Călăraşi. La mulţi ani! Sărbători fericite  tuturor!

CORNEL COMAN – Subprefectul judetului Calarasi
„Sunt foarte impresionat de ceea ce am descoperit în acest studio de radio şi televiziune, poate şi puţin invidios. Deşi nu dotarea tehnică m-a impresionat în primul rând, cât calităţile  jurnaliştilor adevăraţi profesionişti care se pregătesc aici!”

SILVIANA ŞESTACOVSCHI – Inspector General Şcolar
„De fiecare dată când vin aici, constat că se întâmplă lucruri deosebite şi mai constat că arhiva Centrului Şcolar se îmbogăţeşte. Sunt unul dintre cei mai constanţi şi insistenţi vizitatori ai site-ul Danubius (www.danubius.info), asta înseamnă, că atunci când vreau să îmi încarc bateriile, intru pe acest site şi sunt conectată direct la Danubius şi astfel, ştiu tot ce se întâmplă în acest liceu. Dragi copii, eu vă felicit din tot sufletul pentru ceea ce faceţi voi aici! Felicit şi pe cei doi profesori care vă veghează şi călăuzesc paşii! Felicitări din tot sufletul dragi copii! La mulţi ani, sărbători fericite!”

DECLARATIILE PROFESORILOR
AUREL ŞTEFAN
„Sunt foarte fericit şi onorat să particip la acest moment de bilanţ, cu un succes atât de mare, ce sper să transforme numele liceului în renume! Aceste lucruri nu ar fi posibile fără domnul Danciu,  care pot spune că a îmbătrânit în liceu şi ar trebui sa îşi găsească un înlocuitor. E bine că şi-a găsit o mână dreaptă, de nădejde! Oamenii aceştia reuşesc să coaguleze energii şi tinereţe, şi să pună umărul la transformarea liceului din nume, în renume! Multe ar fi de spus, aş încheia încă o dată cu mulţumiri pentru invitaţia la acest eveniment.”

CAMELIA CROITORU
„Nu ştiu ce aş mai putea spune eu, pentru că s-au spus atât de multe, oricum, orice aş spune, totul este la superlativ atât pentru domnii profesori pe care îi felicit din  suflet ,dar şi faţă de voi, tuturor copiilor, atât celor de la jurnalistică, dar şi celor de la alte profile, pentru că mai sunt şi alţii aici, care nu studiază ziaristica la şcoală, deci, felicitări tuturor, mă bucur că puteţi face asta şi sper ca anul viitor să vă aducă tot ce vă doriţi voi: multă iubire, fericire şi linişte sufletească!”

FLORENTINA SCURTESCU
„Eu vă felicit pentru ce aţi realizat până acum! Vă doresc mult succes în continuare, să fiţi la fel de buni, să ne mândrim cu voi, că sunteţi buni… într-adevăr! Sărbători fericite, un an bun şi să ne vedem şi la anul, la fel DE BUNI! Vă pup!”

LUCICA COMAN
„În primul rând, copii, vreau să vă felicit…eu nu vă cunosc pentru că sunt de specialitate tehnică, dar vă felicit foarte mult pentru ce aţi realizat! Vă doresc să ajungeţi jurnalişti adevăraţi şi să ilustraţi adevărul aşa cum este el! Realitatea aşa cum este ea. Mult succes şi un an nou fericit!”

DANIELA VERMAN
„În primul rând, aş vrea să vorbesc, în calitate de diriginte al clasei X C, clasă care are o prezenţă masivă în cadrul Centrului Şcolar de Jurnalism, din câte am înţeles de la doamna profesoară. Urez succes tuturor în anul 2009, şi mai ales clasei X C, să continue seria succeselor şi a activităţilor pe care le-au început în anul 2008, până la terminarea liceului! Adresez aceste cuvinte, tuturor elevilor de la profilul jurnalism: să profite de şansa pe care le-o oferă acest Centru de Jurnalism! Felicitări şi succes în continuare! Sărbători fericite!”
DUMITREL TOMA
„Cadourile nu le primesc copiii care sunt cuminţi, ci cei care vin aici în Centrul de Jurnalism şi acceptă să le primească, eu cred că acest cadou care s-a făcut este adevăratul cadou pe care îl primiţi, pentru că sunteţi aici îl şi meritaţi. Să aveţi succes în continuare şi să îl faceţi pe Moş Crăciun, pe adevăratul Moş Crăciun şi pe Crăciuniţă, bucuroşi că vă au aici. Succese multe!”

1 DECEMBRIE 2008 – 90 DE ANI DE LA MAREA UNIRE
Ø Decembrie – 2008

Cu ocazia  zilei de 1 Decembrie, doamna profesoară Daniela Verman a organizat o manifestare în  cinstea acestei zile. Împreună cu domnii directori, câţiva profesori şi  elevi,  au dezbătut această temă. Dezbaterea a constat în trei momente: „România de ieri”, in care au fost prezentate imagini din perioada comunistă şi elevii au pus câteva întrebari profesorilor. „România de azi”, in care elevii au vizionat filmul România contrastelor, şi „România de mâine”, fiind vizionate concluziile unui sondaj de opinie. La sfârşitul dezbaterii, a fost prezentat un material ”Mentalităţi în trecut, mentalităţi în viitor”.

SĂRBĂTOAREA  BOBOTEZEI
Ø Ianuarie – 2009
Sfânta sărbătoare a Bobotezei a unit mii de oameni la malul Borcei pentru a participa la slujba oficializată de Arhiepiscopul Sloboziei şi Călăraşilor, Damaschin, însoţit de alţi preoţi.
Oficialităţile au fost şi ele prezente, printre care Prefectul judetului – Lilian Ostropel, Subprefectul Cornel Coman, Preşedintele Consiliului Judeţean – Răducu Filipescu, dar  nu în ultimul rând, Domnul Primar Nicolae Dragu şi mulţi alţii.
Numeroşi  curajoşi au îndurat gerul năpraznic al Bobotezei, puţini fiind cei care s-au încumetat să recupereze crucea. Trişând, unul dintre participanţi a fost descalificat, iar curajosul pe care Dumnezeu l-a ajutat să salveze Crucea, se numeşte Florentin Mihalache.
Primarul i-a oferit câştigătorului un premiu substanţial în bani, ceilalţi primind un premiu de participare.
Boboteaza s-a încheiat cu un spectacol de muzică populară, unde oamenii au putut face o horă, au putut închina un pahar cu vin fiert, asezonat cu multă voie bună.

WEBDESIGN – CURS IT PENTRU ELEVII INTERESAŢI DE CONŢINUTUL WEB

În  Grupul Şcolar “Danubius” se desfăşoară săptămânal (marţi, după ora 15, la sala 208) un curs IT dedicat pasionaţilor de conţinut Web, şi potenţialilor creatori de site-uri. La acest curs poate participa orice elev al liceului, având în vedere că este gratuit, iar competenţele tehnice necesare  nu sunt extraordinar de complexe.
Obiectivele cursului sunt: Înţelegerea principiilor de funcţionare a codurilor html; Dezvoltarea competenţei de a realiza şi publica un site html; Utilizarea formularelor de date în site-uri web; Conceperea şi administrarea aplicaţiilor web: forumuri, bloguri, magazine virtuale.
Cursul conţine 11 lecţii care acoperă mai multe conţinuturi care au legatură cu site-urile web. Astfel, participanţii pot învăţa tainele codurilor html, să folosească editoarele html, să realizeze elementele grafice ce vor fi integrate ulterior în site (imagini, butoane, logo-uri, gifuri animate, conţinut flash), să realizeze meniuri animate, să creeze formulare de date prin intermediul cărora să interacţioneze cu vizitatorii, să optimizeze codurile html pentru o încărcare uşoară a site-ului, pot afla cum pot fi publicate site-urile, unde sunt găzduite, cu ce preţ, şi cum pot transfera conţinutul realizat pe servere. În cadrul cursului, elevii vor afla avantajele şi dezavantajele hosting-ului gratuit, cum să evalueze calitatea ofertelor de găzduire gratuită a site-urilor şi să decidă cel mai bun server.
Cursul presupune utilizarea mai multor programe specifice, pe care elevii vor învăţa să le folosească: editor de text (ex. Notepad), editor html (ex. Microsoft Front Page, Microsoft Expression Web), editor grafic (ex. RealDraw), editor flash (ex. Selteco Alligator Flash Designer), editor meniuri (Sothink DHTML Menu).
Participanţii primesc teme săptămânale, iar la sfârşitul cursului, Grupul Şcolar “Danubius” va elibera un certificat de participare care să dovedească noile competenţe. Evaluarea se va realiza ţinând cont de: prezenţa la curs (20%), promptitudinea în realizarea sarcinilor (10%), realizarea temelor publicate în forumul cursului (25%), realizarea produselor solicitate (25%), publicarea şi actualizarea periodică a unui site (20%).

DE VORBĂ CU DIRECTORUL
Ø Ianuarie – 2009

În cadrul emisiunii „ De vorbă cu directorul”, a fost desfăşurat un dialog între elevi şi domnii directori ai grupului scolar ”Danubius”: profesorii Emil Isvoranu şi Anca Ursache. Au fost dezbătute diferite probleme legate de şcoală: violenţa în şcoală, legitimaţii, săli de clasă, înfrumuseţarea holurilor din liceu. Unul dintre elevii Centrului Şcolar şi Cultural- George Stoica, a pus următoarea întrebare:” Ce părere aveţi despre Centrul Şcolar şi Cultural de Jurnalism?”, iar domnul director a răspuns că este foarte mulţumit de toate acţiunile puse în practică aici, la Centru. Abia aşteptăm următoarea ediţie a emisiunii „ De vorbă cu directorul”!

ETERNITATEA EMINESCIANĂ
Ø Ianuarie – 2009

În această lună am sărbătorit naşterea celui mai mare poet român, Mihai Eminescu. Cu ocazia acestei zile, doamna profesoară Oprica Vârdol şi doamna Constanţa Moisei le-au vorbit copiilor despre operele acestuia. Copiii au rămas plăcut impresionaţi când au văzut că mulţi artişti români se inspiră din poeziile acestuia, atât în arta muzicală, cât şi în cea teatrală. Eminescu este, şi va rămâne în continuare, unul dintre cei mai mari poeţi din istoria României.

EDUCAŢIA PENTRU SĂNĂTATE
Ø Ianuarie – 2009

A  avut loc prima ediţie a emisiunii EDUCAŢIA  PENTRU SĂNĂTATE. În studio a fost prezentă doamna Clinci Petruţa de la Direcţia pentru Sănătate Publică Călăraşi şi elevii liceului. Tema emisiunii a fost mult comentata gripă ce îi sperie pe toţi. În urma dezbaterii, invitata noastră ne-a dat câteva indicaţii pentru prevenirea gripei. Cum ar fi să consumăm cât mai multe fructe, să ne spălăm pe mâini cât mai des, să facem vaccinul  antigripal înainte de îmbolnăvire, altfel nu are nici un efect. Ne-a mai sfătuit  ca la primele semne de îmbolnăvire să consultăm medicul de familie, deoarece se poate agrava şi putem ajunge la pneumonie şi chiar deces. Pentru cei care sunt deja gripaţi este recomandată păstrarea distanţei pentru a-i feri pe cei sănătoşi, de preferat chiar izolarea.

“MICA UNIRE” LA DANUBIUS
Ø Ianuarie – 2009

Pe data de 24 ianuarie, sărbătorim Marea Unire a Principatelor Române, aşa că domnii  profesori de istorie Daniela Verman şi Emil Isvoranu au realizat o emisiune  pentru a ne demonstra că dubla alegere a lui Cuza ca domn al Principatelor, a condus indirect la Unirea mult aşteptată.
În desfăşurătorul  emisiunii au fost prezenţi elevi din liceu, dar şi profesori. În cadrul emisiunii au fost prezentate : “Unirea Principatelor Române”eleva Iuliana Paşalău realizând un referat şi  Mădălina Apostol invitându-ne la o prezentare în Power Point. Personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza a fost evidenţiată de eleva Elena- Georgiana Şerban printr-un referat, iar colegul Auraş Zăgăreanu încântându-ne cu o prezentare Power Point despre personalitatea marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza. Deşi au trecut 150 de ani de la Marea Unire, în această ediţie a emisiunii i-am simţit prezenţa domnitorului Alexandru Ioan Cuza prin toate informaţiile auzite în cadrul emisiunii

BALUL MĂRŢIŞORULUI – COLEGIUL ECONOMIC
Ø Februarie – 2009
Vineri, 27 februarie, Colegiul Economic, a organizat „Balul Mărţişorului”, prilej de distracţie şi voie bună pentru elevi, dar şi pentru cadrele didactice.
Ca la orice bal, nu puteau  lipsi concursurile  de Miss şi Mister, la care au participat elevii Colegiului Economic, care au parcurs mai multe probe. La acest eveniment nu puteau lipsi  nici elevii Centrului de Jurnalism din Danubius, care au filmat şi au luat interviuri participanţilor la Miss şi Mister, dar şi organizatorilor balului. Filmarea acestui bal o puteţi urmări pe www.jurnalism.calarasi1.ro secţiunea „TELEVIZIUNE”.

CLUBUL NUMBER ONE – 8 MARTIE
Ø Martie – 2009

Luna martie este o lună minunată şi cu surprize neaşteptate. Pe lângă faptul că este prima lună din primăvară mai are şi două mari zile speciale cum ar fi 1 martie şi, nu în ultimul rând, 8 martie – Ziua Femeii. Elevii Centrului Şcolar şi Cultural de Jurnalism au făcut o surpriză neaşteptată mămicilor, în cadrul emisiunii Clubul Number One – 8 Martie o emisiune dedicată lor. Emisiunea s-a desfăşurat într-un oarecum ritm comic ca un adevărat spectacol emoţional, fiind urmărită retrospectiva cu tot ce s-a realizat în acest an. La sfârşit, elevii Centrului au făcut o surpriză şi mai mare mămicilor spunându-le  printr-un mesaj ceea ce înseamnă pentru ei şi cât de speciale sunt,  totodată oferindu-le câte un bucheţel de flori şi câte o felicitare personalizată, acestea terminându-se cu lacrimi calde pe obraji.

MAMELE ELEVILOR DE LA CESCUJUR IMPRESIONATE PÂNĂ LA LACRIMI…

IVAN NELA – parinte
„În primul rând, aş vrea să vă mulţumesc pentru felul în care ne păstoriţi copiii, vă mulţumim din suflet că sunteţi alături de ei. La fel ca şi dumneavoastră, ne este foarte greu când vin târziu acasă şi ştiţi destul de bine că au şi ore a doua zi şi trebuie să-şi  pregătească temele. Lor, ce pot să le transmit, să fie la fel de dăruiţi ca şi până acum, chiar mă bucur că şi-au ales această profesie şi să dea Dumnezeu să o ducă până la capăt, că unii dintre ei, probabil că vor merge mai departe, că este o profesie frumoasă şi de viitor! În  numele meu, vreau să vă mulţumesc pentru că aceşti copii nu sunt doar nişte copii minunaţi, dar sunt şi sensibili. Asta au demonstrat-o în urmă cu câteva săptămâni, când ne-au arătat că într-adevăr sunt nişte copii sensibili, dumneavoastră ştiţi mai bine la ce mă refer. Vă mulţumesc din suflet!.

STOICA VIORICA – parinte
„În primul rând, vreau să vă mulţumesc pentru că ne-aţi invitat aici şi data trecută şi acum. Nu ştiu ce să mai spun de George, că este un copil care stă foarte mult aici şi eu cam îl controlez, acesta-i adevărul. Sunt bucuroasă şi fericită pentru că a ajuns aici la Centrul de Jurnalism. Mă înţeleg cu el decât aşa prin semne. Sper şi cred că la anul viitor să fiţi aici uniţi, o echipă şi drumul după liceu nu ştiu care va fi. Cred că cu greu se va despărţi de acest Centru, care este casa lui. Eu aşa pot să spun, că aici este casa lui, că la şapte pleacă şi la zece noaptea vine, asta este ora lui. El nu prea mai are casă, aici învaţă, aici stă, acasă vine şi e  musafir. În continuare sper să vă înţelegeţi bine cu el şi cu toţi copiii din echipă şi să formaţi un mare model din ei, să ajungă acolo unde vor, că ei vor să ajungă mai departe, şi fetele şi băieţii. Vă mulţumesc.”

BOGDANOV TEODORA – parinte
„Vreau să mă ridic, ca să văd pe doamna profesoară pentru că, în spatele unor copii de succes, se ascunde totdeauna o persoană care cizelează, care îi îndrumă şi îi învaţă pentru că, chiar dacă au talent şi chiar dacă ei au nişte valori, aceste valori nu pot fi puse în valoare, decât cu ajutorul unui alt talent care scoate din ei tot ce  este mai bun. Nu ştiu foarte multe despre cabinetul acesta, doar că Roxana pleacă şi nu mai stă pe acasă, dar am un sfat pentru ei: „ca şi viitori jurnalişti, ei trebuie să cunoască limba română, să se exprime corect, să citească foarte mult, să dea dovadă că liceul Danubius şi profesorii sunt cei care i-au îndrumat pe un drum bun şi şi-au însuşit temeinic cunoştinţele. Încă o dată, vă mulţumesc dumneavoastră, dar şi copiilor care ne-au făcut această surpriză şi îmi cer scuze pentru emoţii.”

CONSTANTIN FĂNICA – parinte
„Vreau să vă mulţumesc pentru această seară foarte deosebită, chiar m-a emoţionat. El şi-a dorit încă din generală să vină la acest liceu, la această specializare. Vreau să spun că este foarte încântat de lucrul acesta şi vă doresc mult succes, multă sănătate, putere de muncă, la cât mai multe emisiuni frumoase.”

PAŞALĂU ROMICA – parinte
„Ne cerem scuze pentru aceste emoţii. Ne-aţi făcut o surpriză plăcută. Vă mulţumim pentru ea şi le mulţumim copiilor! Îmi pare bine că după atâta timp de lucrat aici, a ajuns la o performanţă frumoasă. Ne pare bine că dumneavoastră aţi avut iniţiativa să faceţi asta pentru copiii noştri. Vă mulţumim şi vă dorim succese în continuare.”

BĂNĂŢEANU GABRIELA – parinte
„Mulţumesc foarte mult de invitaţie!
Îmi place ceea ce faceţi împreună cu ei.  Foarte, foarte mult, ştiu că dăruieşte şi îi place ceea ce face în acest Centru.
Vă doresc în continuare,  mult succes şi numai bine. Baftă în continuare.”

ZECHIL DANIELA – parinte
„Vreau ca Alexandra să ia în seamă cuvintele  pe care i le spun,care sunt din partea mamei ei:
<<Alex, vreau să îţi spun, că mămica ta  te iubeşte foarte mult, chiar şi eu te iubesc din suflet şi să îţi asculţi profesorii, şi pe mămica ta să o iubeşti aşa cum ai iubit-o până acum, că şi ea te iubeşte foarte mult.>>.Vă mulţumesc.”

ENESCU NICULINA – parinte
„Suntem la început de drum, ştiţi bine că el are o lună şi ceva de când e aici.
Vă mulţumesc din suflet pentru ceea ce faceţi pentru copiii dumneavoastră şi multă sănătate la toţi şi putere de muncă în continuare şi tot ce îşi doresc să se îndeplinească în viitor.”

SIMION VASILICA – parinte
„Îmi pare bine că m-aţi invitat. Adina nu este de mult timp aici. Îmi pare bine că a venit, eu tot o îndrumam să meargă pe calea asta. Eu cred  că îşi ocupă timpul altfel şi în mod constructiv. Vă felicit pentru ceea ce faceţi şi vreau să îi transmit, că am încredere în ea şi o iubesc. Vă mulţumesc.”

CRISTU MIRELA – parinte
„Nu rămâne decât să vă felicit pentru tot ceea ce aţi realizat până acum cu aceşti copii. Să vă dea Dumnezeu, putere de muncă în continuare, şi să îi îndrumaţi spre drumul de jurnalistică, spre ceea ce le place lor să facă. Felicitări în continuare.”

NICOLAE IOANA – parinte
„Îmi cer mii de scuze pentru că vă deranjez mereu cu telefoanele şi acum m-am convins că într-adevăr faceţi un lucru minunat  aici, care mai târziu să-i fie necesar pentru viitorul lor. Eu vă doresc în continuare, mult succes şi să aveţi grijă de ei în continuare aşa cum aţi avut până acum. Mulţumim foarte mult şi mult succes.”

ŞERBAN MARIA – parinte
„În primul rând, vreau să vă mulţumesc pentru efortul pe care îl faceţi ca să-i îndrumaţi, iar pentru ea, vreau să-i transmit că sunt foarte mândră şi că o iubesc foarte mult.”

IAGĂR MARILENA – parinte
„Mulţumesc mult de tot pentru invitaţie. E un gest foarte frumos, chiar o surpriză foarte, foarte plăcută. Să aveţi grijă de ei în continuare la fel ca şi până acum şi multe realizări de aici încolo. Vă mulţumim mult de tot.

BOTEZATU SIMONA – parinte
„El este încă un începător. Vă mulţumesc şi dumneavoastră. Am încredere în el şi să fie corect, să meargă mai departe, să aibă un succes. Mulţumesc mult.”

MATEI PAULICA – parinte
„Vă doresc în continuare multă muncă, baftă în continuare!”

“ROMÂNIA VĂZUTĂ DIN CER”- EXPOZIŢIE DIRECŢIA PENTRU CULTURĂ
Ø Martie – 2009

La Direcţia de Cultură a avut loc expoziţia numită “ România văzută din cer”.
La acest eveniment au fost prezente diferite personalităţi. Organizatorul acestei expoziţii a fost domnul profesor Sorin Danciu. Toţi privitorii s-au minunat de ceea ce au remarcat: frumuseţea regiunilor din România.
Cu alte cuvinte, toţi cei  prezenţi s-au bucurat de splendoarea României văzute de sus! Cel puţin, noi, elevii de la CESCUJUR, am avut impresia că ne aflam într-un avion de unde vedeam frumoasa Românie!

ACTIVITATEA 9 DIN CADRUL PROIECTULUI NAŢIONAL CULTURĂ ŞI CIVILIZAŢIE RURALĂ ŞI URBANĂ ROMÂNEASCĂ
Ø Martie – 2009

Sărbătorirea “ Zilei Mondiale a Apei” a prilejuit desfăşurarea unei acţiuni în cadrul Proiectului Naţional “Cultură şi Civilizaţie Rurală şi Urbană Românească”. La această acţiune au participat 25 de elevi din mai multe şcoli rurale ( Radu- Vodă, Dragoş- Vodă, Vlad Ţepeş) şi din Grupurile Şcolare “Alexandru Odobescu” din Lehliu Gară” şi “ Danubius” din Călăraşi, însoţiţi de profesorii coordonatori. Au fost vizitate Administraţia Portuară la Chiciu, unde commandantul Anghel Costel s-a aflat la dispoziţia elevilor cu informaţii despre activităţile specifice ale acestei instituţii, precum şi societatea Eco Aqua. În cadrul acestuia, E. Neagu- laboranta şefă, a explicat copiilor modul de tratare a apei pentru a deveni potabilă. În incinta societăţii, elevii au putut vedea procesele fizice şi chimice care îmbunătăţesc calitatea apei.
Ziua s-a finalizat în Centrul Şcolar de Jurnalism, unde a fost prezentat un material despre importanţa apei. De asemenea, directorul  Emil Isvoranu a adresat un mesaj elevilor participanţi, în final, aceştia primind diplome de participare de la profesorul Toma Dumitrel, coordonatorul proiectului.
Materialele rezultate pot fi vizualizate în site-ul proiectului www.ccrur.eu

STUDENŢII DIN SERBIA ÎN VIZITĂ LA CESCUJUR
Ø Martie – 2009

Intr-una din zilele acestei primaveri, au vizitat Centrul Şcolar de Jurnalism, tinerii studenţi din Serbia. Aceştia s-au prezentat şi au transmis câte un mesaj pentru “Arhiva de Aur”, afirmand, de asemenea, căt de încântăti sunt de  ţara noastră.
Totodată, fostul Inspector General- Lucian Pavel, a adresat câteva cuvinte în legătură cu Liceul “ Danubius” şi Centrul de Jurnalism.
După toate acestea, studenţii au fost invitaţi în studioul Radioului SHIQ. Au fost foarte emoţionaţi deoarece transmisiunea a fost live.

PROIECTUL NAŢIONAL – “EDUCAŢIE PRIN TEATRU”
Ø Martie – 2009

Sâmbătă, 28.03.2009, s-a desfăşurat la Colegiul Naţional  Barbu Ştirbei, Activitatea 2, “Atelier de creaţie”, din cadrul  Proiectului Naţional, “Festivalul Naţional, Educaţia prin teatru ”. Această activitate a reunit elevi  de la Colegiul Naţional  Barbu Ştirbei, Grup Şcolar Danubius, Grup Şcolar ”Alexandru Odobescu” şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 1 “Ţara Copilăriei”. Activităţile derulate au avut drept scop dezvoltarea abilităţilor de creaţii şi stimularea talentului actoricesc al tinerilor. Profesorii coordonatori ai acestei activităţi sunt: Camelia Croitoru şi Mihaela Felea.

LICEENII -PREMIAŢI DE JANDARMERIA CĂLĂRAŞI
Ø Aprilie – 2009

Pe data de 3 aprilie a fost sărbătorită “ Ziua Jandarmeriei Române”. Cei prezenţi au ascultat imnul României: “ Deşteaptă-te, române”. Au fost prezenţi sufleteşte, Traian Băsescu- preşedintele României, prim-ministrul Emil Boc, Dan Nica- vice-premier şi Ministru de Interne, Inspectorul General al Jandarmeriei Române- Costică Silion, prin mesajele transmise Jandarmeriei Române.
În cadrul “Zilei Jandarmeriei Române” au fost premiaţi participanţii liceelor din Călăraşi la probe sportive. La proba de şah a  fetelor, Colegiul Ştefan Bănulescu, a obţinut locul 3, Colegiul Sandu Aldea Agricol- locul 2, urmând apoi,  un elev din Colegiul Ştefan Bănulescu, care a obţinut locul 1. La proba de şah a băieţilor, un elev din Colegiul Economic, a obţinut locul 3, Colegiul Ştefan Bănulescu- locul 2, şi din nou un elev al Colegiului Ştefan Bănulescu, a obţinut locul 1. La tenis de masă, un licean al Colegiului Ştefan Bănulescu a obţinut locul 3, locul 2 fiind ocupat de Colegiul Economic, iar fruntaş, a ieşit un elev al Grupului Şcolar Danubius. La proba de viteză şi rezistenţă, locul 2, dar şi locul 1, au fost câştigate de elevi ai Colegiului Ştefan Bănulescu, iar Colegiul Sandu Aldea Agricol, a obţinut locul 3. La proba de rezistenţă, Colegiul Ştefan Bănulescu, a ieşit pe locul 3, Colegiul Economic, pe locul 2 şi 1. Echipa de fotbal a Colegiului Sandu Aldea, a obţinut locul 3, Grupul Şcolar Danubius- locul 2, iar Colegiul Economic- locul 1.
După premiere, a urmat o serie de exerciţii demonstrative, precum un exerciţiu de disciplină a câinilor. De asemenea, într-un exerciţiu demonstrativ, au fost folosite cartuşe de manevră.

PROIECT INTERNAŢIONAL – “SATUL NOSTRU EUROPEAN ROMÂNO – FRANCEZ”
Ø Aprilie – 2009

Pe data de 11.04.2009,  a fost demarat proiectul „SATUL NOSTRU EUROPEAN ROMÂNO-FRANCEZ”, ce s-a desfăşurat pe teritoriul României, şi mai precis în judeţul Buzău, localitatea Sarata-Monteoru. Proiectul, a fost realizat de către Asociaţia „Fluturaşii – Les Papillons” din Călăraşi şi a fost finanţat de Comisia Europeană prin programul “Tineret în Acţiune”, cofinanţator al proiectului fiind Primăria Municipiului Călăraşi.
În acest proiect au participat atât elevi români, cât şi elevi francezi, care au simulat viaţa, într-un sat european pe principii democratice. Prin proiectul „Satul nostru european româno-francez” , tinerii călărăşeni, au fost sprijiniţi să ia contact cu valorile democraţiei europene, pentru a deveni cetăţeni activi ai comunităţii, căreia îi aparţin. Schimburile de impresii, idei şi cunoştinţe, pe tema democraţiei, urmărite direct în activităţi frontale, au condus la o mai bună cunoaştere a realităţii româneşti în afara graniţelor. Proiectul a fost mediatizat  prin emisiuni de televiziune, reportaje radiofonice şi pagini de presă scrisă, de Centrul Şcolar şi Cultural de Jurnalism – CESCUJUR.

CESCUJUR – LAUREAT, JURIZAREA LUCRĂRILOR  –  “MESAJUL MEU ANTIDROG”
Ø Aprilie – 2009

În data de 23 Aprilie 2009, a avut loc a-VI-a ediţie a concursului “Mesajul meu antidrog” în amfiteatrul Grup Scolar Agricol „Sandu Aldea”. Tema de anul acesta a fost “Deschide ochii!”, fiecare liceu, întrecându-se pentru premiul cel mare, etalându-şi astfel creativitatea alături de un incredibil spirit justiţiar, pentru a sprijini stoparea consumului de droguri.
În acest concurs au existat secţiuni precum: film, fotografie  digitală,pagini web, chiar şi spoturi!
Juriul a fost încântat de ediţia din acest an, declarând entuziasmat că este cea mai bună de până acum. Liceul DANUBIUS, prin producţiile CESCUJUR, a câştigat la toate secţiunile la care a participat. Şi anume: la secţiunea film, locul I “JURNALU’ LUI ROBERT “-Auraş Zăgăreanu, tot la secţiunea film, locul III “ DRUMIRI DIFERITE”- Adina Simion, iar la secţiunea pagină web-TIP REVISTĂ, locul II – Gheorghe Stoica, profesori coordonatori: Loredana Mira, Daniela Verman, Sorin Danciu, Dumitrel Toma.
CLASAMENT:
-Secţiunea film: Locul I, “JURNALU’ LUI ROBERT”-AURAŞ ZĂGĂREANU, Liceul DANUBIUS; “ÎN NEGRU”-Dumitrache Ionuţ, Colegiul Economic. Locul II, “POVESTE”-Emma Dima, Liceul Teoretic Neagoe Basarab Olteniţa. Locul III, “DRUMURI DIFERITE”-Adina Simion, Liceul DANUBIUS.
-Secţiunea pagină WEB-REVISTĂ: Locul I, Cazacu Elena, Liceul Teoretic Mihai Eminescu; Locul II, Gheorghe Stoica, Liceul DANUBIUS; Locul III, Vătavu Dorian, Colegiul Naţional Barbu Ştirbei.
-Secţiunea pagină WEB-PROIECT: Locul I, Dană Daniel, Arte şi Meserii Olteniţa.
-Secţiunea Pagină WEB-INSTITUŢIE: Locul I, Ulmeanu Ionuţ, Liceul Teoretic Mihai Eminescu.
-Secţiunea fotografie digitală: Locul I, Răzvan Vlăsceanu, Liceul Teoretic Mihai Eminescu; Locul II, Istrate Ioana, Liceul Teoretic Neagoe Basarab; Locul III, Dănilă Felicia, Clubul Elevilo Olteniţa.
-Secţiunea arte vizuale-POSTER: Locul I, Ifrim Gabriela, Gimnaziul Carol I; Locul II, Geambaşu Oana, Şc. Gen.  Nr. 1 Curcani; Locul III, Cosmă Alexandra, Şc. Gen. Dragalina.
-Secţiunea arte vizuale-PICTURĂ: Locul I, Mihailidis Lidia, Şc. Gen.  Constantin Brâncoveanu; Locul II, Cristea Mădălina, Şc. Gen.  Dragalina; Locul III, Pană Aniţa, Şc. Gen. Alexandru Ghica Olteniţa.
-Secţiunea eseu-GIMNAZIU: Locul I, Stan Maria, Şc. Gen. Mihai Viteazul; Locul II, Voicu Emilia, Şc. Gen. Nr. 3 Chirnogi; Locul III, Vişan Alexandru, Şc. Gen. Nr.1 Perişoru.
-Secţiunea fotografie digitală-GIMNAZIU: Locul I, Muntianu Andreea, Gimnaziul Carol I; Locul II, Dumitrescu Daniela, Şc. Gen.
Constantin Brâncoveanu.
-Secţiunea arte vizuale-GRAFICĂ: Locul I, Ioniţă Cristina, Şc. Gen.
Dragalina; Locul II, Perieţeanu Cristian, Colegiul Economic; Locul III, Olteanu Anca, Gimnaziul Carol I.
-Secţiune epigramă: Locul I, Ivan Loredana Cristina, Colegiul Tehnic Ştefan Bănulescu; Locul II, Tudor Ionela Alexandra, Colegiul Tehnic Ştefan Bănulescu.
-Secţiunea muzică: Locul I, Răzvan Dumitru, Valentin Răucescu, Liceul Teoretic Mihai Eminescu.
-Secţiunea spot: Locul I, Bianca Berevoiescu, Colegiul Agricol Sandu Aldea; Locul II, Dobrescu Valentina, Arte şi Meserii Olteniţa.
-Secţiunea proiect ecologic: Locul I, Tudor Ionela Alexandra, Colegiul Tehnic Ştefan Bănulescu.
-Secţiunea eseu literar: Locul I, Cădineanu Camelia, Colegiul Economic; Locul II, Cazacu Elena, Liceul Teoretic Mihai Eminescu; Locul III, Neagu Raluca, Colegiul Naţional Barbu Ştirbei.

BALUL PRIMĂVERII ÎN COMUNA INDEPENDENŢA
Ø Aprilie – 2009

În comuna Independenţa s-a desfăşurat Balul Primăverii. Echipa CESCUJUR s-a aflat acolo. S-au desfăşurat mai multe evenimente în cadrul acestui bal, precum: dansuri populare şi nu numai, piese de teatru, şi bineînţeles că nu a putut lipsi concursul de miss şi mister.
Printre cei prezenţi s-a aflat şi subprefectul Emil Muşat, care a fost extrem de încântat de evenimentele desfăşurate.

PROIECTUL NAŢIONAL CULTURĂ ŞI CIVILIZAŢIE RURALĂ ŞI URBANĂ ROMÂNESCĂ – “LUNA PĂDURII”
Ø Aprilie – 2009

Pe 9 aprilie în cadrul proiectului “Cultură şi Civilizaţie Rurală şi Urbană”, liceul Alexandru Odobescu din Lehliu a fost gazda elevilor de la Grupul Scolar Danubius, deoarece pe 15 aprilie este “Ziua Pădurii”. Aceştia au prezentat oaspeţilor mai multe materiale despre pădure, după care, fiecare grup de elevi ai celor două licee au plantat câte un brăduţ în faţa liceului din Lehliu. Pentru a ajuta mai mult în ocrotirea pădurilor, elevii împreună cu profesorii coordonatori  au mers la pădure în zona Lehliu pentru a planta puieţi de salcâm în cadrul proiectului “Împreună pentru un mediu mai verde”. Acolo, întreaga echipă a făcut cunoştinţă cu partenerii proiectului “Împreună pentru un mediu mai verde” care le-a dat şi echipamentul necesar pentru muncă, le-a prezentat regulile muncii, după care i-a răsplătit cu o masă copioasă şi cu diplome. Ambele tabere ale proiectelor au fost încântate de întreaga activitate, de ajutorul şi timpul acordat mediului.

CLUBUL NUMBER ONE – 10 LA NAŢIONALĂ
Ø Aprilie – 2009

Emisiunea “ Clubul Number One” a găzduit oaspeţi de excepţie,  elevii Grupului Şcolar “ Danubius” care au obţinut premii la olimpiadele tehnice, faza naţională, 12-17 aprilie 2009, împreună cu profesorii coordonatori. Elevii care au obţinut rezultate foarte bune, sunt: Pleşea Bogdan Ionuţ, clasa a XII-a, care a obţinut premiul II, fiind pregătit de cadrele didactice Coman Lucica şi Alexandru Ştefan, urmând elevul Ganea Mihai Claudiu, clasa a XII-a, care a obţinut menţiune, acesta fiind pregătit de profesorii Alexandru Ştefan şi Coman Lucica, elevul Stoica Viorel, clasa a XIII-a, care a obţinut menţiune, fiind pregătit de profesorii Cristescu Doina şi Ţoancă Stelian, şi nu în ultimul rând, elevul Stoian Claudiu Darius, clasa a XI-a, care a obţinut premiul I, fiind pregătit de cadrele didactice Cristescu Doina, Cişmaşu Florin şi maistrul Caragea Ion.

SĂRBĂTORIREA LUI SHAKESPEARE – LICEUL TEORETIC MIHAI EMIESCU
Ø Aprilie – 2009

Pe data de 23 aprilie, totodată fiind şi Ziua Naţională a Angliei, Liceul Teoretic “ Mihai Eminescu” l-a sărbătorit pe cel mai mare dramaturg englez, William Shakespeare, prin piese de teatru, dansuri specifice epocii lui Shakespeare. La acest eveniment a fost prezentă şi o fostă elevă, acum  studentă, care a fost extrem de încântată de cele întâmplate. Profesorul coordonator, doamna Olga Buzea Şohan, a fost cea care şi-a pus amprenta pe acest spectacol frumos, care ne-a condus în minunata lume a lui Shakespeare.

ŞCOLARII ÎN VIZITĂ LA AZILUL DE LA CIOCĂNEŞTI
Ø Aprilie – 2009

Cu ocazia Sf. Sărbatori Pascale, elevii de la şcolile „Tudor Vladimirescu” nr.11 şi Cuza-Vodă au bucurat inimile bătrânilor de la Centrul de Îngrijire Adulţi Ciocăneşti. Elevii s-au pregătit cu cântece, dansuri, versuri, coordonaţi fiind de doamnele profesoare: Marin Gerogeta-Virginia, institutor Manolache Liliana-Manuela, institutor Gherghina Daniela, institutor Florea Oana, institutor Constantin Maria, totodată, ei au împărţit şi cadouri. Bătrânii au fost foarte bucuroşi de vizita elevilor care au promis că vor reveni ca la părinţii şi fraţii lor.
ZIUA MINERVEI  „QUINQUATRIA”, LA “DANUBIUS”
Ø Aprilie – 2009

Miercuri, 22 aprilie 2009, a fost desfasurată la Danubius o activitate educativă dedicată rememorarii unui festival din Roma antică, organizat în cinstea uneia dintre cele mai importante zeităţi din panteonul roman: Minerva, zeiţa multor domenii de activitate, dar şi a inţelepciunii. Evenimentul s-a desfaşurat prin implicarea elevilor clasei a XII-a A (Filologie), care au pregătit materiale dedicate înţelepciunii populare transmise sub forma expresiilor în limba latină. La eveniment a fost invitată să participe şi Mădălina Doriana Ţuluca, olimpică natională, sefă de promoţie “Danubius  2007” cu media 10, actualmente studentă la doua facultăţi: de Ştiinţe Politice şi de Jurnalism şi Stiinţele Comunicării (Universitatea Bucureşti). Programul evenimentului a cuprins un moment dedicat prezentării lucrărilor realizate de elevii clasei a XII-a A, vizualizarea unui film dedicat vieţii de zi cu zi din Roma antică (The hidden history of Ancient Rome), în final fiind susţinut un colocviu cu tema “Inţelepciunea, bijuterie sau gadget?”
Principalul scop al activităţii a vizat punerea in lumină a unei zestre de înţelepciune care s-a transmis de-a lungul mileniilor, aceasta semnificând pentru elevii clasei a XII-a  interesaţi de idealismul hegelian, indicatorii sintezei  – etapă a evoluţiei dialectice, succesoarea tezei (faza de dezvoltare a imperiului roman) dar si antitezei (perigeul determinat de decăderea şi prăbuşirea acestuia).
Mai multe imagini, materialele elevilor şi articolul din blogul personal al studentei Mădălina Doriana Ţuluca sunt accesibile din site-ul liceului www.danubius.info. Intregul film este disponibil în site-ul Centrului Şcolar şi Cultural de Jurnalism de la adresa www.jurnalism.calarasi1.ro .

*CESCUJUR* CUCEREŞTE BUCUREŞTIUL
Ø Mai – 2009

Cei mai buni dintre cei buni, membrii echipajului de elită de lal CESCUJUR (Centrul Şcolar şi Cultural de Jurnalism), au mers la Bucureşti *Paradoxal, chiar în ziua declarată a grevei*. Au vizitat Senatul României, la invitaţia senatorului Constantin Dumitru, care le-a fost gazdă *Şi s-au întâlnit cu deputatul de Călăraşi, Eugen Nicolăescu* La Radio România Actualităţi, redactorul şef al Direcţiei muzicale, celebrul Titus Andrei, i-a plimbat pe tinerii jurnalişti prin studiourile postului naţional de radio *Dan Constantin, fiul celebrului profesor Ionel Constantin din Călăraşi, redactor-şef la Jurnalul Naţional, a fost gazda CESCUJUR la Jurnalul Naţional *Tinerii jurnalişti din Călăraşi s-au întâlnit cu Marius Tucă *La Antena 1, gazdă le-a fost Simona Gherghe, imediat după ce a ieşit din emisiunea sa de ştiri de la „Observator” *Reporterii CESCUJUR, au intrat în studioul GSP TV, chiar în timpul transmiterii unui meci de fotbal *La Antena 3 era emisiune în direct *În redacţia Antena 3, s-au întâlnit cu numeroase vedete de televiziune: Lucian Mândruţă, Alessandra Stoicescu, Roxana Ionescu, Cristian Dochianu *şi au văzut cum arată o redacţie de ştiri a unei televiziuni *Un adevărat tur de forţă la capătul căruia, majoritatea au spus „Şi noi vom ajunge aici!” *Pentru că li se arătase modelul real – Ionela Năstase, gazdă emoţionată a celor mici, amintindu-şi de primii ani ai săi în presă.

BURSA LICEELOR – 2009
Ø Mai – 2009

Şcoala nr. 5 „Nicolae Titulescu” din Municipiul Călăraşi, a fost sâmbătă, 9 mai, gazda ”Târgului Ofertelor Educaţionale”, care a ajuns la cea de-a XII-a ediţie. În cadrul evenimentului, reprezentanţii tuturor liceelor de pe raza judeţului Călăraşi au prezentat oferta locurilor libere pentru anul şcolar 2009-2010.
Fiecare unitate de învăţământ şi-a prezentat oferta educaţională într-un mod cât mai original.
“Târgul ofertelor educaţionale” a fost organizat de către Inspectoratul Judeţean Călăraşi, în colaborare cu Centrul Judeţean de Resurse de Asistenţă Educaţională.

Senzaţionalul a atins cote maxime la bursa liceelor, ce s-a desfăşurat la Şcoala Nicolae Titulescu, unde, în dreptul standului de la Grupul Scolar „Danubius”, viitorii liceeni au putut intra în direct la Radio SHIQ, cu ajutorul regizorului de emisie Ionuţ Ivan, s-a putut realiza o transmisie live  din studioul amplasat la standul de la Danubius, atât audio cât şi video .
Elevii au fost plăcut impresionaţi şi în faţa microfonului, emoţiile i-au cuprins şi cu mici stângăcii, au  vorbit pentru prima dată în viaţa lor la radio. Mulţi dintre ei, îşi doresc cu nerăbdare ca timpul să zboare mai repede şi să înceapă viaţa de liceu în cadrul Grupului Şcolar DANUBIUS, pentru a putea deveni tehnicieni de radio, sau chiar moderatori la radio SHIQ.

DE 2 ORI MAI TÂNĂR
Ø Mai – 2009

Sâmbătă, 2 mai, s-a sărbătorit  acţiunea “De 2 ori mai tânăr” la Danubius, în Studioul de Televiziune. Au fost invitaţi părinţii elevilor de la CESCUJUR,  unde au vizionat împreună cu domnul director Emil Isvoranu, filmuleţul “Mass-media în şcoală”. Părinţii şi elevii au adresat câteva cuvinte în legătură cu activitatea tinerilor jurnalişti. La final, ei au fost premiaţi cu tricouri, şepcuţe, diplome şi baloane.

PROIECT NATIONAL – PREVENIREA ŞI COMBATEREA VIOLENŢEI ÎN ŞCOALĂ
Ø Mai – 2009

Pe 20 mai, în cadrul Liceului Danubius, s-a desfăşurat proiectul “Comunităţi de practici în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei şcolare”. Aşa cum sugerează şi motto-ul proiectului “Înţelegere, asumare şi participare”, cele 36 de persoane prezente, elevi, părinţi şi profesori, au participat la o serie de activităţi în grup, pentru o înţelegere mai bună a gravităţii  acestui fenomen şi bineînţeles, la final, s-au propus metode cât mai eficiente de combatere a agresiunilor de orice gen.

EXPRIMĂ-TE PRIN FAPTE – FII VOLUNTAR!
Ø Mai – 2009

În urma săptămânii voluntariatului, desfăşurate şi în Călăraşi în perioada 11-17 mai, elevii din liceele şi şcolile Călărăşene, împreună cu Asociaţiile din Călăraşi,  au participat la acţiuni de voluntariat, cum ar fi: strângerea gunoaielor din parcurile municipiului Călăraşi, dar şi din comuna SĂRULEŞTI, împreună cu Instituţia Prefecturii, reprezentată de subprefectul Emil  Muşat.
La finalul acţiunii, s-a realizat un simpozion în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, unde toate liceele şi asociaţiile participante au primit diplome de excelenţă înmânate de subprefectul Emil Muşat. La eveniment a fost prezent şi protoiereul municipiului Călăraşi, părintele Eugen Barz, care a îndemnat  să se continue voluntariatul şi a asigurat participarea şi sprijinul bisericii în viitoarele acţiuni de ecologizare şi voluntariat. Grupul Scolar „Danubius” a fost reprezentat de doamna profesoară Ştefănescu Anişoara şi un numar de elevi de la specializarea Ştiinţe ale naturii.

URÂT/FRUMOS PE PĂMÂNT ROMÂNESC
Ø Mai – 2009

În această lună, în cadrul Şcolii cu clasele I-VIII Tudor Vladimirescu, s-a desfăşurat simpozionul “FRUMOS /URÂT PE  PĂMÂNT ROMÂNESC”, unde, organizatori au fost profesorii Mihaela Mărculescu şi Adrian Mărculescu. În cadrul simpozionului, au fost prezenţi profesori, elevi, dar şi de la Agenţia de mediu Călăraşi, Viorica Enache.
Au fost prezentate secvenţe ale locurilor frumoase de pe pământul românesc, dar şi fotografii, realizate de elevi cât şi  de   profesori .
În cadrul simpozionului, s-a urmărit observarea frumosului din România, prin ochii copiilor. În cadrul secţiunii, profesorii au  urmărit o prezentare a oraşului Calafat, realizată de profesoara Anca Mirici.
La finalul , atât profesorii coordonatori, cât şi elevii participanţi, au primit diplome, dar şi vederi din oraşul Călăraşi.

SIMPOZIONUL – ORIZONTURI DIDACTICE
Ø Mai – 2009

Sâmbătă, 16 mai 2009, a avut loc, ediţia a VIII-a a Simpozionului Naţional  „Orizonturi didactice”. Cu această ocazie, elevii şcolilor numărul 1-2 şi 3 din Chirnogi, dar şi elevi aparţinând şcolilor Nicolae Titulescu, Mihai Viteazu din Călăraşi, şi-au putut prezenta lucrările „Feţe diferite, inimi la fel”, „Asistent pentru editarea testelor la diferite discipline-soft educaţional”, şi „Un strop din tainele Naturii”, proiect educaţional în parteneriat, alături de şcolile Alexandru Ghica şi Liceul Teoretic Neagoe Basarab Olteniţa, cu proiectele educaţionale „Elemente de design pentru site-ul pedagogic” şi „Aspecte privind formarea profesorilor europeni”. Nu în ultimul rând, li s-au alăturat lor, elevii Grupului Şcolar Industrial din Bucureşti, cu lucrarea numită „Timpuri noi”.
Simpozionul, a fost susţinut de Inspectorul Scolar General Tudor Constantin, Senatorul Dumitru Constantin, Inspectorul Scolar General Adjunct Nicolae Micescu, şi nu în ultimul rând, de directoarea Casei Corpului Didactic – prof. Mariana David.

CONCURSUL DE FIZICA “FLORIN VASILESCU” editia a XI-a
Ø Mai – 2009

A avut loc  a XI-a ediţie  a concursului de fizică “FLORIN VASILESCU”, acesta s-a desfăşurat  în cadrul Colegiului Tehnic Ştefan Bănulescu. Au fost prezenţi concurenţi din toate colţurile ţării dar şi de peste hotare, din Bulgaria . Juriul a fost format din numeroase personalităţi din lumea fizicii  româneşti, profesor-doctor Mircea Victor Rusu – preşedintele jurului,  vicepreşedintele doctor fizician Radu Alin Vasilache  şi profesorul Tiberiu Berger .
Lucrările înscrise în concurs au fost foarte bune, iar misiunea juriului a fost destul de dificilă, insa în urma deliberării,  a fost aleasă cea mai bună lucrare, întrebările juriului i-au pus de multe ori în dificultate pe concurenţi.
La deschiderea concursului, a ţinut să le ureze concurenţilor, un bun venit pe meleagurile călărăşene, subprefectul de Călăraşi, Emil Muşat dar şi Inspectorul General Şcolar, profesorul Constantin Tudor.
Întregul eveniment a fost organizat de Inspectorul General Adjunct, Nicolae Micescu şi Inspectorul de Fizică, prof. Constantin Croitoru.

ÎN VIZITĂ LA CENTRUL DE SERVICII SOCIALE PENTRU COPIL ŞI FAMILIE (SERA) CALARASI
Ø Iunie – 2009

Pe data de 1 iunie, elevii Centrului Şcolar şi Cultural de Jurnalism-CESCUJUR, împreună cu preotul  Avram Costin, care la rândul său este şi profesor de religie în liceul nostru, am mers în vizită la SERA. Acolo, am fost întâmpinaţi de un grup de copii care ne-au recitat poezii. Ca o recompensă pentru momentul plăcut pe care ni l-au oferit, noi la rândul nostru, le-am oferit cadouri din fondul şcolii noastre şi au fost foarte încântaţi de ceea ce au primit.

LICEENII LA STAŢIA METEO
Ø Iunie – 2009

Elevii claselor a IX-a ai Liceului Danubius, au vizitat  Staţia Meteo din Călăraşi. Împreună cu personalul Staţiei Meteo, au văzut aparatele, cu ajutorul cărora se măsoară temperatura aerului şi intensitatea vântului. Tinerii liceeni au fost impresionaţi de cele văzute,  şi pentru câteva momente şi-au dorit cu toţii să devină meteorologi. Ei aşteaptă cu nerăbdare o nouă vizită la Staţia Meteo, ceea ce le-a promis profesorul coordonator Cristian Silvian Puişor

CĂLĂRAŞI ŞI PARIS- ÎMPREUNĂ ÎN EUROPA
Ø Iunie – 2009

Cu siguranţă, cea mai importantă realizare a schimbărilor politice din 1989, o reprezintă posibilitatea călătoriilor nestingherite oriunde în Europa şi în lume. Este ceea ce a devenit vizibil şi la Călăraşi, un oraş unde, în 1989 întorcea trenul…
Astăzi, între acţiunile importante petrecute la nivel european, pentru Călăraşi, schimburile culturale, proiectele comune, întâlnirile între cetăţenii români şi francezi, au devenit posibile şi chiar emblematice pentru relaţiile  dintre Călăraşi şi Amiens. Au  cunoscut etape impresionante de dezvoltare în vara anului 2009, a deschis noi porţi acestor relaţii, în vederea unor noi proiecte culturale, educative şi în plan social. Ca rod al prezenţei sale în proiectul “Satul nostru european româno-francez”, CESCUJUR a primit invitaţia de a participa la o vizită în Franţa, pe care vă invităm să o urmăriţi cu promisiunea că, din toamnă vor deveni vizibile noi rezultate ale proiectelor demarate de CESCUJUR cu această ocazie.

ULTIMUL CLOPOŢEL LA DANUBIUS -2009
Ø Iunie – 2009

Pe 12 iunie, a sunat pentru ultima dată clopoţelul pentru absolvenţii claselor a XII-a. Ca în fiecare an, au fost prezenţi  elevii Liceului Danubius, părinţi, dar nu în ultimul rând, dascălii absolvenţilor, care i-au călăuzit timp de patru ani de zile, cât şi directorii liceului, Emil Isvoranu, Anca Ursache şi fostul Inspector General Silviana Sestacovschi. Întreaga activitate a avut loc în curtea liceului fiind deschisă de către domnul director Emil Isvoranu. Fiecare diriginte în parte a  avut onoarea de a striga pentru ultima oară catalogul acestor clase şi au avut ocazia de a-şi lua rămas bun de la “copiii lor”, transmiţându-le numai urări de bine. De asemenea, fiecare elev, a fost premiat cu căte o diplomă şi unii chiar au fost răsplătiţi  cu un dar în bani pentru realizările lor în toţi aceşti ani. Un moment foarte emoţionant pentru noi toţi elevii, profesorii, dar nu în ultimul rând, pentru echipa CESCUJUR, a fost acela când, elevul  Auraş Zăgăreanu, “Cel mai bun dintre cei buni”, a fost strigat, pentru a-şi  lua diploma înmânată de  domnul profesor Sorin Danciu, dar spre surprinderea lui, a primit   şi Trofeul   inscripţionat “CESCUJUR-Elevul Jurnalist al anului 2009”oferit de doamna profesoară Loredana Mira. La rândul său, a predat ştafeta celui mai bun boboc jurnalist, care îl va înlocui ca redactor şef al ziarului “A-micii”, elevei de la clasa a IX-a D, Georgiana Jurubiţă, iar “Cheia Succesului”, a primit-o tot ea de la eleva clasei a XII-a A, Sabina Costache. Absolvenţii de elită de la jurnalism, au primit în cadru festiv ATESTATELE. La încheierea festivităţii din curtea liceului, elevii clasei a XII-a, au fost  invitaţi în studioul de jurnalistică, împreună  cu  dirigintele,  Aurel Ştefan, aici fiind prezenţi şi directorii liceului, câţiva profesori, dar şi întreaga echipă CESCUJUR. Spre surprinderea lor, le-a fost prezentat un film cu cele mai hazlii fotografii de ale lor, făcute pe parcursul a patru ani de liceu. După vizionarea acestui film, au avut parte şi de un moment nostalgic, toţi vărsau lacrimi de tristeţe dar şi de bucurie în acelaşi timp, deoarece au absolvit liceul.

BANCHET DANUBIUS 2009
Ø Iunie – 2009

Ca de fiecare dată  şi anul acesta a avut loc banchetul claselor a XII-a
din liceul Danubius, desfăşurându-se, la Nisipurile de Aur în Bulgaria.
Toţi elevii au petrecut pe cinste  timp de  trei zile şi şi-au luat rămas bun amintindu-şi cu drag de peripeţiile înfăptuite în toţi aceşti ani.

PROIECT NAŢIONAL CULTURĂ ŞI CIVILIZAŢIE RURALĂ ŞI URBANĂ ROMÂNEASCĂ
Ø Iunie – 2009

În cadrul unei noi activităţi a proiectului “Cultură şi Civilizaţie Rurală şi Urbană Românească”, elevilor din Şcoala nr. 149 din Bucureşti le-a fost prezentat site-ul Centrului Şcolar şi Cultural de Jurnalism de  către regizorul de transmisie al televiziunii  Cool TV , Gheorghe Stoica , în speranţa că elevii vor fi atraşi de meseria de jurnalist. Elevii au fost răsplătiţi de către profesorul coordonator Dumitrel Toma, pentru activităţile desfăşurate in cadrul concursului literal şi artistic cu premii şi diplome.
PREMIERE ANTIDROG
Ø Iunie – 2009

Premierea Concursului National Antidrog, s-a desfăşurat în amfiteatrul Liceului Sandu Aldea – Călăraşi,  fiind premiaţi elevi din mai multe şcoli şi licee Călărăşene şi nu numai. Liceul Danubius, prin producţiile CESCUJUR, a câştigat la toate secţiunile la care a participat,  şi anume : La secţiunea,  “Film”, locul I “ Jurnalul lui Robert” – Auraş Zăgăreanu, tot la secţiunea “Film”, locul  II “Drumuri Diferite”- Adina Simion , iar la secţiunea “Pagină web -Tip Revistă”,  locul II- Gheorghe Stoica, profesori coordonatori fiind : Loredana Mira,  Daniela Verman, Sorin Danciu şi Dumitrel Toma. Clasamentul desfăşurându-se astfel : Secţiunea “Film”,  locul I “Jurnalul lui Robert” – Auraş Zăgăreanu,  liceul “Danubius”,  “În negru” – Dumitrache Ionuţ – Colegiul Economic,  locul II “Poveste”- Ema Dima-Liceul Teoretic Neagoe Basarab, Olteniţa , locul III “Drumuri Diferite”-Adina Simion-Liceul Danubius. Secţiunea “Pagină Web- Revistă”: locul I- Cazacu Elena-Liceul Teoretic  Mihai Eminescu, locul II- Gheorghe Stoica -Liceul Danubius, locul III-Vătaru Dorian- Colegiul Naţional Barbu Ştirbei”. Secţiunea “Pagină Web- Proiect” : Locul I- Dană Daniel- Arte şi Meserii Olteniţa” . Secţiunea “Pagină Web- Instituţie” :Locul I- Ulmeanu Ionuţ -Liceul Teoretic Mihai Eminescu”. Secţiunea “Fotografie Digitală” : Locul I- Răzvan Vlăsceanu -Liceul Teoretic Mihai Eminescu”, locul II-Istrate Ioana-Liceul Teoretic Neagoe Basarab, locul III- Dănilă Felicia-Clubul Elevilor Olteniţa. Secţiunea “Arte Vizuale- Poster”,locul I- Ifrim Gabriela -Gimnaziul Carol I.

PRIMA CASĂ  LA CĂLĂRAŞI
Ø Iunie – 2009

Proiectul „PRIMA CASĂ” a debutat şi în Călăraşi, în sala de şedinţe a Primăriei municipiului Călăraşi, unde pe lângă constructori au fost şi mulţi tineri călărăşeni interesaţi de cumpărarea unei noi locuinţe.
Constructorii au prezentat mai multe modele de locuinţe, iar băncile au venit şi ele cu diferite credite în funcţie de veniturile unei familii tinere. Primarul municipului Călăraşi i-a îndemnat pe tineri sa achiziţioneze o locuintă prin acest program afirmând că municipalitatea va asigura noului cartier de locuinţe dotări standard de la utilităţi: gaze, apa, canalizare, reţea telefonică dar şi de supraveghere video şi de asigurarea cartierului prin pază de către poliţia comunitară.
Tinerii care au venit s-au informat urmând  să-şi calculeze bugetul şi dacă doresc sa încerce să-si cumpere o locuinţă nouă.

PROIECTE CU LICEE DIN FRANŢA
Ø Iunie – 2009

În această lună, Televiziunea Cool TV a avut prezent în studioul Danubius un oaspete de excepţie din Franţa. Domnul Rene Foir, un vechi prieten  al Călăraşiului,   a rămas plăcut impresionat de ceea ce a văzut în  Centrul de Jurnalism  şi de ceea ce noi realizăm aici. Împreună cu doamna profesoară Loredana Mira au discutat despre proiecte, astfel încât Liceul Danubius şi Liceul  de Jurnalism din Picardin vor demara un proiect în care elevii jurnalişti din ambele licee vor face un schimb de experienţă atât în Călăraşi cât şi în Franţa  pe cele trei componente: radio, televiziune si presă scrisă în anul 2010. Şcoala călărăşeană fiind în plină activitate culturală în timpul vacanţei, ţinând cont că şi Liceul Mihai Eminescu, Liceul  Economic şi Şcoala Generală  “Nicolae Titulescu “ au demarat şi demarează proiecte.

PERFOMANŢĂ, ÎN OBIECTIVUL CESCUJUR
Ø Iunie – 2009

A fi cel mai bun sau printre cei mai buni, este la modă in CESCUJUR. Aici regăsim o echipă de copii extraordinari, pasionaţi de acest domeniu al jurnalismului căruia îi dedică mult, foarte mult timp. Activitatea acestora este coordonată şi supravegheată de către preşedintele CESCUJUR, Loredana Mira. Perfomanţa redacţiei începe de la vârf, cu preşedintele, Loredana Mira fiind absolventă cu medii mari, de 10, a mai multor institutii universitare (fizică, informatică, jurnalism şi  resurse umane) şi în acelaşi timp dedicându-se elevilor şi jurnalismului.
În prima ediţie a emisiunii “În obiectiv perfomanţa”, Loredana Mira a fost invitată de onoare şi a vorbit despre membrii celor trei secţii ale Centrului, despre acei elevi care lucrează cu spor şi cu ambiţie, multe ore, respectând regulile codului deontologic al jurnalismului şi cele ale Centrului.
Preşedintele CESCUJUR a dezvăluit, în cadrul unui interviu, detalii despre viaţa acesteia şi activitatea CESCUJUR, mai multe amănunte şi alte subiecte interesante vor putea fi citite în cartea la care momentan lucrează.

MĂDĂLINA ŢULUCA – FOSTĂ ELEVĂ LA JURNALISTICĂ STUDENTĂ ÎN JURNALISM, A VENIT ÎN VACANTĂ, ÎN CENTRU DE JURNALISM
Ø Iulie – 2009

Mădălina Ţuluca, studentă la două facultăţi de învăţământ superior:
Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării  din cadrul Universităţii Bucureşti  şi Facultatea de Ştiinţe Politice din Universitatea  Bucureşti a ales sa realizeze practica jurnalistica in cadrul CESCUJUR.

LA BACALUREAT JURNALISTICĂ LA DANUBIUS A AVUT PROCENT DE PROMOVABILITATE 100%
Ø Iulie – 2009

Nu  este o surpriză că şi anul acesta, jurnalistica a avut cel mai mare procent de promovabilitate de 100%, fiind şi clasa cu notele cele mai mari. Şefa de promoţie, Costache Sabina, fiind prima pe listă  cu media 9,05, iar cel mai bun jurnalist al anului 2009, Auraş Zăgăreanu, fiind al patrulea cu media 8,70 din 141 de elevi înscrişi la bacalaureat.
Nici bobocii nu se lasă, iar în acest an, avem cele mai  mari medii de admitere  tot la jurnalistică: Stroe Ana Maria cu media 9,40, fiind “cap de listă” la jurnalistică.

CRUCEA ROŞIE LA CĂLĂRAŞI
Ø Iulie – 2009

Crucea Roşie Călăraşi, împreună cu CESCUJUR, au donat unei fete cu dezabilităţi, un scaun cu rotile.  Festivitatea a fost deschisă de către domnul Drăgan Marian, iar domnul Dumitrescu Mihai a avut şi el un cuvânt de spus. Dânşii au vrut să puncteze faptul că se bazează pe călărăşeni pentru ca filiala de Cruce Roşie din Călăraşi să devină cea mai bună cu ajutorul nostru. Au pus accent pe faptul că se vor reface echipele de tineri sanitari  pricepuţi, acest lucru fiind posibil din toamnă. Ţelul lor este să instruiască întreaga populaţie cu noţiuni de prim-ajutor. Prin Crucea Roşie vor să dezvolte acest spirit de voluntariat, fiindcă, prin noi, Crucea Roşie poate fi functionabilă şi doar aşa putem ajuta  persoanele. La final, s-a organizat şi o mică echipă de voluntari din public şi au plecat împreună cu organizatorii acestei festivităţi,  să împartă cadouri copiilor .

EPISCOPUL  SLOBOZIEI ŞI CĂLĂRAŞILOR VINCENŢIU PLOIEŞTEANUL ÎN VIZITĂ LA CALARASI
Ø Iulie – 2009

Noul episcop al Sloboziei şi Călăraşilor, Vincenţiu Ploieşteanul, a realizat o slujbă la catedrala ortodoxă  Sfânta ANASTASIA din Călăraşi. Pe lângă mulţimea de credincioşi care l-au întâmpinat, s-au aflat şi numeroase oficialităţi ale municipalităţii,  cum ar fi: primarul Nicolae Dragu, Preşedintele Consiliului Judeţean Răducu Filipescu, subprefectul Emil Muşat, senatorul Nedelcu Vasile şi Inspectorul General Şcolar, profesorul Tudor Constantin.
Episcopul a fost întâmpinat cu pâine şi sare de către primarul oraşului aşa cum cere tradiţia şi de un sobor de preoţi, în frunte cu protoereul municipiului Călăraşi,  părintele Eugen Barz.
Credincioşii au ascultat cu evlavie Sfânta Liturghie ţinută de noul episcop. Un incident neprevăzut a mobilizat oficialităţile când preasfinţitului episcop i s-a făcut rău în timpul slujbei, astfel încât cei de la SMURD, fiind deja acolo, au intervenit prompt, revenindu-şi în scurt timp iar  slujba  a continuat.

ANSAMBLUL “BĂRĂGANUL” LA VELINGRAD
Ø Iulie – 2009

La zilele oraşului Velingrad au fost invitate ansambluri din următoarele ţări: Turcia, Grecia, dar nu în ultimul rând şi din România. Ansamblul Folcloric Bărăganul care a reprezentat România la zilele oraşului Velingrad, a  promovat folclorul caracteristic zonei Călărăşene, dar şi frumuseţea cântecelor, dansurilor si costumelor populare din diferite zone cum ar fi:  Muntenia, Oltenia, Dobrogea , Moldova, Transilvania, Ardeal şi Banat. Totul a început cu o defilare de la primăria oraşului, îndreptându-se apoi spre scenă, unde şi acolo au uimit publicul cu dansurile foarte  încântătoare  ale folclorului românesc, smulgând aplauzele telespectatorilor la sfârşitul fiecărui dans.

VIZITATORI DIN FRANŢA LA CESCUJUR
Ø Iulie – 2009

Tot în această lună,  în Studioul de Televiziune am avut oaspeţi de excepţie din Franţa: Thierry Malfait şi  doamna Camellia Enescu, care împreună cu domnul  profesor Sorin Danciu au discutat mai multe proiecte demarate de  Centrul Şcolar si Cultural  de Jurnalism CESCUJUR.

HORA MARE EDIŢIA a XVII-a
Ø August – 2009

Anul acesta, a XVII-a ediţie a Festivalului „Floare de pe Bărăgan” a fost specială deoarece oficialităţile din localităţile judeţelor Ialomiţa şi Călăraşi au organizat împreună acest eveniment cultural. La acest festival de dans şi cântec folcloric au participat ansambluri din multe state precum: Bulgaria, Muntenegru, Polonia, Rusia, Grecia, Macedonia, România. Ansamblurile au avut spectacole în Independenţa, Feteşti, Ciocăneşti, Călăraşi, Slobozia, Alexandru Odobescu, Jegălia.
Echipa Centrului Şcolar şi Cultural de Jurnalism din Călăraşi (CESCUJUR) a fost alături de grupurile de dansatori din străinătate pe parcursul desfăşurării acestui festival, însoţindu-i în fiecare localitate unde au susţinut spectacole. Membrii Centrului de Jurnalism au fost lângă delegaţiile vecinilor europeni cu transmisii şi înregistrări audio (Radio Shiq) şi video (Cool TV), cu fotografierea şi prezentarea evenimentului (revista Amicii). De asemenea, jurnaliştii de la CESCUJUR au fost translatori între delegaţii, organizatorii evenimentului şi oficialităţi. Astfel, acest festival este reflectat pentru dumneavoastră atât din faţa camerelor cât şi din spatele acestora pe site-ul Centrului (http://www.jurnalism.calarasi1.ro/).
Festivalul de dans şi cântec folcloric „Floare de pe Bărăgan” reprezintă o punte de legătură între ţările participante, o horă mare la care oficialităţi din judeţele Călăraşi şi Ialomiţa şi-au dat mâna pentru a organiza acest eveniment şi o horă mare la care au dansat toate ansamblurile. În fiecare localitate ansamblurile au fost primite cu ospitalitate, cu o anumită curiziotate din partea localnicilor de a vedea şi admira dansurile şi costumele străinilor. Delegaţiile dansatorilor au făcut schimb de cadouri cu oficialităţile localităţilor gazdă.
La finalul evenimentului toţi dansatorii au jucat Pereniţa, sfârşitul acestui spectacol al tradiţiei şi folclorului simbolizând o adevărată horă mare a popoarelor care pun preţ pe valoarea obiceiurilor, dansurilor şi cântecelor folclorice şi care încearcă să le promoveze în străinătate şi să le conserve pentru generaţiile viitoare.

PARTICIPARE LA SEDINTA CONSILIULUI MUNICIPAL
Ø August – 2009

La şedinţa Consiliului Municipal din luna august, tinerii jurnalişti de la CESCUJUR au fost prezenţi pentru a lua pulsul celor mai importante hotărâri ale municipalităţii călărăşene.
Tinerii jurnalişti au avut ocazia să observe desfăşurarea unei şedinţe în beneficiul comunităţii locale. Pe ordinea de zi a reuniunii s-au numărat mai multe decizii importante. Cele mai semnificative fiind soarta microbuzului şcolar de la Colegiul Tehnic “Ştefan Bănulescu”, în domeniul educaţiei, dar şi altele cum ar fi iluminatul stradal, soarta parcărilor dar şi pavajul stradal.
Din perspectiva tinerilor reporteri, cel mai important lucru a fost aprobarea hotărâri ca primarul municipiului Călăraşi  economist Nicolae Dragu să fie onorat cu titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Călăraşi.

NOI DESCOPERIRI ARHEOLOGICE LA CALARASI
Ø August – 2009

În cadrul Şantierului Arheologic de pe raza comunei Alexandru Odobescu, s-au făcut noi descoperiri în domeniul arheologic. Şeful şantierului fiind chiar directorul muzeului „DUNĂREA DE JOS”, acesta a prezentat alături de primarul comunei Grădiştea noile descoperiri făcute de arheologii călărăşeni.
Cei doi au prezentat şi potenţialul turistic al zonei respective. În cadrul unei conferinte susţinute la primăria Grădiştea, au fost prezentate descoperirile realizate şi noi proiecte în domeniul arheologiei călărăşene.

CLUBUL NUMBER ONE- STUDENŢI VS. ELEVI
Ø August – 2009

În cadrul acestei ediţii a emisiunii “Clubul Number One”, au fost invitaţi studenţi de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC) din cadrul Universităţii Bucureşti. Împreună cu elevii clasei cu profil de jurnalism a liceului „Danubius”, totodată membrii CESCUJUR, au realizat o dezbatere sub forma unei conferinţe de presă. Acest dialog a avut ca subiect jurnalismul reflectat din perspectiva elevilor şi studenţilor la jurnalistică.
Studenţii au declarat că au rămas plăcut surprinşi, fiind uimiţi de echipamentul modern al Centrului, de energia şi entuziasmul membrilor tineri ai CESCUJUR. De asemenea, Aurelian Timoftescu este şi moderator al forumului FJSC. Acesta a povestit despre această funcţie. Astfel, elevii au aflat că datorită acestui site, candidaţii au posibilitatea de a expune lucrări pentru a fi supuse evaluării profesorilor şi moderatorilor. Aceste meditaţii gratuite sunt utile pentru a-i familiariza pe candidaţii cu tipul de subiecte şi de rezolvări din cadrul examenului propriu-zis de admitere. Elevii au fost interesaţi de Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Aceştia au adresat întrebări despre admitere şi viaţa de student la o instituţie de învăţământ superior cu profil de jurnalism. Emisiunea va putea fi vizionată pe Televiziunea *COOL TV

CARAVANA TINEREŢII MUZICALE
Ø August – 2009

Proiectul îşi propune  să dezvolte printr-o caravană  la nivel naţional (12 judeţe) o iniţiativă a unor tineri călărăşeni activi în domeniul muzical, creativitatea muzicală şi interpretarea creativă  fiind principalul lor atu. De asemenea sunt luate în considerare activităţi precum: promovarea educaţiei non-formale, a descoperirii frumuseţii naturii din  aria geografică parcursă, promovarea programului “Tineret în Acţiune”  prin prezentarea lui la fiecare activitate, stimularea dialogului între tinerii din diferite zone ale ţării, tineri de diferite etnii, implicarea lor în activităţi  care să le deschidă noi orizonturi încurajând prin aceasta dezvoltarea spiritului de tânăr cetăţean activ promotor al ideilor inovatoare şi creative în domeniul cultural-artistic. Acest proiect este finanţat din fondurile Comisiei Europene.

CESCUJUR ÎN VACANŢĂ
Ø Septembrie – 2009

Membrii CESCUJUR au primit cadou pentru activitatea desfăşurată, o excursie de vis la Nisipurile de Aur (Golden Sands), Bulgaria. În perioada 8-11 septembrie 2009, tinerii jurnalişti au plecat într-o minivacanţă bine meritată. În timpul vacanţei de vară, elevii şi studenţii de la CESCUJUR au frecventat zilnic Centrul, au muncit multe ore şi chiar non stop în unele ocazii (vezi Noaptea Live).
Excursia în Bulgaria a fost o experienţă plăcută pentru tinerii jurnalişti. Aceştia, au fost cazaţi la un hotel de 3 stele. Vremea le-a permis să se relaxeze la piscina hotelului sau pe malul mării, pe plaja din regiunea Nisipurile de Aur (Golden Sands), deja bine renumită pentru frumuseţea acesteia.
Membrii Centrului, au avut ocazia să viziteze Varna, Balcik-ul, să se delecteze cu mâncăruri şi deserturi tradiţionale bulgăreşti, să cumpere pentru ei şi pentru cei dragi suveniruri. Aceştia, au dansat pe muzică românească mixată cu dedicaţii din partea DJ-ului în cluburile din zona unde au fost cazaţi. Un moment de neuitat, a fost răsăritul privit de pe malul mării. Jurnaliştii s-au trezit şi au mers pe litoral pentru a admira un superb răsărit. Însă, nu au uitat să filmeze şi să facă fotografii pentru a imortaliza aceste evenimente.
Excursia a fost o adevărată recompensă pentru tinerii jurnalişti. Aceştia, au declarat că au fost plăcut impresionaţi de serviciile de turism ale bulgarilor, de obiectivele turistice, de litoralul vecinilor. De asemenea, cea mai importantă caracteristică a acestei excursii, reprezintă echipa, colectivul, deoarece, tinerii jurnalişti care au colaborat în timpul activităţii jurnalistice, au sărbătorit,
S-au distrat şi relaxat împreună.

CICLIST FRANCEZ LA CESCUJUR
Ø Septembrie – 2009

În studioul de televiziune de la Liceul Danubius, a poposit un ciclist francez care făcea turul Europei de Est. El a fost impresionat de tinerii jurnalişti de la CESCUJUR şi el la rândul său, ca toţi cei care au vizitat Centrul Şcolar de Jurnalism, a spus :”În turul Europei nu am văzut aşa ceva…”

LICEENII CĂLĂRĂŞENI LA PARLAMENTUL ROMÂNIEI
Ø Septembrie – 2009

Tinerii liceeni din Călăraşi au fost în vizită la Parlamentul României în proiectul iniţiat de deputatul de Călăraşi Eugen Nicolaescu.
Aceştia au fost impresionaţi de măreţia Parlamentului şi de imensitatea acestuia, uimirea lor a fost mai mare atunci când au aflat că  este a doua ca mărime din lume şi este construită în totalitate cu materiale de provenienţă românească. Proiectul iniţiat de deputatul Eugen Nicolaescu, va continua şi în viitor, urmând ca toţi tinerii călărăşeni să viziteze Parlamentul României.

A ÎNCEPUT ŞCOALA….
Ø Septembrie – 2009

Luni, 14 septembrie a început şcoala. 55.000 de elevi au luat cu asalt clasele unităţilor de învăţământ pentru un nou an şcolar. În cadrul Grupului Şcolar Danubius, festivitatea de deschidere, ca în fiecare an pentru liceeni a fost foarte emoţionantă, plină de lacrimi şi speranţe, cât şi pentru noii boboci. A fost prezent  domnul primar al judeţului Călăraşi Nicolae Dragu,  care a surprins atmosfera începutului. Activitatea deschiderii s-a desfăşurat într-un mod cât mai plăcut, fiind premiaţi elevii tuturor claselor, elevi câştigători ai olimpiadelor şi nu în ultimul rând, elevii Centrului Şcolar şi Cultural de Jurnalism “Cei mai buni dintre cei buni ”. La final, toţi elevii, împreună cu diriginţii, au plecat spre clase, încrezători şi foarte fericiţi că îi aşteaptă un nou drum
ZILELE MUNICIPIULUI CĂLĂRAŞI
Ø Septembrie – 2009

Oraşul Călăraşi a mai îmbătrânit cu un an. Duminică, 27 septembrie, în Piaţa Prefecturii, în cea de-a treia zi de sărbătoare la Călăraşi, au fost prezente personalităţi din România şi Bulgaria. Deputatul Eugen Nicolăescu, împreună cu domnul primar Nicolae Dragu, au oferit  diplome şi premii sportivilor, olimpicilor şi micuţei Gabriela Amzaru.
Au concertat interpreţi de muzică populară, uşoară şi hip-hop. Spre seară, au sosit invitaţii mult aşteptaţi: Kristinne, Trupa Senzual, Cătălin Crişan, Trupa Trilulilu, Dj Ryno şi Silvia, Trupa X-treme, iar spre final Damian and Brothers,  au încins atmosfera. Seara s-a încheiat cu un nemaipomenit foc de artificii.

SAPTAMANA MONDIALA A SPATIULUI COSMIC
Ø Octombrie – 2009

In cadrul Centrului Scolar si Cultural de jurnalism, s-a desfasurat o noua activitate numita” Danubius in Spatiul Cosmic”, cu ocazia Saptamanii Mondiale a Spatiului Cosmic realizata de profesori Marinela Simion si Cristian Puisor. La aceasta actiune , au fost prezenti reprezentanti ai tuturor claselor.Activitatea a constat in vizionarea unui episod pe zi din ciclul de documentare ” Misiunile Nasa”. Ultimile zile ale activitatilor le-au apartinut elevilor, ei avand posibilitatea de a participa cu sugestii si impresii
FESTIVALUL DE FILM „7 ARTE”
Ø Octombrie – 2009

Ca în fiecare an ,  Festivalul de film 7 Arte, ediţia a11-a, a avut un real succes. În juriu au fost prezenţi: Florin Mihăilescu, Sorin Botoşeneanu, Gheorghe Ceauşu, Dana Duna şi nu în ultimul rând Sorin Danciu. Filmele de eveniment au fost: “Weekend cu mama”, “Cealaltă Irină”, ”Nuntă Mută”. În concurs au fost prezentate filme de la mai multe universităţi din ţară şi numai. La finalul  Festivalului, directorul Livu Anghel a oferit diplome şi premii câştigătorilor

O VIAŢĂ FĂRĂ TUTUN
Ø Septembrie – 2009

În cadrul Centrului Şcolar şi Cultural de Jurnalism, s-a desfăşurat o nouă emisiune numită “Pentru  o viaţă fără tutun”. Au luat parte la această acţiune şefii tuturor claselor,  cât şi reprezentanţi ai Direcţiei de Tineret şi doi sportivi naţionali, dându-ne  sfaturi despre cum să ne facem o viaţă cât mai sănătoasă. Au fost vizionate filmuleţe prin care s-au prezentat spoturi împotriva fumatului. La sfârşitul festivităţii,  toţi elevii prezenţi cât şi preşedintele CESCUJUR, prof. Loredana Mira, şi-au spus motto-ul despre cum să ducem o viaţă sănătoasă.

MEMORIARUL POPA ANATOL LA CULTURISM
Ø Noiembrie – 2009

Ediţia a VII-a a Memorialului Popa Anatol la Culturism a fost deschisă de subprefectul Emil Muşat şi de directorul Direcţiei de Protecţie a Copilului,
Mihai Roibu. Preşedintele Federaţiei Române de Culturism le-a adresat
câteva cuvinte tuturor participanţilor iar în tot acest timp, pe fundalul scenei au fost derulate secvenţe cu Popa Anatol şi elevii acestuia. Concurenţii au fost bine pregătiţi iar juriul a declarat că departajarea a fost foarte grea. De aceea, au hotărât ca nimeni să nu plece fără un premiu, aşa că toţi concurenţii au fost premiaţi.

INFORMAŢII PRIVIND NOUL VIRUS GRIPAL A(H1N1)
Ø Noiembrie – 2009

Noul virus gripal AH1N1, descoperit recent, se transmite de la om la om generand in mai multe ţări din lume un numar semnificativ de imbolnăviri. Din acest motiv, reprezentaţi ai tuturor claselor din liceul Danubius au fost prezenţi în Centrul de Jurnalism. Doamna Steluta Clinci, reprezentant al Directiei de Sanatate Publica, la initiativa doamnei profesoare Anisoara Stefanescu, impreuna cu elevii, au  discutat  despre acest virus.

ECO-DANUBIUS
Ø Noiembrie – 2009

Grupul Şcolar „Danubius”, în colaborare cu Gimnaziul „Carol I” şi cu Primăria Municipiului Călăraşi, au desfăşurat o acţiune ecologică în zilele de 6 şi 9 noiembrie 2009. Acţiunea face parte din Proiectul „Milioane de oameni, milioane de copaci”, inclus în cea de-a IV-a ediţie a mişcării naţionale de plantări de arbori şi copaci. În urma acestor acţiuni, au fost plantaţi aproximativ 50 de puieţi de castani şi platani în curtea liceului „Danubius”. La acţiune au participat elevii clasei a X-a G, a XI-a F şi a VIII-a din cadrul celor două unităţi de învăţământ, împreună cu profesoara Rodica Pavel, cu maiştrii Marin Munteanu şi Stelian Ţoancă. De asemenea, nu s-au dat înapoi de la muncă nici directorul Grupului Şcolar „Danubius”, profesorul Emil Isvoranu şi viceprimarul Nicolae Cuţăr. Primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Nicolae Dragu, a susţinut material acest proiect şi a asigurat logistica necesară desfăşurării în bune condiţii a activităţii. Prin această acţiune elevii Gimnaziului „Carol I” şi cei de la Grupul Şcolar „Danubius” Călăraşi vor să arate interesul lor pentru mediul înconjurător, importanţa aerului curat, nepoluat pentru sănătatea oamenilor, şi să înfrumuseţeze aspectul şcolilor în care învaţă.

BALUL BOBOCILOR-2009
Ø Noiembrie – 2009

Ca în fiecare an, şi de data aceasta, a avut loc balul bobocilor al Liceului Danubius. Balul s-a ţinut în Clubul Energy din Călăraşi, unde totodată s-a desfăşurat concursul de MISS şi  MISTER. Juriul  a fost compus din domnul director al liceului Emil Isvoranu, doamnele profesoare  Daniela Verman, Camelia Croitoru şi nu în ultimul rând, mister-ul de anul trecut Gabriel Agap. La concurs au participat 3 perechi de elevi de la clasele a IX-a, care au trecut prin diferite probe. Cei care au reuşit să le depăşească au fost nomonalizaţi ca MISS şi MISTER. Perechea câştigătoare a fost formată din Andreea Stoicescu şi Razvan Roşu.

CINEMA COOL – NOUTATILE LUNII NOIEMBRIE
Ø Noiembrie – 2009

Luna noiembrie ne aduce 3 filme de excepţie în emisiunea “Cinema Cool”. Sfârşitul lumi, reprezentat în filmul “2012”, unde actorul principal John Cusak călătoreşte în trecut pentru a întâmpina prezicerile Mayaşilor pentru venirea apocalipsei. Al doilea film ne prezintă drama a doi tineri (Kate şi Bobby), cei doi au de ales două drumuri care duc la aceeaşi drama, acţiunea este prezentată în filmul Uncertanity şi o poveste de dragoste între un vampir şi o muritoare. Edward este salvat la sfârşit de Bella din mâinile clanului Volturi. Nu rataţi a doua parte a celebrei serii “Twilight Saga New Moon”. Noi filme vă aşteaptă în fiecare lună în emisiunea prezentată de Stoian Claudiu Darius.
ANIVERSARE 125 DE ANI- COLEGIUL NAŢIONAL “BARBU ŞTIRBEI”
Ø Noiembrie – 2009

Colegiul Naţional “Barbu Ştirbei” a împlinit 125 de ani de activitate în peisajul învăţământului românesc. Acest colegiu a înregistrat schimbările de înţeles în timp, sub puterea unei viziuni creatoare, în continuă efervescenţă şi dorinţă de afirmare. Manifestările cu această ocazie, au fost derulate în perioada 10-14 noiembrie 2009. A avut loc o dezbatere despre “Inovaţia în educaţie “, o expoziţie de machete cu “Tipuri de medii geografice”. A fost prezentată o sesiune de referate şi comunicări ştiinţifice ale elevilor”, un concurs al celor “125 de ani de istorie “, expoziţie- concurs de fotografii “Imagini de toamnă”. Întoarcerea în trecut, impresii din prezent, amintiri despre viitor “Arc peste timp”, deplasarea  la Gimnaziul Carol I şi de asemenea un simpozion aniversar despre Colegiul Naţional “Barbu Ştirbei”-125 de ani de excelenţă. Cu toţii au asistat la un concurs de şah “Întrecerea generaţiilor”, la o slujbă religioasă “În memoriam”, au participat profesori, elevi şi invitaţi la “Dezvelirea plăcii aniversale” şi la întâlnirea promoţiei 1969 “după 40 de ani”.

VIOLENŢA ÎN ŞCOLI
Ø Noiembrie – 2009

Pe data de 25 noiembrie 2009, s-a desfăşurat în cadrul Liceului Danubius o nouă acţiune numită “Violenţa în şcoli”. Profesorii coordonatori au fost doamna psiholog  Ştefan Ana şi domnul profesor Dumitel Toma. Această emisiune a avut ca scop realizarea unei discriminări între agresivitate şi violentă, identificarea formelor, cauzelor, credinţelor şi modalităţilor de prevenire a comportamentului violent. La final, un grup de fete, împreună cu doamna psiholog au cântat la mandolină imnul  împotriva violenţei compus chiar de ei.

CESCUJUR-SONDAJ EXIT-POLL – MUNICIPIUL CĂLĂRAŞI
Ø Noiembrie – 2009

Centru Şcolar şi Cultural de Jurnalism a fost singura instituţie acreditată din Judeţul Călăraşi pentru a efectua sondaje de opinie la ieşirea de la urne pe raza teritorială a judeţului. Operatorii de sondaje ai Centrului Şcolar de Jurnalism, prof. Loredana Mira a transmis sondajul exit-poll pe municipiul  Călăraşi la televiziunea COOL TV.
La secţia de votare nr.9  un alegător a reclamat la organele de poliţie că domnul primar a încercat să dea mită. Au sosit la faţa locului organele de poliţie sa verifice ce s-a întămplat, iar, după un timp, situaţia a fost clarificată
La secţia de votare nr.52 un cetăţean călărăşean nu a pus ştampila în dreptul canditatului, ci între canditaţi. Ca urmare, acel buletin a fost anulat.
Unui operator de sondaj al CESCUJUR i-a fost arătată o bancnotă de 50 de lei cu promisiunea că va intra in posesia acesteia dacă va arăta rezultatele exit-poll până în acel moment. Operatorul de sondaj a declinat oferta primită.

PREMIILE CULTURALE “10 PENTRU CALARASI”
Ø Decembrie – 2009

La sfârşit de an, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi  Patrimoniul Cultural Naţional Călăraşi a organizat Gala premiilor Culturale ale Anului 2009-“ 10 pentru Călăraşi”. Anul acesta, printre cei zece pentru Călăraşi, s-au aflat următorii: prof. Dr. Done Şerbănescu, trupa de teatru ”Pirandello”, trupa de teatru “Trepte”,  fanfara „Rosis” , Gabriela Amzaru, Ruxandra Dragomir, Gheorghe Stoica, jurnalist al Centrului Şcolar şi Cultural de Jurnalism pentru selecţia filmului „Trecerea de pietoni” la Festivalul Internaţional al Filmului „Cinemamiens” din Franţa, Mihai Peanci, Florin Rădulescu, Dorina Varghida şi Ştefan Tudosoiu. De asemenea, Eugen Nicolăescu a dat citire şi listei de câştigători ai concursului “10 pentru Bruxelles”, aşadar, la sfârşitul lunii martie vor pleca la Bruxelles zece elevi cu performanţe deosebite în domeniul cultural şi educativ, precum şi zece cadre didactice, selectate în urma unor trageri la sorţi.

SCRISOARE CATRE MOS CRACIUN
Ø Decembrie – 2009

Centrul Cultural Judeţean Călăraşi a organizat cu ocazia sărbătorilor de iarnă spectacolul muzical pentru copii şi adolescenţi ,,SCRISOARE  CĂTRE MOŞ CRĂCIUN”, susţinut de copiii Cercului de muzică ,,Flores Campi”. Au încântat publicul cu cântece, colinde dar şi dansuri. Spre surprinderea lor şi a publicului Moşul şi-a făcut apariţia. Copiii l-au cucerit cu cele mai bune cântece ale lor. Totul s-a terminat prin unirea vocilor tuturor participanţilor într-un cântec de final.

GALA DE CRACIUN – 2009
Ø Decembrie – 2009

PERSONALITĂŢILE JUDEŢULUI CĂLĂRAŞI

CONSTANTIN DUMITRU – SENATOR PDL
„Dragi prieteni, ne aflăm într-un moment în care respirăm cu adevărat. Ne aflăm într-un moment  în care ne relaxăm cu adevărat, suntem într-un loc care ne dă speranţă că în România va exista un altfel de jurnalism. În România vor  exista oameni ca dumneavoastră echidistanţi în tot ceea ce înseamnă presă.”
MARIAN DINULESCU – PREŞEDINTE PDL
„Am venit să văd realizările copiilor. Nu e prima dată şi nici pentru ultima dată când vin aici. Aceşti copii ai noştri, frumoşi şi deştepţi, au reuşit  să se perfecţioneze de anul trecut. Felicitări!”
TUDOR CONSTANTIN – INSPECTOR SCOLAR GENERAL
„Mă bucură în mod deosebit faptul că elevii noştri de la Danubius,  fac şi altceva decât carte şi în mod deosebit fac ceva care să-i ajute în viaţă.Vă felicit, sincer!
IOAN DAMIAN – DEPUTAT PSD
„Vă felicit pentru tot ce văd aici şi pentru  realizările din anul acesta care au fost excelent imortalizate în acel film pe care l-am vizionat împreună.”
LIVIU ANGHEL – DIRECTOR CENTRUL CULTURAL JUDETEAN CALARASI
„Pentru că CESCUJUR-ul cuprinde în titulatura sa şi cuvântul ,,cultură”, bineînteles că m-am gândit să fiu aproape de acest centru important. În materialul video care a fost prezentat mai devreme, au fost inserate multe activităţi culturale pe care le desfăşurăm la Centrul Cultural Judeţean”
TASE TOZA – DIRECTOR REGISTRU COMERŢ
„Pentru mine este simplu şi logic ce se întâmplă aici, doi meritoşi profesori, Sorin Danciu şi  Loredana Mira, au devenit prestigioşi oameni de Media. Sunt deosebit de încântat de munca iniţiatorilor acestui prestigios centru.”
ANA -MARIA GONCIU STAMATE – DIRECTOR  RADIO VOCES CAMPI
„În primul rând, le transmit sincere felicitări copiilor. Mă uitam cu un ochi critic, recunosc, la film, săptămâna trecută la montajul pe care l-au realizat ei. Anul trecut când am venit, erau mai multe momente sincope, se simţeau că nu erau legate momentele, acum s-au întrecut pe ei. Chiar dacă suntem la un aşa moment aniversar, vă lansez şi eu o provocare: începând din luna ianuarie, vă ofer câte o oră de emisie la Radio Voces Campi.”
NICOLAE ENCIU – PREFECT JUD. CĂLĂRAŞI
„Sunt surprins şi încântat să văd că poate exista aşa ceva mai ales într-un an  în care recesiunea şi-a făcut simţită prezenţa în ţara noastră şi în judeţ bineînţeles. Mă bucur că existaţi, mă bucur că le umpleţi timpul acestor copii şi în acelaşi timp, creaţi viitori jurnalişti, de data aceasta jurnalişti profesionişti.”
DUMITRU BOABEŞ – DEPUTAT PSD
„În primul rând, vreau să vă mulţumesc pentru această diplomă, care mă onorează cu această ocazie. M-a impresionat evoluţia acestui Centru, dotările care s-au făcut între timp şi mai ales pasiunea  şi efortul pe care aceşti copii îl depun pentru a se forma în această adevărată profesiune.”
NICOLAE DOBRE – REDACTOR ŞEF COTIDIANUL „OBSERVATORUL”
„Vă mulţumesc pentru această diplomă şi vă felicit pe dumneavoastră şi pe doamna Prof. Loredana Mira pentru această minunată iniţiativă pe care aţi avut-o. Aţi reuşit să daţi o altă faţă presei, de fapt, faceţi o şcoală de jurnalism adevărată, aţi luat nişte elevi care învaţă ceea ce trebuie să facă în momentul în care intră în presă.”

ZĂPADA FACE VICTIME
Ø Ianuarie – 2010

Din cauza ninsorilor abundente din ultimile zile, traficul din comunele Judeţului Călăraşi nu se desfăsoară normal. In cazul unui grup de tineri duşi în vizită la un prieten din comuna Unirea, la întoarcerea spre casă, în comuna Roseţi, şoferul a încercat să evite un biciclist, dar, din cauza poleiului, maşina a derapat. Din fericire, nu a existat nici o victimă, doar maşina a fost distrusă complet. Ei au declarat ”Am primit a doua viată, am văzut moartea cu ochii”.

BOBOTEAZA LA CALARASI
Ø Ianuarie – 2010

Ca la orice manifestare, şi de data aceasta jurnaliştii CESCUJUR au fost prezenţi la sfinţirea apelor de Bobotează. Au fost prezenţi şi oficialitaţile judeţului Călăraşi împreună cu primarul Nicolae Dragu. După terminarea slujbei de sfinţire, 20 de bărbaţi au sărit în apă pentru scoaterea Crucii la suprafaţă. În tot acest timp, sute de persoane au asistat până la sfârşitul acestui eveniment. La final, cei ce s-au încumetat să sară în apă după Cruce, au declarat că nu a fost atât de frig ca în alţi ani.

EMINESCU LA CEAS ANIVERSAR
Ø Ianuarie – 2010

La Grupul Şcolar Danubius, elevii împreună cu profesorii au comemorat 160 de ani de la moartea luceafărului Mihai Eminescu. Elevii, Şerban Elena,, Chivu Raluca, Voinea Gabriela si Tolea Claudia, au adus un omagiu marelui poet prin poeziile recitate, în timp ce Constantin Evelina a realizat o prezentare având drept motto: “Eminescu este luceafărul, ca o mică stea “, o acţiune coordonată de doamna profesoară Vârdol Oprica.
RANDY SHOW
Ø Ianuarie – 2010

Fotomodelele CESCUJUR Iuliana şi Steluţa au realizat a doua ediţie a emisiunii TRENDY SHOW. Pentru ediţia de sărbători au colindat în lung şi lat toate magazinele să ne arate cele mai frumoase  şi interesante combinaţii şi trucuri în modă  pe anul 2010.

LANSARE PROIECT
Ø Ianuarie – 2010

Pe 20 ianuarie 2010,  la sediul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Călăraşi, s-a desfăşurat conferinţa de lansare a proiectului “Sprijin financiar pentru realizarea planului de dezvoltare locală a teritoriului Bărăganul de sud-est,  judeţul Călăraşi”. Proiectul îşi propune să contribuie la îmbunătăţirea guvernanţei locale şi la promovarea potenţialului endogen al teritoriilor, consolidarea coerenţei teritoriale şi implementarea de acţiuni integrate, construcţia instituţională în vederea elaborării şi implementării de strategii integrate. La sfârşit domnul Marian Drăgan a declarat ca nu e un proiect bun ci unul foarte bun.

CINEMA COOL EDITIE SPECIALA
Ø Ianuarie – 2010

Odată cu începerea anului 2010, o ediţie specială Cinema Cool a fost lansată în luna ianuarie, prezentatorul Darius Claudiu Stoian vă informează cu ce filme s-a terminat anul 2009, “Ho Ho Ho” şi mult aşteptatul “Avatar”. În această ediţie mai este inclus un ,, preview ” cu cele mai aşteptate filme ale lui 2010, acestea conţinând o gamă variată de Acţiune, Comedie, Aventură, Thriller şi Sience Fiction. În decursul acestei emisiuni veţi afla trei capodopere hollywood cu actori pe măsură, Robert Downey Jr., Danzel Washington şi Jackie Chan,   interpretând roluri în filmele, „Sherlock Holmes”, „The Book Of Eli” şi „The Spy Next Door”. Emisiunea „Cinema Cool” ” în fiecare lună numai la televiziunea Cool Tv.

DE VORBĂ CU DIRECTORUL
Ø Ianuarie – 2010

În data de 4 ianuarie 2010 au reînceput cursurile semestrului I, după o pauză de două săptămâni datorită sărbătorilor de iarnă. Cei 800 de elevi ai Grupului Şcolar „Danubius” s-au  reîntors pentru ultimele 4 săptămani de şcoală ale semestrului. Au găsit şcoala modernizată, pentru că s-a finalizat acţiunea de montare a lambriurilor la etajul al treilea, şi au fost finalizate lucrările de instalaţii sanitare la etajele 2 şi 3 din corpul B. Au început lucrările de lambrisare a „scarii profesorilor”, lucrări care vor dura câteva săptămâni. În zilele de 18 şi 19 ianuarie au fost organizate două simulări tehnice (fără elevi) la proba de calificare a competenţelor digitale, pentru absolvenţii din acest an. Simulările au decurs foarte bine, fără niciun incident. În ziua de 20 ianuarie s-a desfăşurat o nouă simulare la bacalaureat, la proba de calificare a competenţelor digitale. Au participat 40 de elevi de la clasele a XII-a A matematică-informatică şi a XII-a B filologie-jurnalistică. Simularea a început la ora 13:00, şi a durat 90 de minute. Rezultatele elevilor au fost bune, cei mai mulţi dintre ei fiind de nivelul „avansat”. Joi, 21 ianuarie a avut loc o nouă emisiune TV „De vorbă cu directorul”, prima din acest an calendaric. La ea au participat şefii de clasă din cele 32 de clase din liceu. Au fost purtate dezbateri legate de baluri (îndrăgostiţilor, mărţişorului) investiţiile din liceu, terminarea lucrărilor la instalaţiile sanitare din corpul B, aspectul sălilor de clasă, simulările pentru Bacalaureat, montarea unor calorifere pe coridoare, etc. Ca de fiecare dată, conducerea liceului le-a  promis sprijin elevilor in toate acţiunile şi proiectele lor