Grupul Şcolar „Danubius” este numele fostului Liceu Industrial nr. 2 din Călăraşi, jud. Călăraşi.

Istorie

Liceul Industrial nr. 2 a fost infiinţat in anul 1975 (Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 577), avand un număr de 12 clase cu 432 de elevi. Înfiinţarea sa a fost determinată de dezvoltarea Platformei Siderurgice Călăraşi. Numele Grupul Şcolar „Danubius” a fost stabilit prin Hotărâre de Guvern în 1992.Resurse materialeGrupul Şcolar „Danubius” beneficiaza de un local propriu modern cu o bază materială corespunzatoare, el s-a dezvoltat an de an, reorientându-se pentru a furniza o pregatire a elevilor în concordanţă cu cerintele pieţei muncii, ale comunitatii locale, dar şi în raport cu dezvoltarea economico-socială a societăţii româneşti. În urma repetatelor investiţii realizate de Primăria Călăraşi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, spaţiile şcolare au fost reabilitate complet, iar dotările răspund celor mai exigente cerinţe.

Resurse umane

În Grupul Şcolar „Danubius” exista peste 42 de cadre didactice, 32 dintre acestea având gradul didactic I. Calitatea resursei umane este dovedită de numarul mare de profesori care au ocupat funcţii de conducere sau de raspundere în învăţămînt, exista numeroşi inspectori şcolari, chiar inspectori generali si inspectori generali adjuncti, consilieri în ministerul educaţiei si experţi în educaţie.

ObiectiveAceastă instituţie de învăţământ tinde spre performanţa in ceea ce face, având ca scop punerea în valoare a aptitudinilor şi creativitatii elevilor, a disciplinei şi a respectului faţă de semeni.
De pe băncile Grupului Şcolar „Danubius” au absolvit peste 6500 de elevi, nu puţini dintre acestia afirmându-se ulterior în posturi de ingineri, cadre didactice universitare, profesori, medici, jurişti, ofiţeri, maiştri sau muncitori cu înaltă calificare, întreprinzători sau patroni cu rezultate în plan material, cultural, social şi familial.

Prezent

Astăzi, Grupul Şcolar „Danubius” reprezintă o institutie de invăţământ modernă, un spaţiu educaţional efervescent, dotările materiale de excepţie, rezultatul unor investiţii consistente, fiind valorificate de cadre didactice pasionate şi competente.

Jurnalism in Danubius

In cadrul institutiei există un Centru Şcolar şi Cultural de Jurnalism (CESCUJUR), organizat astfel incât sa permită elevilor realizarea unor activităţi specifice: emisiuni tv, reportaje, filme, montaje multimedia, toate transmise online prin intermediul Televiziunii COOLTV. Tot in cadrul centrului există un radio dedicat elevilor, cu emisie nonstop (Radio Shiq), accesibil tututor elevilor calaraseni şi nu numai. Postul de radio are subredacţii în toate şcolile şi liceele călărăşene, dar si in alte instituţii din tara si strainatate. Elevii realizează doua reviste şcolare, una prin intermediul CESCUJUR: Amicii, iar alta independentă de centru: Liceenii. Nivelul de performanta atins de clasele cu specializarea filologie-jurnalism este deosebit, fiind vizibil atat cu ocazia examenului de Bacalaureat, cand toti elevii promoveaza cu succes, fie in urma absolvirii, cand sunt angajati in institutii mass-media din tara, sau cand continua pregatirea de specialitate in cadrul facultatilor de profil.

Performante la nivel de invatamant tehnic

Diversitatea profilurilor asigura valorificarea competenţei specifice, astfel încat anual, elevii de la profilul tehnic realizează performanţe la nivel naţional. În anul şcolar 2007-2008, au existat 8 participanţi la olimpiadele tehnice, faza natională, iar in anul scolar 2008-2009 s-au inregistrat 10 participanti, dintre aceştia, 5 fiind si premiati la nivel national (premiul 1, premiul 2, premiul 3, 2 mentiuni). In cadrul grupului şcolar există şi o staţie de radioamatorism, având indicativul YO9KIB.

Oferta de scolarizare

Grupul Şcolar „Danubius” şcolarizează elevi la profilul real, specializarile: matematică-informatică (intensiv informatică), ştiinţe ale naturii, la profilul uman, specializarea filologie (jurnalism), la profilul tehnic, specializarile tehnician automatizări, tehnician instalaţii electrice, tehnician telecomunicaţii, tehnician mecanic pentru intreţinere şi reparaţii, tehnician electrotehnist, tehnician mecatronist.

Proiecte nationale

Grupul Scolar „Danubius” este organizatorul Proiectului National „Cultură şi Civilizaţie Rurală şi Urbană Românească”, promovat la adresa http://www.ccrur.eu .

Vizibilitate

Activitatea din cadrul grupului şcolar este reflectată atat in mass-media cât şi pe Internet, fie prin site-ul propriu http://www.danubius.info, fie prin site-ul CESCUJUR http://www.jurnalism.calarasi1.ro, fie prin site-urile instituţiilor de presă care susţin activitatea jurnalistică din aceast grup şcolar: Jurnalul de Calaraşi, Trustul Multimedia Calarasi1.ro.